Nii mõnigi värske ema kurdab, et naer ja­ aevas­tamine põhjustavad valu või väikese põielekke. See on üsna tavaline, sest naise põis ja vaagnapiirkond said last oodates lisakoormuse.

Mida teha?­ ­Aevastustahte tulles katsu vaagnapiirkonna lihaseid kokku tõmmata ja ­pingutada. Vahel aitab ka varvaste kronksutõmbamine lihaste ­pingutamisele kaasa, ütleb füsioterapeut Jane Le Fevre.

Tõsta jalad üles.

Kui arvasid, et turses jalad on vaid rasedusaegne nähtus, siis eksisid. Ka pärast beebi sündi vaevavad paljusid naisi sügelus ja tursed, eriti pahkluu piirkonnas. See on tingitud asjaolust, et lapse sünni järel surub emakas rohkem verd jalgadesse ja kätesse. Paistetus taandub ajaga. Et ebamugavustunnet kohe leevendada, proovi massaaži, vanni ja tõsta voodis jalad ülespoole.

Kapsas aitab tõesti.

Kohe pärast beebi sündi selgub, et sinu uus roll on olla imetamismasin. Su rinnad võivad minna paiste ja valutada. Siis on parim abivahend külmikus hoitud kapsaleht, mille saad rinnale panna. Kui paistetus on väljakannatamatu, aitab ka rindade tühjendamine nii beebit toites kui ka piima välja pumbates.

Sinu uus ilurutiin.

Hormonaalsed muutused mõjutavad ka su nahka ja juuk­seid. Su nahk võib pärast sünnitust olla väga tundlik, nii et kasuta õrnale nahale mõeldud tooteid. Juukseid tasub aga hellitada looduslike vahenditega. Näiteks tavaline oliiviõli on hea toitja – hõõru õli õhtul juustesse ning pese hommikul šampooniga välja, tulemus on suurepärane