Aga kanaemadusele lisaks teenin kodust vabakutselise ajakirjaniku leiba ning kirjutan magistritööd. Kust see aeg tuleb? Tunnistan ausalt, et varastan enda arvelt. Eelpool mainitud tervislikke roogi ma ise ei söö - mul lihtsalt pole aega. Eelpool nimetatud vabaajaringides ma täiskasvanuna ise ei käi - mul lihtsalt pole aega. Eelpool mainitud töö eest saadud tasu ma spaas ei kuluta - mul lihtsalt pole aega.

Emotsionaalselt olen ma õnnelik inimene, ent mu keha tõenäoliselt nii ei tunne. Sellest kõnelevad pidev väsimus, kühmus selg, ettevajunud kõht ja tumedad ringid silmade all. Et minu jaoks annavad emotsionaalne ja füüsiline külg kokku ühe terviku ning sisemine ja väline heaolu kokku särava ilu, siis oli viimane aeg midagi ette võtta, et füüsise puudujääke kaotada.

Minu tee sisemise ja välise vormini algab menüü muutmisest ning kehale paraja koormuse andmisest. Kohe esimese kuuga mõistan tugiisiku olemasolu vajadust. Võiks ju üksi kodus kalorikoguseid arvutada ja kõhulihaseid treenida, aga motivatsiooni säilitamiseks on vaja kedagi, kes annab nõu, julgustab ja vajadusel ka kurjustab. City Spa spordiklubi personaaltreener Mark Sermat teeb seda kõike ning julgeb klientidega nende enda huvides vajadusel ka riidu minna, et söömis- ja liikumismüüte kummutada.

Söömine plaani järgi

Mark arvutab minu andmete järgi välja, et kui ma saan söögi ja joogiga 2000 kcal päevas, siis mu kaal ei tõuse ega lange. Et ma tahan kaotada pool kilo nädalas ja jõuda lõpuks oma raseduseelse kaaluni (47 kilo), tuleb mul järgnevad paar kuud tarbida 1400 kcal päevas. Ning sealjuures jälgida, et süsivesikud moodustaksid toidust 50%, valgud 20% ja rasvad 30%.

Seda on kõige lihtsam arvestada, kui toit algusest lõpuni ise valmis teha ning värskeid ja töötlemata tooraineid kasutada. Olles suur restoranisõber, mõtlen, kas mõnes söögikohas on võimalik menüüs toidunimede kõrval näha ka kilokalorite hulka ja toitainete vahekordi. Seni, kuni ma neid kohti leidnud pole, kulub mul toiduteemale senisest kõvasti rohkem aega, sest söögivalmistamisega kaasneb suur liitmis- ja lahutamistöö.

Esimestel päevadel vaatas abikaasa mu sehkendamist mureliku näoga pealt ja uuris, ega ma teda dieedile kavatse panna. Ma ise siiski ei kutsuks oma uut toitumist dieediks, vaid teadlike valikutega tervislikuks menüüks.

Viimasest kinni pidada pole raske, nälga ma ei tunne ja päevane korrapärane söömine tundub kohati isegi liigsöömisena. Puudu jääb just hilisõhtune näksimiskord, mis mul öise töötamise puhul kombeks on kujunenud.

Kõige rohkem tunnen puudust aga mahlast ning kuu lõpuks olen juba nõus mõnest söögiasjast mahla kasuks loobuma. Marki sõnul pole mahl keelatud, aga kuna minu lubatud süsivesikute kogus on suhteliselt väike, siis on targem see saada värskest puuviljast. Vitamiinide ja mineraalainete hulk ning imendumise kiirus on neil erinevad. "Aeg-ajalt endale mahla lubades küll midagi ei juhtu," ütleb Mark, kuid siiski tunnen nüüdsest mahla juues, et pigem peaks vett tarvitama.

Kuigi ma olen üles kasvanud teadmisega, et hommikusöök peab olema päeva tugevaim ja õhtusöök kergeim, soovitab Mark jaotada kalorid einete vahel võrdselt. Tähtsaimaks põhjuseks nimetab ta dieedi järgimise lihtsust. "Nii tead alati, kui suur on sulle paras söögikogus, et toitainete (süsivesikute, valkude, rasvade) vahekord oleks sobiv," ütleb Mark.

Trenn ja kõhuhingamine

Minu treeningplaan näeb ette kolmel korral nädalas 2 x 20 minutit veloergomeetril ja 2 x 10 minutit sõudeergomeetril rassimist. Mõlema puhul on tähtis kõhuhingamine. Selle tulemusi tajungi kõige kiiremini. Kõht läheb iga korra järel rohkem toonusesse. Mark tuletab siinjuures meelde, et kõhuhingamist ja õiget kõhuhoidu ei tohiks ma harrastada vaid trenni ajal. Teisisõnu, pean kogu aeg kõhtu veidi sees hoidma, kuni viimane sellega harjub. Tuletan seda endale pidevalt meelde, aga aeg-ajalt satun ikka peale oma ettevajunud kõhule.

Ent raskusi on veelgi. Tagasilöögiks saab see, et kolme soovitatud korra asemel jõuan ma nädalas jõusaali tavaliselt kaks korda. Marki kommentaar on, et tema plaanib oma päeva vastavalt sellele, kas on trenn või mitte. Mina teen päevaplaane aga endiselt kahe väikese tütre järgi. Olen otsustanud leida endale laste- ja töövaba aega, kuid nii, et keegi ega miski ei kannataks. Ja kohati osutub see küll raskemaks kui raketiteadus.

Kohe algusest hakkan treeningu ajal üles märkima erinevaid näitusid, et näha, kuidas samal pulsisagedusel treenides mu koormus ajapikku muutub.

Tulemus ei lase oodata

Esimese kuu lõpuks olen kaotanud 1,8 kilo, mis vastab peaaegu mu treeningplaanis kirjas olnud eesmärgile (pool kilo nädalas). Olen üsna rahul, sest esiteks on 1,8 kilo võrreldav kahe ligi kilose suhkrukotiga, mille võin nüüd n-ö varna jätta. Teiseks on mu riided muutunud meeldivalt lahedaks. Enamik kaalukaotusest tundub langevat just mu probleemse keskkoha arvele. Sealt olen nüüd 9 cm ja puusadelt 5 cm saledam.

Kaeban Markile, et keskkohalt tundub olevat rasvapolstrit kergem hävitada kui reitelt. Sealt on mul kadunud 4 cm. Mark arvab, et see võib olla minu füsioloogiline eripära, ja ma olen temaga nõus. Ka oma parimatel aegadel pole ma miniseelikut just tihti kanda julgenud.

Enesetunne on mul hea ning jaksu tundub rohkem olevat. Mark mõõdab mu rasvaprotsenti. See on 32,1-lt langenud 30,4 peale, mis näitab, et kaalukaotus pole tulnud vedeliku, vaid ikka rasva arvelt.

Tuuliki näidismenüü Hommikusöök

1 väiksem banaan
1 Saaremaa Lighti juustuviil (rasvasisaldus 15%)
1 Jassi seemneleiva viil
1 Nõo kalkunisingi viil
Kokku 347,7 kcal. Valke on eines 17,78 g, süsivesikuid 40,96 g ja rasvu 11,49 g.

Lõunasöök

65 g kanafileed
9 g oliiviõli praadimiseks ja salati sisse
31 g riisi, mis on tavalisest kiirkeedupakikesest umbes veerand
150 g lehtsalati-tomati-kurgisalatit
1 õun
Kokku 349,4 kcal. Valke on eines 17,52 g, süsivesikuid 41,68 g ja rasvu 11,47 g.

Õhtuoode
250 g Dr Helluse Omega 3 tomati-maasikajogurtit
2 Saaremaa Lighti juustuviilu (rasvasisaldus 15%)
Kokku 352,8 kcal. Valke on eines 18,25 g, süsivesikuid 40 g ja rasvu 12,25 g.

Õhtusöök
1 väiksem banaan
90 g kodujuustu (rasvasisaldus 4%)
1 Jassi seemneleiva viil
4 g taluvõid (rasvasisaldus 82%)
Kokku 352,6 kcal. Valke on eines 18,48 g, süsivesikuid 40,88 g ja rasvu 11,74 g.
Lisaks vesi, millele on maitseks lisatud sidrunit, laimi või apelsini.Päeva jooksul tuleb kilokaloreid kokku umbes 1400. Toidust moodustavad süsivesikud 50%, valgud 20% ja rasvad 30%.

ENERGIAT TULI JUURDE

City Spa spordiklubi personaaltreener Mark Sermat:
"Tuuliki kaotas kaalust 1,8 kg ja ühes sellega vähenesid ka ümbermõõdud. Samas oli tal treeningutel energiat rohkem ning organism vajas suuremat koormust, et samal pulsisagedusel töötada. Positiivne on, et Tuuliki kehakaal on alanenud organismi talletatud nahaaluse rasvkoe arvelt."