Airi Liiva (28) käis joogatunnis kolmandat last oodates. Ta kartis sünnitust, sest kaks eelmist olid pikad ja rasked. “Joogaga tegelemine rahustas mind ja andis kindlustunde, et saan hakkama,” nendib naine. Sünnitusel hingas Airi sügavalt nina kaudu sisse ja suu kaudu välja. “Kui hingasin sügavalt välja, oli korraks küll valus, kuid kohe järgnes mõnus lõdvestus ja oli kerge olemine. Hingasin nagu valust üle.”
Airi proovis paar korda ka eelmistel sünnitustel kasutatud nina kaudu väljahingamist a-d ja e-d häälitsedes. “See ei olnud üldse nii hea.”

Pingetest priiks

Joogaõpetaja Adeya soovitab lõdvestatud suu kaudu väljahingamist nii rasedale kui ka sünnitajale. See aitab lõdvestada kogu keha lihaseid ning soodustab sünnituse ajal emakakaela ja tupe lihaste lõdvenemist. Nii vabaneb ka vaimsetest pingetest. “Kõik hirmud saab lihtsalt välja hingata. Kõhus olevale titale meeldib, kui emme on rahulik. Ta kuuleb ema rahulikke südametukseid ja tunneb end samuti hästi,” ütleb Adeya.

Pinge mõjub sünnitusel halvasti, sest suurendab valu­tunnet, mis tekitab hirmu. Viimane segab sünnitegevust. Sügavat hingamist tasub õppida juba rasedana, et salvestada see keha mällu ja valmistada hingamiselundid ette eelseisvaks tööks. Sünnituse algul tasub võtta asend, kus õnnestub kõige paremini lõdvestuda, ning hingata aeglaselt ja sügavalt, 6–9 korda minutis.
Adeya pakub mõned lihtsad hingamisharjutused, mida näitab ette Angela. Harjutusi võiks teha suletud silmadega, see suurendab keskendumist.