"Kui ema joob ühe ühiku, mis on umbes pool pokaali veini, ei liiguta loode peale seda kolm tundi. Vähesed piirduvad aga vaid ühe pokaaliga," nendib dr Hepper. "Märkamatult saab ühest pokaalist kolm. Näiteks kui naine joob ühe pokaali enne sööki, ühe söögi ajal ja ka pärast sööki magustoidu kõrvale võetakse lõõgastumiseks pool pokaali veini, siis venib aeg, mil loode alkoholi mõjul emakas liikumatuna lebab juba päris pikaks." Ka paar tundi võib beebi arengu algetapis olla saatuslik.

Kõige usaldusväärsem viis loote arengut jälgida on dr Hepperi sõnul tema käitumise jälgimine. "Näiteks haigutamine, mis on meile kõigile tuttav tegevus. Kui ema pole alkoholi tarbinud, siis 18. nädalane loode haigutab kaks korda rohkem kui raseduse vältel alkoholi tarbinud naiste puhul. Ka muude liigutuste tegemisel on alkoholi tarbiva ema loode loium."

Heppner toob näiteks katsed, kus isegi mitu päeva hiljem on näha, kas ema on joonud alkoholi või mitte – nii kaua kestab alkoholi mõju lootele. Katses joodi alkoholi umbes 1,2 ühikut, mis on võrdne helde käega valatud veinipokaaliga, aga just vähesest alkoholist piisab.

Paljud naised ei oska ise hinnata joodava alkoholi kogust ja ohtlikkust, eriti kui nad ei tarbi seda igapäevaselt. "Meil ei ole aimugi, mida tegelikult tähendab "1 ühik" alkoholi, me ei saa isegi rääkida klaasidest, sest alkoholi kangus ja kõik muud muudavad selle mõõtmise täiesti mõttetuks," nendib doktor.

"Naised teavad alkoholi mõju ja sellega kaasnevaid ohte. Peame küsima, miks ei võeta informatsiooni, mida me neile anname, tõsiselt. Valitsus, arstid, tervishoiutöötajad, ajakirjad räägivad kõik erinevat juttu ja nii kaua, kui on vähemalt üks allikas, mis ütleb, et raseduse ajal tohib juua, valivad paljud naised usaldamiseks just selle info, mida nad kõige rohkem kuulda tahavad."

Lubatud alkoholikogus raseduse ajal peaks Hepneri arvates olema null.

Allikas: Pealinn