Johannal on aja jooksul kujunenud eri keeltes sobivaid variante: prantsuse Jeanne ja Jeannette, itaalia Giovanna, Giannina, hispaania Juana, Juanita, inglise Joan, Jean, Joanna, Jane, Jenny, Jayne, Jaine, Janelle, Janel, Janell, Janessa, Janice, Janina, Janine, Janita, šoti Janet, gaeli Sine ja sellest kujunenud Sheena, Sheona, saksa Hanna, Hannele, mitmel maal kasutatav Jana, soome Jaana, Hanneli, Henna, Henni, Hanni, ungari Janka, meie Jaana, Jana, Jane, Janne, Jaanika, Janika. Kui vaadata Johanna lähemaid sugulasnimesid ning jätta kõrvale suur Anna-nimede perekond, on Eestis enam kasutust leidnud variantide hulgas Jaanika, Janika, Jane, Jana, Jaana, Janne, Hanna, Johanna, Hannele, Janeli, Janet ja Joanna.

Huvitav on märkida, et Johanna on üks neid uusvanu nimesid, mille kasutus vahepealsetel kümnenditel isegi katkes – oli ju Johanna 19. sajandi lõpus üks tavapärasemaid naisenimesid –, ent mis paari viimase aastakümne jooksul on uuesti leitud.

Johanna perekonnast hoopis sagedamini on tarvituses olnud vastavad mehe­nimed. Jaan, Janek, Hannes, Juhan, Hans, Johannes, Hanno jt on eestlastel nii tavapärased nimed, et näiteks Jaan kuulub neist lausa ajatute sekka. Seda pannakse teatud sagedusega lastele kogu aeg, kas või kaksiknime ühe osana.

Kuidas Saskia endale nime sai?

Pille ja Ahto olid enne lapse sündi kaalunud mitmeid nimesid, ka vanema poja pakutud Kaisat või Sandrat. Arutleti, et tütrekesel võiks olla üks eesnimi, mis ei alga K-tähega. Tuttavate-sugulaste seas oli neid niigi palju.

Surfati ka netis, kuni S-tähe juures märkas Pille Saskiat, huvitavat ja omapärast nime. Ahto arvas selle võimalike variantide sekka, aga kindlat otsust vastu ei võetud.
Kui Saskia sündis, kutsuti teda esiotsa Sipsikuks või hellitavalt Sipsuks. Lõpuks jõudis kätte päev, mil otsustamist ei saanud enam edasi lükata. Samal ajal meisterdas Ahto tütrele voodikest ja Pille märkas, et isa oli puidust plaadile juba freesinudki – Saskia.

Nime tausta vanemad toona ei teadnud. Alles hiljem kuulsid nad, et kuulsa kunstniku Rembrandti naine kandis sama nime, mis lisas valikule muidugi kaalu. Saskiale endale paistab nimi passivat ja mis ka tähtis – kui kätte jõuab aeg lasteaeda minna, pole ilmselt teisi samanimelisi ees.
Praegu on aasta ja üheksakuune Saskia elav, krutskeid täis plikatirts, kellele meeldib ronida ja joosta. Nüüd keerlevad Pille peas juba uued nimemõtted – peagi sündiv tirts tahaks ju sama vahvat nime kui õel.

Nimetrende

Populaarsemad nimed Jõelähtmes 1900. aastal

Tüdrukud: Anette, Elvine, Pauline,
Marta, Alide, Elisabeth, Helene, Hilda, Ida, Aline.
Poisid: August, Aleksander, Oskar, Kustav, Albert, Alfred, Artur, Eduard, Jaan, Johannes.

Populaarsemad nimed Austrias 2008. aastal

Tüdrukud: Leonie, Sarah, Anna, Hannah, Lena, Julia, Sophie, Katharina, Laura, Lara, Johanna.
Poisid: Lukas, Tobias, Julian, Simon, Maximilian, David, Sebastian, Alexander, Felix, Florian.