Mediteerimine aitab saavutada sisemist tasa­kaalu ja rahu. Kui ema on last kandes rahulik ja rõõmus, on seda ka sündinud laps. Ta nutab vähe ja tunneb ennast siin maailmas turvaliselt. “Teadlik rasedus ja ettevalmistus teadlikuks sünnituseks on sinu parim kingitus oma lapsele,” märgib Maibrit.

Järgnevalt selgitab Maibrit Metsaroos lähemalt teadliku raseduse põhitõdesid, mis on tähtsad, et saaksid lapsega lähedase kontakti ja oleksid valmis teadlikuks sünnituseks. Ta rõhutab, et lapseootuse ja sünnituseks ettevalmistuse protsessi tuleb kindlasti kaasata ka mees, et ta ei jääks naise tähelepanuta ega tunneks end kõrvalejäetuna. Pärast sünnitust on aga vajalik naisele ja titale võimaldada 40päevane teineteisele pühendumise aeg.

Õpi hingama

Hingamise ajal on inimene ühenduses kõigi oma mõtete ja tunnetega. Teadlik hingamine on sügav ja rahulik, annab sulle lõdvestunud ja rahuliku meele ning lisab elujõudu.
Teadliku hingamise kaudu õpid oma emotsioone kontrollima, ennast vaatlema ja tunnetest vabastama. Nii oled ise oma tunnete peremees ega lase end neil meelevaldselt juhtida. Sa saad iseenda ja kõhubeebiga parema kontakti. Sinu intuitsioon paraneb, sa saavutad tasakaalu ja rahu tunde.

Kindlal viisil hingates on võimalik muuta oma emotsionaalset ja vaimset seisundit ning saada paremini hakkama nii igapäevase stres­si kui sünnitusega. Rasedate joogatunnis kasutatakse ka spetsiaalseid hingamisharjutusi, mis tugevdavad diafragmat ehk vahelihast. Tugeva vahelihasega naisel on sünnitusel presside ajal kergem toime tulla.

Hingamine leevendab sünnitusvalu

Sünnitusprotsessi algul jätka oma tavapära­seid tegevusi ja hinga normaalselt. Kui ema­kas hakkab regulaarsemalt ja tugevamini kokku tõmbuma, on aeg tavategevused lõpetada ning hakata hingama sügavalt, aeglaselt ja teadlikult.

See aitab sul püsida tasakaalus ja toetab emaka kokkutõmbeid. Hingamine peaks olema kooskõlas sinu keha rütmidega.
Pikk, sügav ja täiuslik hingamine lõd­vestab keha, hoiab meele kohal ning ergutab hü­pofüüsi tootma rohkem oksütotsiini-nimelist hormooni. Samuti toetab õige hingamine hapniku ja süsihappegaasi vahetust sünnituse ajal ning aitab kiiremini kehast väljutada mürgiseid ainevahetusjääke.

Teadlik hingamine mõjutab otseselt kõhusiseseid presse ja vähemal määral ka emaka kokkutõmbeid. Kui sa sisse hingates oma kopsud õhuga täidad, laskub diafragma sügavamale kõhuõõnde, mis suurendab pressi ning toetab emaka kokkutõmbeid, vähendades ebamugavustunnet ja valu. Väljahingamise ajal diafragma kõhtu ei toeta.

Sissehingamisel tekkiv mugavustunne aitab sul ins­tinktiivselt hoida hinge kinni emaka kokkutõmbe ehk pressi ajal.
Vahel võib tunduda, et vajad kohest väljahingamist. Kuid tähtis on säilitada kogu sünnitusprotsessi jooksul hingamise rütmilisus, sest see aitab hoida keha lõdvestununa ja tagab lapsele pideva hapnikukoguse.

Kuula oma keha

Kui oled rasedana arendanud mediteerimise oskust, oskad seda kasutada ka sünnituse ajal. Silmad kinni endasse pöördumine aitab sul säilitada lõdvestunud olekut. Tunnetad paremini, mida su keha vajab, ja saad kergemini valust läbi minna. Välised tegurid ei suuda sind ärritada.
Kui kontraktsioonid on muutunud väga tugevaks, märkad, et sügav pikk hingamine enam ei toimi. Siis teab su keha ise, kuidas hingata. Su hingamisrütm võib kiireneda või aeglustuda, sa võid kogeda, et läbi suu välja hingates suudad paremini lõdvestuda.
Pärast emaka kokkutõmbe möödumist muutub hingamine rahulikumaks ja kindlarütmiliseks. Sinu keha juhib sind. Ole oma kehas ja kuula.

Hingamine tuhude ajal

Kontraktsiooni ajal tõmbuvad emakalihased tugevasti kokku, takistades hapniku ja toitainete ligipääsu lapsele. Seetõttu harjuta valmisolekut järgnevaks.
Kui tunned, et kontraktsioon algab, tee mõned pikad sügavad hingamised, mida nimetatakse “värskendavaks hingetõmbeks”. Sama tee siis, kui kontraktsioon on vaibunud. Uurimused on näidanud, et seesugused värskendavad hingetõmbed aitavad sündival lapsel kiiremini taastuda pressist tingitud stressist.

Kui emakas hakkab avanema, proovi hoida oma fookus kolmandal silmal, mis asetseb laubal.
Kui tuhud muutuvad tihedamaks ja tugevaks, hoia silmad avatud. Kui võimalik, vaata sünnitoetaja silmadesse, kui see pole võimalik, leia mingi ankrupunkt väljaspool oma keha. Hoia fookust kogu pressi jooksul.

Teadlik ja harmooniline sünnitus

Joogaõpetuse järgi on sünnitus naise elu kõige suurem olemist laiendav sündmus, milles kaob aja ja ruumi tunnetus. Sünnitav naine on väljaspool maist ning kogeb lõpmatuse hetki, mis pole üksnes siin ja praegu, vaid kätkevad endas nii mineviku kui ka tuleviku.

Sünnituseks valmistumine algab arusaamast, et tuleb hoida sügavat austust enda keha ja emalike tunnete vastu ning olla nendega ühenduses. Läbi oma keha võtad vastu sündi, nii nagu enne sind on samamoodi teinud tuhanded naised. Vabanedes, lõdvestudes ja hingates saad nautida tundeid, mida pakub sulle naiselik tugevus ja jõud. Anna endast parim ning usalda end universumi juhtida.

Mehe toetus

Teadlik naine suudab aktiivselt osaleda sünnituse kõikides faasides ja otsustes, ta on sügavas ühenduses kõigi enda kehas toimuvate protsessidega. Ta pühendub lapse sünnitamisele kogu südamega. Ta suudab mõista ja aktsepteerida ka sünnitusel tekkida võivaid komplikatsioone ning võtta iga rasket otsust (keisrilõige, instrumentide ja medikamentide kasutamine) kui lapse saatust sündida siia ilma just niimoodi.
Sünnitus muudab ka lapse isa. Õnnistus ja aukartus jumaliku loomingu ees ületab arusaamise verest, valust ja ebamugavusest, avab südame ning toob pisarad ka paljude meeste silmadesse. Sünnituse ajal toetab mees naist oma tugeva ja stabiilse elektromagnetilise väljaga. Seda tunneb sünnitav naine isegi siis, kui mees pole mõnel hetkel füüsiliselt kõrval.

Puhkamise ja pühendumise aeg

Pärast sünnitust peaks naine saama 40 päeva jooksul taastuda nii psüühiliselt kui füüsiliselt, see aitab vältida ka sünnitusjärgset depressiooni. Kindlasti vajad lähedaste toetust, et saaksid sel ajal täiesti beebile pühenduda. See on sinu ja lapse eriline püha aeg. Sellal tekib teie vahele tugev kiindumussuhe, mis annab lapsele baasturvatunde kogu eluks. Kiindumiseks vajab laps silmsidet, nahk-naha-kontakti emaga ning vaikset keskkonda.

Juba enne sünnitust tasub selleks ajaks valmistuda. Mõtle abikaasaga läbi, mida pärast lapse sündi vajate (mööbel, riided, mähkmed jne), ning varuge see aegsasti. Siis on pärast sünnitust vähem ostlemist. Pange paika pere igapäevane tegevus: teiste laste hoidmine, lasteaeda-kooli viimine, kodutööd ja mängud. Organiseerige abiline põhilisteks kodutöödeks, näiteks toidutegemiseks ja koristamiseks. Olge valmis kogu perega keskenduma kodus olemisele ja kodu hubasena hoidmisele.

RASEDATE JOOGATREENING

Joogatunnis õpid lõdvestuma ja sügavalt hingama asjatundja käe all. Juhendaja näitab harjutusi, mis sobivad sinu tervisliku seisundiga, aitavad lõõgastuda ja tunnetada paremini oma keha.
Maibrit Metsaroosi joogatundide kohta leiad infot netiküljelt www.cityspa.ee.

Hingasin valust üle

Airi Liiva (28):

“Enne kolmanda lapse ootust polnud ma joogas käinud. Minu eelmised kaks sünnitust olid pikad ja rasked ning ma kartsin järgmist. Joogaga tegelemine rahustas hästi ja aitas sün­nituseks valmistuda. Lõdvestusin ja sain kindlustunde, et saan hakkama.
Eelmistel sünnitustel hingasin nina kaudu sisse ja mõnda vokaali häälit­sedes välja. Joogas õpetati hingama nina kaudu sisse ja suu kaudu välja nii, et õhk tuleb sügavalt välja ja suu on hästi lõdvestunud. Häälikut pole vaja häälitseda.

Sünnituse käigus proovisin mõlemat varianti ja neil oli märgatav vahe. Sügavalt välja hingates oli korraks, kui õhk välja sai, küll hästi valus, kuid kohe järgnes lõdvestumine. Oli kergem ja mõnus olemine. Sünnitus muutus palju lihtsamaks. Paar korda hingasin vana­moodi a-d ja e-d häälitsedes välja. See ei olnud nii hea. Joogas õpetatud hingamine toimis minu puhul palju paremini. Hingasin lihtsalt valust üle.”

Valu muutus armastuseks

Sukhdev Kaur (30):

“Pool aastat tagasi sünnitasin teise lapse. Raseduse ajal oli teadlik hingamine mulle kõige olulisem. Tähtis polnud konkreetne meetod – kas suu või nina kaudu –, vaid jõudmine selleni, kuidas mu keha tahab hingata.
Sünnitusel tuli meelde kõik, mida rasedana harjutasin. Sünnitus kestis vaid neli tundi ja sellest suur osa oligi hingamine koos asenditega. Näiteks kükitades hingasin välja. Hingamine oli hästi loomulik ja teadlik. Jälgisin, mida mu keha soovib teha. Ei tahtnud keha kontrollida, muidu tekkinuks pinge, ega valule vastu panna. Läksin tuhudega kaasa ja nautisin valu, nagu surfaksin laine peal.
Kokkuvõttes oli sünnitus mõnus ja võrreldes esimesega palju pehmem. Aitas ka see, et olin koos abikaasaga ja vaatasin talle silma. Tänu sellele muutus valu tugevaks armastuse tundeks.”

Maibrit soovitab

Kui su laps sünnib enne normaalset sünnitähtaega või keisrilõikega, masseeri tema nahka iga päev ja hoia teda magades palju enda palja keha vastas.

Hea une jooganipid

• Pese oma jalgu enne magamaminekut külma veega.
• Kuivata jalad hoolikalt.
• Masseeri jalgu külmpressitud taimeõliga. Võid paluda partnerit end selles abistada.
• Mediteeri. Lase päevasündmustel eemalduda ja lõdvestu.
• Lama paremal küljel. Hinga teadlikult ja sügavalt. Lase keha lõdvaks ja ole tänulik möödunud päeva eest.