“Rase naine võib kindlasti juukseid värvida. Läbi pea­naha ei jõua looteni ükski kemikaal,” kinnitab dr Saarma. Et süda rahul oleks, võib nõu pidada ka ilusalongi töötajaga. Kui naine siiski muretseb, saab värvimisel kasutada kergvärve. Õnneks on tänapäeval juuksetooted märksa leebema koostisega kui varem.

Kas tohib kinos käia?

“Kindlasti võib rasedana kinos käia, siin ei ole mingeid vastunäidustusi. Ehk ei tasuks vaid õudukat vaatama minna?” naerab dr Saarma. Vahel tundub kinos lärmakat märulit vaadates, et valjud helid ja bassid panevad lausa tooli vappuma. Õrnal ajal võiks eelistada vaiksemaid filme.

Kas last oodates tohib rattaga sõita?

Ivo Saarma soovitab rattasõidu puhul teadvustada riske. “Raseduse ajal ei ole soovitatav tegelda väga intensiivsete spordialadega. Rattaga võib sõita, kui tegu ei ole riskirasedusega ja pole vastunäidustusi. Küll tuleb arvestada kukkumisohu ja teiste liiklejatega. Õnnetus ei hüüa tulles. Minna ei tasu pikale rattamatkale.”

Kas tohib vürtsikaid toite süüa?

“Palju sõltub sellest, millised on raseda suhted vürtsika toiduga üldse. Kindlasti ei põhjusta vürtsikad toidud ohtu lootele. Raseduse kasvades muutub aga mao asetus ning teravamaitselised söögid võivad tekitada vaevusi naisele endale, näiteks kõrvetisi ja gaase,” loetleb Saarma.

Kas rase tohib tõsta käsi peast kõrgemale?

Arvatakse, et juhul kui lootel on nabanöör ümber kaela, võib käte tõstmine nabanööri ta kaela ümber pingutada.
Dr Saarma kinnitab, et see on müüt. “Käte tõstmine ja muud tavapärased mõõdukad liigutused ei kujuta endast lootele mingit ohtu.”

Kas tohib kõhtu päevitada?

Küsimustele, milline on ereda valguse mõju lootele, missuguses arengustaadiumis on loote silmad ja kas päevitamine võib neid kahjustada, vastab Ivo Saarma nii: “Päevitamine on pigem kahjulik päevitajale endale. Raseduse ajal on nahk niigi tundlikum, paljudel tekivad tugevad pigmendilaigud, sünnimärgid muutuvad nähtavamaks jne. Pikk päikesekiirguses viibimine on ohtlik rasedale ja üldse kõigile, mitte vaid lootele.”

Kas rase tohib lennukiga lennata?

Sellele küsimusele ei saa üheselt vastata, nendib Ivo Saarma. “Kui naisel on enne käesolevat rasedust olnud katkemisi või verejookse, tasuks lennureisi pigem vältida. Riskiraseduse puhul pole rõhumuutus hea.
Kui aga kõik on kulgenud hästi, võib lühikesi, alla viietunniseid reise ette võtta küll. Ehk tasuks edasi lükata vaid reisi üle ookeani, mis kestab kaua – õhurõhu muutus võib soodustada trombide teket. Tromboosi riski suurendab kestev staatiline, istuv asend. Pikema lennusõidu ajal tuleks vahepeal püsti tõusta ja lii­kuda, samuti juua rohkelt vedelikku.”

Kas rase tohib kõhuli magada?

“Loomulikult võib rase kõhuli magada. Siin tuleb arvestada eelkõige enda mugavusega – kuni naine saab kõhuli magada, tehku seda! Tõenäoliselt ei saa seda enam teha siis, kui kõht on nii suur, et pea ja jalad jäävad õhku,” muheleb arst.

Kas alkohol kutsub sünnitust esile?

Usutakse, et klaasike šampanjat või veini on pea kindel garantii sattuda sünnitusmajja. “See ei vasta tõele. Klaasike alkoholi mõnel üritusel ei tee midagi. Oht lootele tekib ju­hul, kui alkoholi kogus on suurem ja seda tarbitakse regulaarselt,” vastab dr Saarma.

Kas arvutikiirgus mõjub lootele kahjulikult?

Kui rase teeb arvutitööd ja istub tundide kaupa arvuti taga, ehk mõjutab see kuidagi ka loodet? “Pole teada, et arvutikiirgus loodet mõjutaks või kahjustaks. Küll aga rikub tundidepikkune ja igapäevane ekraani jälgimine inimese silmi.”

Kas lapseootajale tohib teha massaaži?

Kardetakse, et massaaži tagajärjel tõuseb vererõhk, mis omakorda võib põhjustada raseduse katkemist. “Eriti selja­vaevuste korral on massaaž lapseootajale soovitatav. Loomulikult pole vaja masseerida kõhtu. Kui naine külastab spetsialisti, kes teab, mida teeb, on kõik korras,” ütleb Saarma.

Kas rase tohib saunas käia?

“Saunas võib käia, kuid temperatuur ei tohi olla kõrge ning leili aegki võiks olla lühem. Mahe ja mõnus saun ei ole vastunäidustatud, kui tegemist pole riskirasedusega. Üldiselt tuleb raseduse korral pidada mõõdukat joont kõiges,” toonitab dr Saarma veel kord.