Hetkel ei ole see teooria veel teaduslikult tõestatud, kuid naistearstid ja ämmaemandad USAs on üsna kindlad, et just sellist mõju keisrilõiked evolutsioonile avaldavadki.

Mayo kliiniku naistearst Mari Charisse Banez Trinidad selgitab, et ka ülekaalulisus avaldab sünnitustele mõju: „Mida suurem on ema kehakaal, seda suurem on ka tema beebi. Mida suurem on beebi, seda raskem on tal sünnitusteid probleemivabalt läbida. Siis ongi keisrilõige kõige turvalisem lahendus."

Leidub ka arste, kes ei taha sellest teooriast midagi kuulda. Mujal maailmas levinud loomuliku sünnituse keskustes töötavad tohtrid räägivad, kuidas naisi haiglates hirmutatakse liiga väikse vaagna jutuga ja neid peaaegu sunnitakse keisrilõikega nõustuma. Keisrilõiked on tasulise meditsiini puhul kasulik äri ja arstidele lihtsam planeerida ja hallata, ütlevad keisrilõike vastased. Loomuliku sünnituse pooldajate sõnul on naised alati suutnud ise sünnitada ja nad ei näe põhjust, miks see ei peaks ka edaspidi nii olema. Kuid dr Trinidad arvab, et nemad lihtsalt ei mõista seda, et naiste kehad muutuvad ja samuti on muutumas beebide anatoomia.

Vastab see teooria siis tõele või mitte, aga keisrilõigete suur osakaal sünnituste hulgas valmistab nii arstidele kui ämmaemandatele suurt muret ning USA naistearstide ühendus on valmistamas ette juhendit meditsiinitöötajatele ja rasedatele, kuidas vältida naise esimest keisrilõiget. Esimese kirurgilise sekkumise tulemusena ei pruugi naine järgmisi lapsi enam loomulikul teel sünnitada saada, mistõttu on väga oluline, et esimene sünnitus oleks vaginaalne. Arstid tunnistavad, et kuigi suuremal osal keisrilõigetest ei ole tita pea või ema vaagna suurusega mingit pistmist, on paljudes haiglates Ameerikas siiski kombeks kõik beebid, kes võivad olla keskmisest suurema sünnikaaluga, lõikuse abil ilmale aidata.

Allikas: Huffington Post