Igal kuul valmistub keha ette rasestumiseks, vabastades munaraku. Tavaliselt juhtub see tsükli keskel ehk 14 päeva tsükli (vt. järgmist lõiku) algusest. Kuid tasub tähele panna, et on ka tsüklikõikumisi. Munaraku vabastamine võib vahelduda — kord ühest, siis teisest munasarjast ning munarakk liigub emakasse. See pole küll reegel, kuid tavaliselt on see nii. Kui spermatosoid ei viljasta munarakku, siis see väljub kehast päevade ajal.

Kui kaua tsükkel kestab?

Üldiselt kestab tsükkel 28 päeva, kuid see on paljudel erinev. Pole ime, et tervel ja viljakal naisel on tsükkel keskmisest lühem või pikem, seega ei toimu ovulatsioon 14ndal päeval. See aga ei tähenda kohe, et sul oleks rasestumisega probleeme.

Millal täpselt ovulatsioon toimub, ei sõltu eelmisest, vaid järgmisest tsüklist. Kui su tsükkel on 31 päeva, siis on ovulatsiooniaeg 17ndal päeval ehk kui seksid 14-17 päeva pärast päevade algust, on sul suurepärased võimalused rasestuda.

Mis põhjustab ovulatsiooni?

Kõige taga on hormoonid. Sinu keha toodab tsükli esimesel perioodil FS-hormooni, valmistades nii ette munarakku ovulatsiooniks. Östrogeeni tase tõuseb kõrgele ning vabaneb Luteinizingi hormoon, mis valmistab munaraku täiesti ette. Tavaliselt on üks munarakk piisavalt suur, et rajada teed ellu. Toimubki ovulatsioon. Kui aga valmib kaks munarakku, siis sünnivad kaksikud.

Kuidas aru saada, et sul on ovulatsioon?

Kõige tähtsam on õppida oma keha tundma, nii on lihtsam ovulatsiooni ära tunda. Võtmeks on emakakaelasekreet ehk –eritis, tasub tähele panna muutusi selles.

Pärast päevi võid tunda mõningast tupekuivust, veel mõne päeva pärast hakkab erituma valkjat kleepuvat vedelikku. Kui aga hakkab lähenema ovulatsiooniperiood, muutub sekreet taas selgeks ja libedaks nagu toores munavalge. See ongi märk ovulatsioonist.

Kas kehatemperatuuri mõõtmine tõesti aitab?

Jah, sellest võib palju abi olla, kuid ei pruugi olla täpne ja lihtsam on oma keha teistmoodi tunnetama õppida.

Ovulatsiooni näitab siiski kõige paremini uriinianalüüs, mis näitab täpselt ära selle hormooni taseme, mis tekib sinu kehas enne ovulatsiooni. Kehatemperatuuri mõõtes on kõikumised sageli liiga väikesed ja nende lugemine ja jälgimine on aeganõudvam. Võib ka juhtuda, et saad tulemuse teada liiga hilja — õige aeg on siis mööda lastud.

Viljakuse faktid:
Kui kaua munarakk ja seemnerakk elujõulised on?

Munarakk elab 12-24 tundi pärast ovulatsiooni, sperma võib olla elujõuline 5-7 päeva. Ideaalis võiks seksida siis, kui munarakk eraldub ja päev pärast seda.

Millal siis seksida?

Mitmed uurimused väidavad, et pigem tasub seksida loomulikult ja regulaarselt kui n-ö hoida ja koguda üheks korraks. Nii on kõige tõenöolisem rasestuda. Seega ei tasu panna lootusi just ovulatsioonipäevale, sest see ei pruugi üldse toimuda tsükli 14ndal päeval. Lihtsalt seksi ovulatsiooninädalal rohkem ja püüa seda nautida, mitte kujundada rasestumisest kinnismõtet.

Mida teha pärast seksi, et suurendada võimalust rasestuda?

Viljastumiseksperdid ütlevad, et pole vaja tarvitusele võtta ekstreemseid meetmeid, nagu tõsta jalad üles ja hoida nii mõnda aega. Parem leba 20-30 minutit pärast seksi rahulikult ja lase spermal liikuda läbi pika teekonna sinu munarakuni. Kui tõused püsti ja näed, et osa spermast on sinust välja voolanud, ära paanitse. See ei tähenda, et sa ei rasestunud, sest elujõulisi spermatosoide on piisavalt.

Miks on nii raske rasestuda?

Inimene pole just väga viljakas liik. Sul on vaid kolmandikusuurune võimalus rasestuda iga kuu. Sedagi siis, kui oled täie tervise juures 20-25-aastane. Kui saad aga 30, siis hakkab sinu võimalus rasestuda vähenema, sest kogu organism hakkab vananema ja protsessid kehas aeglustuma.

Allikas: Goodtoknow