Pere esiklaps oli väga oodatud. Beebi­õnn oli kaasadele juba kaks korda selja pööranud: esimene kord 8. rasedusnädalal ja teine kord paar päeva pärast positiivset testi. “Ehkki arst küll ütles, et minu tervisega on kõik korras ja vahel lihtsalt juhtub nii, ei lootnud me mehega, et juba mõned kuud hiljem selle hea ja seekord jääva uudise saame,” meenutab Leila.

Ämmaemanda nõu aitas

Leila meenutab, et tema lapseootuse raskem aeg jäi 8. ja 13. nädala vahele, mil ta maadles iiveldushoogudega. Ämmaemanda soovitustest oli sel puhul tõesti abi. Naine ei tõusnud hommikul kohe voodist – nii käitudes oleks ta iivelduse tõttu jooksujalu vannituppa pidanud tõttama –, vaid pikutas edasi ja näksis natuke banaani. Samuti aitasid teraviljatoidud: näkileib, täisterasai ja -leib.

See aeg mõjutas aga soodsas suunas kehakaalu, nimelt oli Leila lapseootele jäädes veidi ülekaaluline. Ämmaemandaga koostöös jälgisid nad, et kaalulangus ei mõjutaks lapse arengut. Kuu aega enne sünnitust kaalus Leila umbes sama palju kui enne rasedaks jäämist, ainult et tema kaalukõver oli u-kujuline. Võrreldes ra­sedusaja väikseima kaaluga oli ta juurde võtnud viis kilo.

Haiglakott ootab

Kolmanda trimestri enesetunde kohta pole Leilal ühtegi paha sõna öelda. On kerge ja rahulik rasedus. Sünnitusele eelneval kuul püüab tulevane ema end välja puhata ning regulaarselt ujumas käia. Mõnikord on ta tundnud ka libavalusid, mille vastu aitab soe vann. “Kõik on lapse tulekuks valmis,” ütleb ta ja kiidab sõbrannasid, tänu kellele on tulevane printsess väga hästi varustatud.

Sünnitust ootab ta huviga. Nagu teadlike rasedatega ikka juhtub, on ta eri kohtadest lugenud igasuguseid lugusid sünnitustest, küll kiiretest ja üsna valututest, küll pikkadest ja piinarikastest. “Loodan et mul läheb ikka kergelt ja kiirelt. Natuke kardan, et ei saa õigel ajal aru, kui sünnitus pihta hakkab. Aga kõik, kellega sellest rääkinud olen, ütlevad, et seda pole vaja karta – kindlasti saad aru,” naerab Leila. Igatahes haiglakott on tal valmis.

NÕUANNE

Kui laps po­le end veel peaseisu keeranud, hoidu kükkasendist, mis soodustab tema tuharate vajumist vaagnasse.

TASUB TEADA

Sinu lisakaalust enne sünnitust moodustab:
• laps umbes 3,5 kg,
• platsenta 0,6 kg,
• emakas 1 kg,
• lootevedelik 0,9 kg,
• suurenenud rinnad 0,5 kg,
• suurenenud verehulk 1,5 kg,
• organismis tekkiv vedelik 1 kg,
• suurenenud rasvapolster, mida organism talletab imetamiseks, 3 kg.

KOLMAS TRIMESTER

Lapse areng

29.–32. rasedusnädal

Laps on aktiivne, tal on sõrme- ja varbaküüned ning juuksed. Silmad on lahti, laps näeb, kuuleb ja tunneb puudutust. Laulmine ja rääkimine rahustavad teda. Suur osa lastest keerab 32. nädalaks end parimasse sünnitusasendisse, pea allpool. Tunned seda tugevamatest tõugetest oma ribide vastu. Kuu lõpuks on laps 40 cm pikk ning kaalub 1600 g.

33.–36. rasedusnädal

Laps kasvab jõudsalt ja tal hakkab emakas kitsaks jääma.
Seetõttu on tema liigutusi tunda vähem, kuid need on tuge-vamad. Nahk muutub siledamaks ja roosaks, lootevill kaob.
Kuu lõpuks on laps 45 cm pikk ja kaalub 2000–3000 g.

37.–40. rasedusnädal

Lapse nahk on kaetud lootevõidega, soolde on kogunenud esiroe ehk mekoonium. Tita on valmis eluks väljaspool emakat. Esiklapsed laskuvad vaagnas allapoole, järgmistel jääb pea liikuvaks kuni sünnituseni. Sündides on laps keskmiselt
50 cm pikk ja kaalub 2500–4000 g.

Sünnituse märguanded

• 2–3 nädalat enne sünnituse tähtaega vajub laps vaagnas allapoole, see on ka silmaga näha. Võid tunda, et sul on kergem hingata, teisalt surub emakas endisest tugevamini põiele ning sunnib tihedamini tualetis käima. Korduvsünnitajatel fikseerub lapse pea vaagnasse hiljem või alles vahetult enne sünnitust.
• 2–4 nädalat enne sünnitust võid tunda menstruatsioonivaevuste taolist valu alakõhus, samuti ebaregulaarseid lühiajalisi emaka kokkutõmbeid. Pakitsus ja tuim valu võib esineda ka alaselja piirkonnas.
• Mõnikord langeb enne sünnitust kehakaal. Väheneb söögiisu ja esineda võib ka kerget kõhulahtisust, nagu organism puhastaks ennast enne sünnitust.
• Libavalud on justkui keha valmisoleku kontroll. Paar nädalat enne sünnitust võid tunda rõhumistunnet või valulikke ja regulaarseid emaka kokkutõmbeid. Libavalud ei muutu tihedamaks ega tugevamaks ning mööduvad tavaliselt paari tunniga.
• Limakorgi eemaldumine emakakaelast leiab enamasti aset päev või paar enne sünnitegevuse algust või ka samal päeval. Märkad limast verekiududega voolust.
• Läbipaistvate lootevete puhkemine annab märku, et peaksid sünnitusmajja minema paari tunni jooksul. Pruunikad või rohekad looteveed viitavad sellele, et lapse seisundit on vaja kiiresti kontrollida. Sellisel juhul pöördu sünnitusmajja kohe.
• Tuhude korral mine sünnitusmajja, kui valud korduvad
5–10 minuti tagant. Korduvsünnitaja võiks minna sinna ka varem.
• Ole kannatlik – arsti määratud päeval sünnib vaid
5% lastest.