Teadlikkus alkoholist põhjustatud sünnikahjustustest on aga sellest hoolimata väike ning selle esinemissagedust pole kõikjal uuritud.

Eeldus, et kõik teavad, et raseduse ajal peaks alkoholist hoiduma, ei pea paraku paika. Juuli alguses avaldatud Cambridge´i Ülikooli uurimusest selgus, et 33% Suurbritannia naistest on raseduse ajal alkoholi liigtarvitanud ja 75% naistest tunnistas alkoholi tarvitamist mingil raseduse perioodil. Iirimaal oli see protsent koguni 82, Uus-Meremaal 56 ja Austraalias 40.

"Raseduse ajal peaks vältima täielikult alkoholi tarbimist, kuna pole teada, milline on see individuaalselt kriitiline kogus, mis võiks rasedusele ja arenevale lootele mõju avaldada – inimesed (so nende keharakud) on alkoholi suhtes väga erineva tundlikkusega ja kogus, mis on ühe inimese jaoks ilma igasuguse mõjuta, võib teise inimese jaoks olla toksiline," selgitas naistearst Kai Haldre Postimehele.

Ükskõik, millisel raseduse perioodil naine alkoholi tarvitab, toimib see lootele alati, sest alkohol läbib platsenta täielikult. Kogus, mis võib olla ohutu emale, võib olla ohtlik arenevale lootele.

Erinevalt paljudest teistest traagilistest kahjustustest, mis võivad lapsi ohustada, on alkoholist põhjustatud kahjustused aga 100% ennetatavad.

"Samas, kui ühiskond ei mõista ja teadvusta selle probleemi suurust, ei võeta seda kunagi piisavalt tõsiselt ning see rikub ka edaspidi sadade ja tuhandete inimeste elu,” tõdeb Eesti Karskusliidu esimees Lauri Beekmann.

Alkoholist tingitud sünnikahjustuste raskeim väljendusvorm fetaalne alkoholisündroom, mille puhul saab oluliselt kahjustatud lapse kesknärvisüsteem. Vaimse arengu ja käitumise puudujäägid tekivad ka nendel lastel, kelle emad joovad raseduse ajal pealtnäha mõõdukalt, keskmiselt 7–10 ühikut nädalas. Üks alkoholiühik on 10 g puhast ehk absoluutset alkoholi.

Raseduse ajal ei ole olemas ohutut alkoholikogust. Kui tulevane ema joob, on sunnitud jooma ka laps!


KASULIK TEADA

  • Platsenta laseb alkoholi läbi, s.t. alkohol pääseb takistuseta ema verest loote verre juba 5- 12 minuti pärast.
  • Loode lõhustab alkoholi väga aeglaselt ja on kaua selle mõju all.
  • Alkohol eritub lootevette ja loode saab selle kuni 4 korda tagasi, enne kui see on täielikult lõhustunud
  • Alkohol kahjustab eelkõige loote ajurakke ja kesknärvisüsteemi.