Kui piima on liiga palju, aitavad järgmised nipid

  • joo pärast arsti või ämmaemandaga nõu pidamist aeg-ajalt tassike salveiteed, kuid mitte rohkem kui üks tass päevas. Tulemus ei ilmne kohe, vaid paari päeva pärast.

  • Kui lapsel on kõht tühi, pigista käega rinnast veidi piima välja, enne kui laps imema hakkab. Kui surve rinnas langeb, ei välju ka piim enam nii hoogsalt.

  • Ära pumpa piima välja (välja arvatud juhul, kui soovid seda kasutada ka teise lapse toitmiseks). Kui pumpad piima välja, tekib seda aina rohkem ja seda soovite te ju vältida?

Kui piima on liiga vähe, aitavad järgmised nipid

  • Ka piima tekke soodustamiseks on oma teed: aniisi-, köömne- ja fenkolitee, mida müüakse ka valmisseguna imetamistee nime all. Seda võib juua juba raseduse ajal, kuid üle ei maksa siiski pingutada.

  • Pane laps võimalikult tihti rinnale, sest ka see soodustab piima teket, isegi kui laps imeb vaid paar suutäit. Jälgi rinnanibusid, sest tihe imetamine võib olla koormav.

Piimapais ja rinnapõletik

Piimapais tekib peaaegu kõigil imetavatel emadel. Selle põhjuseks võib olla, et laps magab tavapärase toitmise ajal võib soovib imeda vaid ühte rinda. Piimapaisuga rind muutub kuumaks, kõvaks ja valulikuks. Nüüd tuleb kiiresti tegutseda, sest muidu saab piimapaisust rinnapõletik.

Enamasti on katsed laps üles äratada ja sööma meelitada edutud. Tee rinnale soe kompress ja masseeri piim käega kõigist suundadest välja. See võib võtta tükk aega, kuid lõpetada tuleks alles siis, kui valu on täielikult järele andnud. Kui masseerimine ei aita, võib kasutada ka rinnapumpa, kuid ainult nii kaua, kuni piima enam välja ei voola. Võid rinnale panna värske peakapsa lehe. Isegi kui valu on kadunud, võib tekkida vappekülm. Sellisel juhul mine sooja teki alla ja püüa veidi magada.

Rinnapõletikku ei saa siiski alati vältida. Kui sul on vappekülm, kõrge palavik, pea- ja liigesevalud, tuleks kindlasti arsti poole pöörduda.

Tähtis: ka rinnapõletiku korral ei pea imetamisest loobuma. Rinda tasub soojas hoida (dušš, infrapunakiirgus või kompress), et piim paremini liikuma hakkaks. Mõnikord aitavad vaid antibiootikumid — sellisel juhul aruta arstiga, kas imetamises tuleks paus teha.