Maapähklite söömine raseduse ajal vähendab lapse allergiariski


pähklid
Foto: erakogu

On hästi teada, et allergilised reaktsioonid pähklitele võivad mõnel juhul kujuneda lausa eluohtlikuks. Ajakirjas JAMA Pediatrics hiljuti ilmunud artiklis näitasid aga teadlased, et pähklite söömine raseduse ajal alandab tulevase lapse riski toiduallergia tekkeks.

Uuringu autorite väitel on maapähkliallergia esinemine Ameerika lastel aastatel 1997-2010 rohkem kui kolmekordistunud ning praegu on 1.4 % lastest pähklitele allergilised. Tavaliselt saavad sellised allergiad alguse lapsepõlves, lapse esimesel kokkupuutel pähklitega, kirjutab ERR teadusportaal.

Bostoni teadlased uurisid seost tulevaste emade rasedusaegse dieedi ja laste allergiariski vahel.

Need lapsed, kelle emad tarbisid raseduse ajal enim pähkleid (enam kui viis korda nädalas), omasid madalaimat riski toiduallergia tekkeks. Selline seos kehtis loomulikult vaid juhul, kui emal endal ei olnud pähkliallergiat.

Saadud tulemused sobivad kenasti kokku teooriaga, mille alusel suurendab varajane kokkupuude allergeenidega hilisemat toidutaluvuse tõenäosust, alandades allergiate kujunemise riski.

Jäta kommentaar
ARTIKLIT SAAB KOMMENTEERIDA AINULT REGISTREERITUD KASUTAJA!
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare