Hiljutises veebiajakirjas Science avaldatud artiklis selgitasidJaapani teadlased, et immunosupressandil tsüklosporiin A-l (CsA) ja FK506-l (takroliimus) on avastatud varem täheldamata kõrvaltoime, mis võib teha need väga tõhusaks meeste viljakuse kontrolli all hoidjaks.

Spetsiifilist ensüümi vormi leiti ainult spermatosoididest ning seda teades tegid teadlased rea loomkatseid, et määrata kindlaks ravimi võimalik mõju meeste viljakusele. Nad aretasid hiired, kes olid geneetiliselt muudetud võimetuks tootma valku PPP3CC-d, mida leidub spetsiifiliselt spermatosoidide kaltsineuriini versioonis. Nendele hiirtele viidati kui geennokauditud loomadele.

Seejärel jälgis uurimismeeskond nii geennokauditud hiirte kui ka kontrollhiirte käitumist ja märkas, et ehkki mõlemad hiirte rühmad paaritusid emastega, olid geennokauditud hiired võimetud neid tiinestama. Edasine geennokauditud hiirte viljatuse uurimine näitas, et PPP3CC puudumine mõjutas spermatosoidi võimet emaslooma sees liikuda.

Geennokauditud hiire spermatosoidi osa, mis ühendab pead sabaga, oli jäigem kui normaalsel hiirel. Selle tulemusena oli spermatosoid defektne kindlat tüüpi liikumisel, mis eeldab seda, et spermatosoidi saba lükkab teda munaraku poole. Munarakku tungimiseta ei toimu viljastumist mitte kunagi.

Seejärel anti uutele hiirtele immuunpuudulikkuse ravimeid, et näha, kas see võib anda samu tulemusi, mida täheldati geneetiliselt muundatud loomadel. Alguses erinevust ei täheldatud, sest ravimid ei mõjuta juba küpseid spermatosoide. Aga umbes kahe nädala möödudes valmisid tavalistel hiirtel (kes said CSA-d või FK506) samasugused jäigad spermatosoidid nagu geneetiliselt muundatud hiirtel. Veelgi põnevam on fakt, et hiirte sperma funktsioon normaliseerus pärast ravimite võtmise lõpetamist ühe nädalaga.