Meestel, kes on üle 35, on poole väiksem võimalus eostada aasta jooksul laps, kui nendel meestel, kes on 25 või nooremad. Raseduse katkemise oht on samuti suurem, kui tulevane isa on üle 40. Need tulemused on saadud uuringutel, kus lapse tulevane ema ei kuulu vanuse poolest riskigruppi. 23,821 rasedust hõlmav uuring jõudis järeldusele, et juhul, kui tulevane isa on juba 50 või vanem, siis on raseduse katkemise oht on kaks korda suurem, kui nooremate isade puhul.

Ameerikas läbi viidud uuringud jõudsid järeldusele, et kui peatse isa vanus on üle 40, siis tema tütre risk haigestuda rinnavähki suureneb 60 protsenti. Ootamatu uuringutulemus on ka see, et mida vanem on isa, seda väiksem on järeltulija puhul prognoos elada väga kõrge vanuseni.

Kui tulevane isa on üle 40, siis uuringute kohaselt suureneb lapse risk haigestuda epilepsiasse 30 protsenti, 37 protsenti suurem on Downi sündroomi võimalus, 14 protsenti suurem on haigestumine lapseea laukeemiasse ja lausa 70 protsenti suurem tõenäosus on lapsel haigestuda kesknärvisüsteemiga seotud vähki (näiteks ajukasvajad).

Kui isa on lapse eostamisel üle 45, siis suureneb lapse risk haigestuda silmavähki, vanemate isade lastel on ka suurem oht haigestuda autismi ja skisofreeniasse.

Laste kääbuskasvu esineb üle 50-ste isade lastel lausa kaheksa korda rohkem, kui noortel isadel.

On aeg mõtlema hakata mitte ainult naiste, vaid ka meeste bioloogilise kella peale. Et anda oma järeltulijatele suuremad võimalused tervena elamiseks, tuleks rohkem arvestada sellega, millises vanuses lapsi saada.

Näiteks 35-selt emaks saavatel naistel on risk saada Downi sündroomiga laps 1/350, siis 45-selt rasestuval naisel juba 1/30. Seni ongi lapse terviseriski seostatud peamiselt ema vanuse kasvuga, kuid nüüd on aeg endale teadvustada, et ka isa vanuse kasvades terve lapse saamise võimalused kahanevad.

Uuringute tulemusi lugedes ei tasu muidugi mõtet lapse saamisest kohe
kõrvale heita, kui vanust juba rohkem, kuid kindlasti tuleks võimalike
riskidega juba varakult kursis olla.

Allikas: dailymail

Jaga
Kommentaarid