Vastab ämmaemand-koolitaja Ada Vahtrik, Ida-Tallinna Keskhaigla imetamise nõustamise keskuse juhataja

Pärast sünnitust tuleks endale esmalt aega anda, et taastuks teie normaalne hormonaalne foon. Üheksa kuud kestva raseduse ajal toimub naise organismis ju niivõrd palju hormonaalseid muutusi — last tuleb varustada toitainetega ning valmistuda sünnitamiseks ja sellele järgnevaks imetamiseks. See kõik käib looduse ette kirjutatud reeglite järgi ja seda kogevad kõik lapseootel naised. Ning kuigi rasedust ei vaadata kui haigust, on see organismile kahtlemata suur koormus.

Kõige tavalisem ja reeglina ka kõige raskemini talutav nii noorele emale endale kui ka tema pereliikmeile on kõrge hormoonitaseme tõttu sagedased meeleolumuutused — naine ei saa hästi oma tunnetega hakkama, meeleolud kõiguvad seinast seina ja pisarad on kerged vallanduma. Sünnitus organismi hormonaalset taset kohe tavapärasele tasemele ei vii, vaid on selle kuid kestnud protsessi kulminatsiooniks. Et taastuks normaalne hormonaalne tasakaal, on vaja aega — selleks kulub ligikaudu kaks kuud. Isegi eesti vanarahvas on alati kinni pidanud 40 päeva ehk nn nurganaise voodi ajast, mis antakse sünnitanud naisele toibumiseks. 6–8 nädalat on ka tänapäeval normaalseks peetav aeg sünnitusjärgseks taastumiseks.

Organismis toimub pärast sünnitust palju muutusi ja üks neist ebamugavustest on just nimelt juuste väljalangemine. Kui normaalsel juhul langeb inimesel iga päev välja sadu juuksekarvu, jäävad raseduse ajal juuksed justkui “kinni”. Seda me ei märka, küll aga seda, kui taastub normaalne juuste väljalangemine. See juhtub tavaliselt neljandal kuni kuuendal sünnitusjärgsel kuul, mil sünnitusega seotu on peaaegu unustatud ja mõeldakse paljudele uutele asjadele. Mida pikemad ja tumedamad juuksed, seda ehmatavam võib olla pilt, kui hommikul padjalt või vannitoa põrandalt peotäis juukseid avastada. Kuid see on normaalne nähtus ja ühtlasi viimane reaktsioon sellele suurele hormonaalsele tõusule ja langusele, mis naise kehas seoses raseduse ja sünnitusega toimub. Pärast seda kõik taastub ja paljud naised märkavad, et juuksed hakkavad taas hoogsalt ja jõudsalt kasvama. Kuid juuste väljalangemise puhul arvatakse kohe hirmuga, et toiduga jääb midagi olulist saamata, peab hakkama võtma toidulisandeid ja mida kõike veel. Kui seni on naine toitunud tervislikult ja regulaarselt, pole tavaliselt midagi vaja muuta — imetava emana peaks ta jätkama seniseid toitumisharjumusi ja iseend toimetuste rohkuse keskel mitte unustama. Seda enam, et ainuüksi imetamisega kulutab naine iga päev umbes 500 kcal.

Toidulisandeid võib kasutada, kuid ükski neist ei tohiks asendada normaalset toidukorda, samuti pole rinnaga toitmise aeg õige dieedipidamiseks, et sünnituseelset kaalu taastada. Vähemalt kord päevas peaks imetav ema sööma sooja toitu, pigem sagedamini ja vähem kui üks kord ja palju. Olemuselt lihtne, ehe ja mitmekülgne toit on kindlasti parim, pudrud pea asendamatud. Kuid rõhutan, et pole üht universaalset toitumisnõuannet, sest inimeste toitumisharjumused ja eelistused on väga erinevad ning tänapäeval ollakse seisukohal, et imetav naine peaks toituma nii nagu enne rasedust, mitte toitumist kardinaalselt muutma.

Ohtlik on see, kui ema ei saa ühekülgse toitumise tõttu üldse või piisavalt C-vitamiini ja B-grupi vitamiine. Sel juhul võib tõesti rääkida otseselt toitumisest tulenevast juuste väljalangemisest või hammaste väljakukkumisest, kuid tänapäeval esineb seda väga harva.

Linnalegend, et rinnapiima rohkust saab mõjutada piimaga tee ja halvaaga, ei pea üldse paika. Pigem on mainitud toiduained kahjulikud (eriti pähkli baasil või pähkleid sisaldavad toiduained nagu halvaa), sest neid seostatakse suureneva allergiaga. Kui rinnapiima rohkus oleks nii kergesti mõjutatav, poleks inimkond tänapäevani kestnudki. Isegi juuksurid on praegu nii teadlikud, et ei hakka noortele emadele enam mingeid imešampoone soovitama, vaid soovitavad taastumiseks aega anda või ajutiselt soengut muuta.

Artikkel pärineb Naisteka arhiivist!