Viljatuse puhul on tegemist väga isikliku ja delikaatse probleemiga ja see võib mõjutada nii paari omavahelisi suhteid kui ka inimese igapäevaelu. Lihtne soovitus mõelda positiivseid mõtteid ning vältida stressi võib kõlada iseenesest mõistetavana, kuid tegelikult käivad emotsioonide tõusud ja mõõnad viljatusega igapäevaselt kaasas. Väga oluliseks kujuneb abikaasade/partnerite vastastikune toetus, vajadusel psühholoogiline nõustamine.
Rekordiliselt viljakad kuud Nova Vitas
Kehavälisel viljastamisel loetakse heaks saavutuseks, kui rasestumisi saavutatakse keskmiselt 30%-l protseduuridest. Kuude lõikes võib rasestumine teinekord jääda ka alla 30%, olenedes väga mitmetest asjaoludest nagu näiteks patsientide vanus, kui mitmes kehavälise viljastamise tsükkel paaril juba käsil on jm. Seda enam on kliinikus rõõmu augusti ja septembri tulemustest, kus kehavälisel viljastamisel on rasestunud rohkem kui pooled naised (50-56%). Eriti väärib märkimist, et augustis oli küllalt erakordne tulemus ka külmutatud embrüo siirdamisel, mille tulemusena rasestus samuti 50% naistest. Loodame, et hea õnn saadab meie patsiente ka järgnevatel kuudel.

Kui arst on välja selgitanud paari viljatuse põhjused, valitakse paarile sobiv kehavälise viljastamise protseduur. Kergema viljatuse korral piisab üldjuhul sellest, kui seemnerakud õigel ajahetkel naise emakasse viia (IUI, intra uterine insemination). Tõsisema probleemi puhul teostatakse kehaväline viljastamine ja sugurakud viiakse kokku laboritingimustes (IVF, in vitro fertilization). Kui tegemist on raskema mehepoolse viljatusega, siis süstitakse seemnerakk munarakku kasutades mikromanipulaatori abi (ICSI, intracytoplasmic sperm injection).

Peale viljastumist hakkavad laboris (inkubaatoris) arenema embrüod, mida embrüoloog iga päev kontrollib ja hindab. Arusaadavalt valitakse emakasse siirdamiseks kõige elujõulisem(ad) embrüo(d). Töö IVF laboris nõub suurt täpsust ja osavust. Lisaks peab pidevalt jälgima labori ja seal kasutatava tehnika seisukorda, et tagada embrüote stabiilne kasvukeskkond. Nova Vita kliinik on esimene akrediteeritud IVF labor Eestis, mis tähendab, parima võimaliku kvaliteedi tagamine on meile primaarne.

Ruumidest ja tehnikast veelgi olulisemad on inimesed, kes töötavad IVF kliinikus- arstid, õed ja embrüoloogid. Heade tulemuste saavutamiseks on vaja, et iga töötaja omab häid teoreetilisi teadmisi ning praktilist töökogemust inimese viljatuse ravimisel, kuid veelgi suuremat rolli mängib kõigi meeskonnaliikmete pikaajaline koos töötamise kogemus ning jagatud teadmised.

Isegi kui esimene kehavälise viljastamise protseduur ei lõpe soovitud rasedusega, saavad nii arst kui ka embrüoloog selle käigus palju olulist lisainformatsiooni, mis on abiks juba järgmisel protseduuril. Näiteks saab teada, kuidas konkreetne patsient reageerib ravimitele, palju saadi munarakke, milline IVF meetod töötas või milline ei andnud piisavalt head tulemust ning millise kvaliteediga embrüod arenesid laboritingimustes. Kogenud IVF meeskond võtab kõiki neid küsimusi arvesse ning koostab vastavalt sellele järgmise protseduuri plaani.

Lõpetuseks tuleks mainida, et lisaks eelpool mainitud faktoritele mõjutab uue elu teket ka emake loodus ise ja see midagi, mis ei pruugi mahtuda ühegi senikirjeldatud kategooria alla. Iga lapse sünd on ju omamoodi ime, kui vanemate armastusest tekib uus elu. Nova Vita Kliinik oma pikaajalise tegevuskogemusega annab endast alati parima, et aidata kaasa uute imede sündimisele.