1. Minipillid
Kui hormoon östrogeen, mida sisaldavad mitmed rasestumisvastased vahendid, pärsib rinnapiima teket, siis progestiin (kollakehahormoon) seda ei tee. Minipillid sisaldavadki ainult progestiini ja sobivad seetõttu ka imetavale emale.

Tähtis on pille õigesti tarvitada: iga päev samal ajal (lubatud kuni 3 tundi kõikumist). Kui naine unustab kas või korra pilli võtta, riskib ta rasestumisega. Pillide mõjul võib ära jääda menstruatsioon, esineda ebaregulaarset vereeritust või rindade valulikkust (tavaliselt viimased kõrvalnähud kaovad). Saab osta apteegist arsti retseptiga.

Miks on head?
• Sobivad last rinnaga toitvale naisele.
• Kõrge tõhusus (98–99%).
• Pärast pillidest loobumist saab jääda kohe lapseootele.

2. Hormoonspiraal

Kui emakas on saavutanud normaalse suuruse (6–8 nädalat pärast sünnitust), saab lasta emakasse paigaldada hormoonspiraali, millest eraldub progestiini. See meetod sobib hästi naisele, kes soovib rasedust vältida pika ajal vältel, sest spiraal pannakse kuni viieks aastaks.
Hormoonspiraali kasutamine vabastab menstruatsioonivaludest, lühendab päevade kestust, vähendab nendeaegset vereeritust või kaotab selle.

Pluss on seegi, et hormoonspiraal mõjutab eelkõige emakat ega avalda eriti mõju ülejäänud organismile, mistõttu ei teki ebasoovitavaid kõrval­nähtusid. Spiraali saab osta apteegist arsti retseptiga ja selle paigaldab naistearst.

Miks on hea?
• Sobib ka imetavale naisele.
• Kaitseb raseduse eest väga tõhusalt (99,9–100%).
• Pärast spiraali eemaldamist saab jääda kiiresti lapseootele.

3. Vask- või vask-kuldspiraal
Emakasse saab lasta panna ka vasest või vasest ja kullast traadiga spiraali. Vaseioonid takistavad muna- ja seemneraku ühinemist või ei lase viljastunud munarakul emakaseinale kinnituda. Vase-kullaspiraalil on lisaks põletikuvastane toime. Kuld vähendab vasest tingitud allergia­ohtu ja vereeritust, samuti vasktraadi võimalikku korrosiooni.

Spiraal sobib naisele, kes soovib vältida rasedust pika aja jooksul, sest see paigaldatakse kuni viieks aastaks. Ent vaskspiraal võib muuta menstruatsioonid valulikumaks või vererohkemaks, ka suureneb emakavälise raseduse ja emakapõletiku oht (kuldspiraalil on need riskid väiksemad). Vahend ei sobi väga noortele mittesünnitanud naistele.
Spiraali saab osta apteegist arsti retseptiga ja selle paigaldab naistearst.

Miks on hea?
• Sobib imetavale naisele.
• Sobib naisele, kellele hormonaalsed rasestumisvastased vahendid on vastunäidustatud.
• On kõrge tõhususega (99–99,5%).

4. Meestekondoom
Kuigi meestekondoom võib vahekorra ajal vähendada tundlikkust, on see hea abiline just esimestel sünnitus­järgsetel kuudel, kui naine imetab ega soovi hormoone sisaldavaid vahendeid kasutada.
Kondoome valmistatakse lateksist, polüuretaanist ja lamba või kitse peensoolest. Libestusainetest tohib latekskondoomi puhul kasutada vaid neid, mis on valmistatud vee baasil, sest õli võib muuta lateksi hapraks. Polüuretaanist kondoomi saab kasutada ka õli baasil valmistatud libestus­ainega.
Kuna kondoom võib vahekorra ajal puruneda või peeniselt ära tulla, ei ole see kõige kindlam rasestumise ärahoidja (tõhusus 85–98%).

Miks on hea?
• Saab kasutada siis, kui naine imetab.
• Rasestumist saab ära hoida hormoone tarvitamata.

5. Naistekondoom
Apteegist saab osta ka naistekondoomi, mis kujutab endast polüuretaanist kotikest koos kahe plastrõngaga. Kummaski otsas asuvad rõngad hoiavad kondoomi vahekorra ajal paigal.
Paraku ei pruugi kondoomi paigaldamine tuppe algul sujuda. Tuleb ka jälgida, et mehe peenis ei satuks kondoomi ja tupeseina vahele. Kuna kondoom ei ole pingul, võivad vahe­korra ajal tekkida iseäralikud helid (naksumine).
Tõhusus on umbes sama suur kui meestekondoomil (85–95%), kuid hind 5–6 korda kõrgem. Saab osta apteegist.

Miks on hea?
• Rasestumist saab ära hoida hormoone tarvitamata.
• Saab kasutada siis, kui naine
imetab.

6. Kombineeritud pillid
Kõige rohkem kasutavad naised nii östro­geeni kui ka progestiini sisaldavaid rasestumisvastaseid pille, mis pärsivad ovulatsiooni (munaraku küpsemist ja vabanemist munasarjast). Need ei sobi aga imetavale naisele – östro­geen vähendab rinnapiima teket.
Kombineeritud pille peab võtma 21 päeva ja pidama siis seitsmepäevase pausi (leidub ka teistsuguse kasutamiskorraga pille).

Pillid muudavad vereeritused regulaarseks ja vähendavad menstruat­siooni­vaevusi. Paljud tabletid parandavad ka naha ja juuste seisundit. Kõrvalnähtudena võib esineda iiveldust, seksuaaliha langust, ebaregulaarset veritsust, pingetunnet rindades jne. Tavaliselt kõrvalnähud taanduvad.
Rasestuda saab kohe pärast vahendi kasutamise lõpetamist. Osta saab neid apteegist arsti retseptiga.

Miks on head?
• Väga kõrge rasestumisvastane toime (99,9–100%).
• Pärast kasutamise lõppu saab kohe rasestuda.

7. Plaaster
Nii östrogeeni kui ka progestiini sisaldav plaaster pärsib samuti ovulatsiooni nagu kombineeritud pillidki.
Plaaster paigaldatakse nahale (ala­kõhule, tuharale, selja ülaosale või õlavarre välisküljele) ja seda peab vahetama kord nädalas kolme nädala jooksul. Et toimeained läbi naha imenduksid, peab plaaster olema korralikult nahale kinnitatud. Sellega võib käia duši all, ujumas, saunas ja sportimas.
Plaastri tarvitamise kõrvaltoimed on samad mis pillidel, kuigi väidetavalt võib mõne kõrvalnähu (nt veenitrombide) tekke oht olla suurem. Mõnedel naistel võib tekkida nahaallergia.
Erinevalt pillidest toimivad plaastrid ka seedehäirete korral. Saab osta apteegist arsti retseptiga.

Miks on hea?
• Lihtne kasutada ja raske unustada.
• Kõrge tõhusus (99,9%).

8. Tuperõngas
Elastne läbipaistev rõngas, mis sisaldab progestiini ja östrogeeni, paigaldatakse tuppe kolmeks nädalaks. Ühe rõnga rasestumisvastane toime kestab kuu aega, siis tuleb see asendada uuega.
Rõngast võib olla vahekorra ajal tunda ja see võib tekitada tupevoolust.
Sobib hästi, kui laps on sündinud keisrilõikega. Ei sobi imetamisajal.

Miks on hea?
• Lihtne kasutada ja raske unustada.
• Kõrge tõhusus (99,9–100%).

9. Progestiinisüstid
Iga kolme kuu tagant süstitakse liha­sesse suur hulk progestiini, mis takistab ovulatsiooni ja viljastatud muna­raku pesastumist. Seda meetodit saavad kasutada ka imetavad naised.
Paraku tekitavad süstid enamasti prognoosimatut ja sagedast vereeritust. Tihti kaasneb mõõdukas kehakaalu tõus ja meeleolu muutus. Kuna süstid pärsivad organismis östrogeeni teket, soodustavad need ka luukoe hõrenemist. Pärast viimast süsti võib kuluda rasestumiseni 9–12 kuud.
Saab osta apteegist arsti retseptiga.

Miks on hea?
• Sobib imetavale naisele.
• Mugav, sest ei nõua igapäevast ­meelespidamist.
• Kõrge tõhusus (99,7%).

10. Spermitsiidid
Keemilist ainet (bensaalkoonium­kloriid), mis pärsib seemnerakkude liikuvust, saab viia tuppe kreemi, küünla, vahu või tableti kujul enne seksuaalvahekorda. Kui spermitsiide kasutada ainsa rasestumisvastase vahendina, on tõhusus väga väike. Tõhusus suureneb, kui kasutada ainet koos kondoomiga. Võivad põhjustada tupeärritust. Saab osta apteegist ilma retseptita.
Miks on head?
• Kergesti kättesaadavad.

11. Füsioloogiline ehk rütmimeetod
Ovulatsiooniaja väljaselgitamise abil võib õnnestuda vältida rasedust, kui vähemalt neli päeva enne ja neli päeva pärast ovulatsiooni loobuda vahekorrast või teha seda kondoomiga. Meetod eeldab, et naisel on korrapärane tsükkel ja ovulatsioonile viitavaid tunnuseid saab hästi jälgida. Meetodi tõhusus on siiski väike – väga täpse kasutamise korral umbes 80%.

Miks on hea?
• Ei nõua mingi vahendi kasutamist ega meelespidamist.
Allikas: naistearst Edda Väin

Purustatud müüdid
Edda Väin, naistearst

Enne kui sünnituse järel uuesti seksuaalelu alustada, on tark minna oma naiste­arsti juurde kontrolli, veendumaks, et emakas on jälle saanud õiged mõõdud, sünnitusjärgne voolus on lõppenud ja õmblused paranenud. Sel visiidil saab ka arstiga arutada, milline rasestumisvastane vahend võiks sobida.
Kummutame siinkohal kaks müüti.

Imetamisest ei piisa
Kuigi paljud arvavad, et imetav naine ei pea rasestumise pärast muretsema, ei ole see nii. Tuhandest naisest, kes toidavad rinnaga last iga 2–4 tunni tagant ega anna lapsele lisatoitu, võib 2–3 naist jääda taas lapseootele. Kui naine hakkab andma lapsele lisatoitu või sünnitusest on möödas juba rohkem kui pool aastat, suureneb rasestumise tõenäosus märgatavalt.

Katkestatud suguühe
Paraku kasutavad mõned paarid rasestumise ärahoidmiseks ka katkestatud suguühet. Seda aga ei saa üldse mingiks rasestumisvastaseks meetodiks pidada. Seemnerakud väljuvad mehe peenisest juba erutumisel, seega enne vahekorda ja seemnepurset. Rasestumiseks on aga vaja neist ainult ühte. Samuti mõjub see meetod halvasti nii mehe kui ka naise närvisüsteemile.