Jah, “tänu” alkoholile on meil lapsi rohkemgi, kui ilma oleks. Noorte naiste tugev tervis võimaldab tõesti rasestumist ka siis, kui nad alkoholile selga ei ole pööranud, kuid aastate jooksul jõuavad nii alkohol kui suitsetamine sinu organismi reproduktiivsüsteemi piisavalt laastada ja kolmekümnendates polegi enam rasedaksjäämine nii lihtne. Sinu keha on koduks nii sinule, kui tulevasele lapsele ja pole vaja seda mürgiga üle ujutada. Ja kui oma keha mürgitamine ja alkoholiga kaasnevate liigsete kilode kogumine pole sinu jaoks argument, siis tea, et alkoholi tarvitamine võib mõjutada sinu tulevase lapse arengut ja sa ju ei taha, et just sinu võsuke koolis teistest aeglasema taibuga on.

2. Piira kohvijoomist

Liiga suur kohvikogus kurnab sinu neerupealseid, mis võib mõjutada organismi rasestumisvõimet. Kui kohvi ärajätmine võib tunduda ületamatu ülesandena, siis tegelikult on ka juba sellest kasu, kui hakata hommikukohvi jooma suure asemel väikesest tassist. Kogu sinu hommikune vedelikuvajadus ei pea ka saama täidetud vaid kohvi juues. Joo rohkem kas mahla või vett ning kohvi võta vaid lonksukesed. Juba enne rasestumist kohvikogust vähendades teed oma organismile teene, sest mõningad uuringud näitavad, et liigne kohvijoomine (ehk üle 200mg päevas raseduse ajal) võib suurendada raseduse katkemise ohtu.

3. Liigu

Ära nüüd karda, selleks, et oma keha viljastumisvõimet säilitada ja fertiilsusperioodi pikendada, pole sul vaja hakata tippsporti tegema või ennast jõusaalis pidevalt piinata. 30 minutit aktiivset liikumist igapäevaselt on täiesti piisav. Mine kas jala hoogsa sammuga tööle, tee sörkjooksu, joogat, võimle vms. Lisaks sellele, et hoiad oma keha heas vormis, paned peagi tähele, et ka sinu enesetunne paraneb ja vaim muutub värskemaks. Ahjaa, jooksurajal võid ka oma tulevase lapse isa kohata.

4. Söö puhast ja vitamiinirikast toitu

Foolhape on esimene asi, mida sinu organism fertiilsuse hoidmiseks vitamiinidest vajab. Aga kõige lihtsam on oma organismile vajalikke toitaineid pakkuda, kui valikuid tehes eelistad puhast toitu. Sinu keha ei vaja mingeid kemikaale, säilitusaineid ega taimemürke.

5. Vabasta oma keha pingetest

Misiganes sulle sobib — jooga, meditatsioon, akupunktuur, massaaz — need kõik vabastavad sinu keha stressist ja pingetest. Stressihormoon kortisool pärsib reproduktiivset süsteemi ja seetõttu on organism rasestumisvalmis siis, kui oled vaba ja lõdvestunud. Kui juba tead, et sul on viljastumisega probleeme, siis kaalu ka nõelravi, mille abil saab oma hormoonsüsteemi taas tasakaalu.

6. Vähenda suhkrukogust ja väldi kunstlikke magustajaid

Erinevad uuringud näitavad, et ülemäärane suhkru tarbimine viib organismi tasakaalust välja ja pärsib viljastumisvõimet. Rafineeritud suhkur ja kunstlikud magusaineid (aspartaam, sukraloos) võiksid sinu toidusedelist välja jääda.

7. Tervislikud rasvad on sinu sõbrad

Avokaado, oliivioli, kookoseõli, pähklid, seemned, lõhe ja sardiinid — need olgu sinu tervislikke rasvade allikad. Monoküllastumata ja polüküllastumata rasvad aitavad sinu organismi fertiilsuse säilitamisele kaasa.