Alljärgnevate nõuannete allikas on Silja Staalfeldt-Rahumägi,­ Ida-Tallinna keskhaigla emadus­nõuandla ämmaemandusjuht.

Lapseootuse ajal muutub nahk tihti kuivemaks, mistõttu võib mõnikord esineda ka sügelust. Sel põhjusel on äärmiselt tähtis nahka niisutada – see parandab toonust ja ennetab ka venitusarmide teket. Ent naha sügelusest tuleb alati oma arsti või ämmaemandaga rääkida, et välistada võimalikud haiguslikud seisundid, mis võivad naha sügelemist põhjustada.

Enneta venitusarme

Tuharatele, reitele, kõhule ja rindadele võivad tekkida rasedus- ehk venitusarmid. Nende tekkimise põhjus on siiamaani ebaselge. Olulist rolli mängib geneetiline eelsoodumus, aga ka kiire ja suur kaaluiive, mis mõne rasedusega kaasneb. Mida saaks teha, et vonklevaid, algul roosakaslillakaid, hiljem valkjaid arme ei tekiks? Jällegi on märksõnaks naha niisutamine – see on üks tähtsamaid tegevusi nii rasedus­armide ennetamisel kui ka naha heaolu nimel üldse.

Peale niisutavate toodete­ võib kasutada rasedusarme ­ennetavaid kreeme. Jälgi aga hoolega kasutusjuhendit, mõnda toodet ei soovitata päris raseduse algusjärgus! Nii beebide kui ka rasedate kosmeetikat ­valides tasub eelistada apteegikosmeetikat suurtes toidupoodides müüdavatele toodetele.

Keha on soovitav kreemitada ka pärast sünnitust. Imetamise perioodil võib kreemitada ka rindu, selleks sobib lõhnaaineta kreem. Nibu ja selle ümbruse­ võiks jätta kreemitamata, et kreem lapsele suhu ei satuks.

Raseduse ajal ei tohi kasutada kreeme, mis sisaldavad retinoide (A-vitamiini derivaate), sest A-vitamiinil on loote väärarenguid põhjustav toime. Hiljem, rasedusarmide ravis võib retinool olla omal kohal. Samuti ei soovitata raseduse ajal salitsüül-hapet sisaldavaid kreeme ning sel ajal kasutatavad tooted võiksid olla parabeenivabad.

Venitusarme aitab ennetada­ ka tervislik, C-vitamiinirikas toit ja piisav vedelikutarbimine. Jooma peab! Unustada tuleb vana müüt, et vedeliku­tarbimine põhjustab turseid. Vastu­pidi, tursete tekkides on just soovitatav juua. Tähtsaim soovitus venitusarmide enne­tusel on aga siiski vältida ülemäärast kaalu­iivet – olukorda, kus lühikese ajaga lisandub ­palju kilosid.

Pigmendilaigud ja akne

Raseduse ajal võib nahk muutuda senisest tundlikumaks ja allergiliseks, seetõttu tasub naha eest hoolitsedes eelistada võimalikult lõhnatuid ja säilitusaineteta tooteid.
Lapseootuse ajal muutuvad sageli nähtavamaks pigmendi­laigud – neid tekib juurde, sa­mu­ti tumenevad sünnimärgid ja rinna­nibuümbrus. Pigmendi­laike esineb vähemal või rohkemal määral ligi 90% rasedaist. Just pigmendilaikude riski tõttu tasub vältida rohket päevita­mist. Laikude teket võivad soo­dustada ka sojat sisaldavad kreemid, neist võiks raseduse ajal hoiduda.

Keha hormonaalsete muutuste tõttu ägeneb mõnel naisel raseduse ajal akne. Sellisel juhul tuleb küsida nõu pädevalt kosmeetikult või vajadusel minna nahaarsti juurde.
Raseduse ajal ei soovitata­ intensiivseid kosmeetilisi protseduure: tselluliidihooldust, solaariumi, mudaravi, jõulist massaaži jm. Massöörile tuleks alati öelda, et oled lapseootel.