2. LIIKUMINE — liigu vähemalt 30 min päevas, sobib hästi jalutamine, ujumine. Võimalusel osale rasedate võimlemises ja joogas.

3. TOITUMINE — vahetult enne sünnitust varu energiat. Söö süsivesikute- ja kiudaineterikast toitu, väldi rasvast. Söö väikeste portsjonite kaupa ja tihti. Tarbi piisavalt vedelikku.

4. PUHKUS — puhka igal võimalusel, ära unusta ka päeval pikutada.

5. HOIA OMA MÕTTED POSITIIVSED — keskendu tegevustele, mis rõõmu valmistavad. Veeda aega koos sõpradega, kallimaga, vaata head filmi, külasta ilusalongi jne. Sobivad kõik tegevused mis loovad hea enesetunde. Kasuta positiivseid enesesisendusi: „Minu sünnitus on loomulik ja ilus. „Minu laps oskab sündida ja ma luban tal tulla armastusega. „Iga tuhu toob järjest lähemale hetke, millal kohtun oma lapsega.”

KUI NAINE ON TEADLIK, PUHANUD, RAHULOLEV JA RÕÕMSAMEELNE, ON ANTUD HEA ALGUS ALGAVAKS SÜNNITUSEKS.

KUIDAS ÄRA TUNDA, ET SÜNNITUS ALGAB JA MILLAL HAIGLASSE MINNA?

Sünnituse alguseks loetakse emakakontraktsioonide teket sagedusega 2-3 kontraktsiooni 20 minuti jooksul või vähemalt üks kontraktsioon 10 minuti jooksul, millega kaasnevad muutused emakakaelas.

Soovitused normaalselt kulgenud raseduse korral ja raseduse kestvus on vähemalt 37 täisnädalat:

Haiglasse võiks pöörduda esmassünnitaja, kui tuhud on regulaarsed 4-5 min tagant ja kestnud 2-3 h. Korduvsünnitaja regulaarsed tuhud on kestnud 1 h tingimusel, et eelmine sünnitus kulges normaalselt.Lootevete puhkemise korral, kui looteveed on selged võib oodata 6-8 h juhul kui ei ole alanud regulaarne sünnitegevus. Haiglasse võiks pöörduda, et hinnata loote seisundit ja teostada edasine plaan, kas siis äraootav taktika või aktiivne taktika, vastavalt naise soovile.Kui peale lootevete puhkemist vallandub regulaarne sünnitegevus siis pöördu haiglasse.

Haiglasse võib minna ka vastavalt oma sisetunde järgi, kui kodus enam olla ei soovi ja tunned ennast kindlamalt haiglas, siis tulebki minna ja ei pea ootama eelpool kirjeldatud märke.Haiglasse tuleks koheselt pöörduda:

• kui looteveed on rohelised, pruunid, veresegused.• tupest tuleb verd.• ei tunne loote liigutusi.• kui sünnitegevus käivitub ennem 37 rasedusnädalat.

Pere ja Kodu raseduskalendri leiad SIIT!

Jaga
Kommentaarid