Esiteks pole see vajalik. Lisaenergiat lapse jaoks, st süsivesikutest ja rasvast saadavaid kaloreid vajavad rasedad alles alates neljandast raseduskuust. Ning ka siis tuleb tarbida vaid umbes 10% (ehk umbes 250 kalorit) rohkem toitu. Selle koguse annab näiteks väike juustuvõileib ja üks õun.

Alates raseduse algusest suureneb siiski toitainete vajadus. Nii vajab rase rohkem valke (+20%), kaltsiumi (+30%), tsinki (+5%), B2-vitamiini (+36%), rauda (+100 protsenti), foolhapet (+30%) ja joodi (+15%).

Milleks on vaja foolhappe kapsleid?

Raseduse ajal suureneb foolhappe vajadus kaks korda. Foolhape on esimesel kolmel raseduskuul üks olulisemaid vitamiine. Organism vajab seda ainevahetuse, rakkude jagunemise ning vereloome jaoks. Foolhappe puudus võib takistada loote kesknärvisüsteemi normaalset arengut. Äärmuslikul juhul võivad tagajärjeks olla seljaajusong (spina bifida) või muud väärarengud. Foolhapet saab küll toidust — seda leidub näiteks käharas lehtkapsas, lehtsalatis, täisteratoodetes, sojaubades ja munades. Kuna foolhappe vajadus kahekordistub raseduse ajal, ei piisa üksnes tervislikust toidust. Ideaalis tuleks foolhappetablette võtta juba umbes kaheksa nädalat enne (plaanitavat) rasestumist.

Loobuda tuleks järgmistest toiduainetest:

  • Alkohol on ilmselgelt keelatud.
  • Toores või pooltoores liha ning toores kala. See võib sisaldada haigustekitajaid, näiteks toksoplasme ja listeeriaid. Seetõttu ei tohi raseduse ajal süüa tartar’i, sushi’t, aga ka salaamit, toorvorsti ja suitsutatud tooteid.
  • Toorpiim ja toorpiimatooted nagu toorjuust, võivad olla samuti listeeriaga nakatunud. Seetõttu tuleks vältida selliseid juustusorte nagu Camembert, Romadur ja Brie, samuti hapupiima-, lamba- ja kitsejuuste nagu ricotta ja feta.
  • Pastöriseeritud juustu võib süüa, kuid kuna näiteks kitsejuustu müüakse mõlemal kujul, tuleks kindlasti hoolikalt pakendit lugeda.mune tuleks salmonellanakkuse ennetamiseks süüa ainult korralikult läbiküpsenud.

Kui palju tohib raseduse ajal juurde võtta?

Varem peeti normaalseks kaalutõusuks üheksat kuni kahtteist kilo. Kuid jäikade reeglite ajad on möödas. Kui naine on enne rasedust väga sale, võib ta juurde võtta rohkem kui ümaram naine — 7-18 kilo vahele jääv kaalutõus on normaalne.

Ärge muretsege, kui te raseduse esimestel nädalatel pigem alla kui juurde võtate, sest ärevus või  hommikune iiveldus mõjub ka maole: kaalutõus on ette nähtud alles alates neljandast kuust — umbes 300 grammi nädalas, viimastel kuudel pool kilo nädalas. Kui naine võtab juurde palju vähem, on oht, et laps ei saa vajalikke aineid.

Ümaramaid naisi hirmutab tihtipeale see, et tugev ülekaal suurendab kõrgvererõhu ja rasedusdiabeedi ohtu. Sellegipoolest ei tohiks raseduse ajal dieeti alustada — see võib kaasa tuua selle, et laps ei saa kõike, mida vajab. Teie arst annab teile nõu, kuidas kõige paremini toimida.

Kuidas võib muutuda kehamassiindeks?

KMI puhul tuleb arvestada seda, et raseduse puhul tavatabeli järgi oma kaalu hinnata ei maksa.

Raseduseaegsed KMI keskmised muutused võiksid olla sellised:

KMI raseduse alguses Soovituslik kaalutõus raseduse ajal
Madal (alla 19,8) 12,5 kuni 18 kilo
Keskmine (19,8 kuni 26) 11,5 kuni 16 kilo
Kõrge (üle 26) 7 kuni 11,5 kilo

Imelikud isud — šokolaad hapukurgiga — kas ainult klišee?

Ei, see on täiesti normaalne. Süüdi on hormoonid, mis raseduse alguses kehas möllavad. Seetõttu ärge imestage, kui teil kohvilõhnast paha hakkab, aga samas soovite pähklišokolaadi juurde tingimata marineeritud kurki süüa. Hormoonid muudavad nii teie lõhnameelt kui ka sülge. Nii neutraliseeruvad hapu ja magus suus.

Ärge muretsege, kui teil tekib mõnikord isu ka ebatervisliku toidu järele.

Isegi kui sööte imelike isude tõttu ebatervislikku toitu, ei ole selle pärast vaja stressi minna. Võimalikud puudu jäävad vitamiinid ja mineraalained on võimalik saada toidulisanditest, veel parem on võtta värske ananass või taldrikutäis tooreid köögivilju.

Raseduse ajal on siiski toitumisreeglitest olulisem rahulolu ja õnnelik olemine. Kui tekitada endale tervisliku toidu mittesöömise pärast stress, teeb see kahju nii teile kui ka lapsele. Parem on püüda leida tasakaal.