Raseduse alguses kinnitub viljastatud munarakk emakaseina külge ning hakkab kasvama ja arenema. Emakaõõnes asuvad erilised retseptorid, mis vastavalt lootemuna kasvamisele saadavad pidevaid närviimpulsse ajukoorde. Nimelt seetõttu täheldatakse raseduse esimesel kolmandikul ajukoorealuste keskuste suurenenud ärritust, aga ka vegetatiivse närvisüsteemi aktiveerumist. See on üks raseduseks kohanemise mehhanismidest.

Muutub ka endokriinsüsteemi töö. Tõuseb naissuguhormoonide östrogeenide, meessuguhormoonide androgeenide, raseduse kulgemist soodustava ning tulevasele emale head tuju loova hormooni progesterooni, laktatsiooni mõjutava hormooni prolaktiini ning kilpnäärme hormoonide sekretsioon. Algab kooriongonadotropiini (HCG)  — nn raseduse hormooni tootmine, mis avaldab mõju vegetatiivse närvisüsteemi tööle.

Väheneb nn rõõmuhormoonide — serotoniini ja endorfiinide tootmine.

Seega toimuvad raseduse ajal mitmesugused füsioloogilised muutused närvi- ja endokriinsüsteemis, mis on suunatud rasedusega kohandumisele. Samas puudutavad need muutused kõiki elundeid ja süsteeme ning see toimub nii kiiresti, et organism ei tule kasvavate koormustega üsna sageli toime.
Just seetõttu ilmnevadki vegetatiivse närvisüsteemi häired.

Kas oma meeleolu saab parandada?

Positiivne häälestus

Püüdke rahuneda ning oma rasedust nautida. Hirmude ja murede hajutamiseks tuleks end õigeaegselt arsti juures arvele võtta ning läbida kõik vajalikud uuringud. Rääkige oma arstiga kõigest, mis teid häirib, täitke täpselt ja õigeaegselt kõik soovitused ning ärge peljake vastuvõtul küsimusi esitada.

Püüdke oma mured südamelt ära rääkida. Helistage parimale sõbrannale ning rääkige kõigest, küsitlege oma ema, las ta räägib, kuidas temal kulges rasedus ning mis teda muretsema pani. Külastage tulevaste emade foorumit. Kui miski teid siiski väga häirib, püüdke seda mehele selgitada. Oma probleemide arutamine lähedase inimesega on esimene samm lahenduse leidmise poole.

Toitumine

Süsivesikuterikas toit soodustab serotoniini — rahulolu hormooni tootmist. Banaan või šokolaaditahvlike võivad parandada meeleolu, kuna on serotoniini allikad. Samas tuleks jälgida, et söödud šokolaadi koguse ja tuju tõusu vahel ei tekiks otsest sõltuvust.

Raseduse esimese poole toksikoosi ajal, kui iiveldus ja oksendamine mõjuvad negatiivselt meeleolule, tekib tunne, et ei taha üldse midagi süüa. Ometi ei tasu söögist päriselt loobuda. Süüa tuleks väikeste portsjonite kaupa, kuid mitte vähem kui 5-7 korda ööpäevas.

Uni

Uni kaotab väsimuse ning tõstab tuju. Kui võimalik, magage ka päeval. Ärge õhtul liiga hilja magama heitke, eriti siis, kui järgmisel päeval tuleb varakult tõusta. Uni peab kestma vähemalt 8 tundi.

Füüsiline koormus

Kui pole vastunäidustusi (raseduse katkemise oht, tugev iiveldus, sage oksendamine…), siis võib külastada spordisaali või lihtsalt teha kodus üldtugevdavaid harjutusi. Füüsiline koormus tõstab samuti tuju. 30 minutit harjutusi ning endorfiinide tase tõuseb mitu korda.

Tähelepanu tuleks aga pöörata sellele, et füüsiline koormus oleks süstemaatiline (2-3 korda nädalas) ega kestaks kauem kui 40-50 minutit. Ebaregulaarne koormus on stress raseda naise organismile. See võib tõsta emaka toonust ning põhjustada raseduse katkemist.

Beebiootel naistele sobivad kõige paremini käimine, ujumine, ravivõimlemise spetsiaalne programm, jooga ja pilates, mis on kohandatud tulevaste emade jaoks. Vastunäidustatud on harjutused, mis on seotud äkiliste liigutuste ja hüpetega, aga ka jooks ning jõuharjutused.

Seks

Intiimsuhted kallimaga soodustavad suure hulga serotoniini ja endorfiini tootmist. See aga tähendab head tuju ning suurepärast enesetunnet. Kui ei ole vastunäidustusi, on suguelu lubatud.

Suhtlemine lapsega

Rääkige oma tulevase lapsega raseduse algusajast alates. Jutustage talle, mida te mõtlete ja tunnete, mis teile muret teeb. See aitab teil rahuneda. Samas loote ka tiheda kontakti oma väikesega.

Värv

Et tuju oleks hea, loobuge tumedates toonides rõivaste kandmisest. Püüdke oma ümbruses vältida tumesiniseid, tumepruune ja musti esemeid. Eelistage erksaid, sooje toone — oranži, helesinist, rohelist. Vältida tuleks ka erepunast värvi, kuna see tekitab ärritust ning isegi vihapurskeid.

Muusika

Kui olete kurb, väsinud või ärritunud ning tunnete, et vajate lõdvestust ja puhkust, siis võiksite kuulata tasast ja rahulikku muusikat, parem klassikalist. Vaiksed rahulikud helid soodustavad lõdvestumist ning tõstavad meeleolu. Pange mängima plaat oma lemmikmuusikaga ning endalegi märkamatult paraneb teie tuju.

Ravimiteraapia

Paljud ravimpreparaadid — sellised nagu antidepressandid ning rahustid — on raseduse ajal vastunäidustatud. Eriti esimesel trimestril, mil kujunevad välja kõik lapse elundid ja süsteemid, võivad need tekitada lapsel arenguhäireid. Ohutuks peetakse selliste ravimite tarvitamist, mis sisaldavad rahustava toimega ravimtaimi. Samas tuleb kõiki ravimeid tarvitada üksnes arsti soovitusel.

Kui meeleolud vahelduvad liiga sageli, teie aga pole suuteline nendega toime tulema, siis tuleks abi saamiseks pöörduda psühholoogi poole, mitte aga rikkuda enda ja lähedaste elu.
Halb tuju ning ärritunud olek on raseduse ajal täiesti mõistetavad ning ei kahjusta ei ema ega last. Ometi suudavad need muuta naise ning tema lähedaste elu väljakannatamatuks. Püüdke end kokku võtta ning säilitada rahulikku meelt — see õnnestub teil kindlasti.

Allikas: Mama i malõš