Mis tekitab ovulatsioonivalu?
Ovulatsioonivalu täpne põhjus ei ole teaduslikult tõestatud. Kuid arstide ja naiste endi kogemuste kohaselt on kõige tõenäolisemad järgmised põhjused: folliikul on veidike enne avanemist ja munaraku vabastamist tugevalt paisunud. Selle tagajärjel tekkiv pinge ja folliikuli lõhkemine võibki põhjustada ebamugavust ja valu. Lõhkemisel eraldub vedelikku, mis ärritab kõhukelmet ja ka see võib olla valu tekitajaks.

Kas ovulatsioonivalu on kindel märk munaraku vabanemisest?
Kas see, kes tunneb ovulatsioonivalu, saab täpselt öelda, millal munarakk vabaneb? Jah ja ei — igal juhul ei tasuks seda „signaali” kasutada pereplaneerimisel ainsa vahendina.
Kui aga peate rasestumisplaani, siis kiskuv tunne annab tõepoolest märku munaraku vabanemisest. Samaaegselt viljakustestide ja basaaltemperatuuri mõõtmisega on sellisel juhul soovitav oma keha selliseid märguandeid tähele panna.

Rohkem infot loomuliku pereplaneerimise kohta leiate siit.

Kas ovulatsioonivalu võib tekkida ka siis, kui kasutan rasestumisvastaseid pille?
Enamasti mitte, sest pillid ju hoiavad ära munaraku vabanemist ning seega valu tekke põhjust. Paljud naised, kes seda valu liiga ebamugavaks peavad, ongi seetõttu valinud rasestumisvastaseks vahendiks pillid. Aga kõigile pillid ei sobi ja neil tuleb leida teised meetodid.

Kuidas ovulatsioonivalu leevendada?
Leevendust võib tuua soojapudel või speltapadi. Ka magneesiumi tarvitamisest võib kasu olla. Kui valu on tavapärasest ovulatsioonivalust erinev, kestab kauem ja on suhteliselt tugev, on parem pöörduda arsti poole. Igakuise tugeva ovulatsioonivalu puhul tuleks koostöös naistearstiga leida sobiv leevendusviis.
Arvestage ka seda, et alakõhuvalu ei saa tõlgendada ainult ovulatsioonivaluna. On veel palju teisi põhjuseid, mis võivad alakõhus kiskuvat tunnet tekitada — näiteks kuseteede infektsioon. Alakõhus tekkiv tugev valu võib tähendada ka pimesoolepõletikku.

Pange tähele, milliseid signaale teie keha teile saadab ja käituge sellele vastavalt.