Pikaajalised vahendid on eriti populaarsed naiste hulgas, kes planeerivad vahet laste saamisel või ei soovi rohkem rasestuda. 2008. aastal avaldatud mahuka uuringu tulemused näitasid, et Euroopas kasutab ligikaudu 10% rasestumisvastaseid vahendeid tarvitavatest naistest pikaajalisi pöörduvaid raseduse vältimise meetodeid.

Pikaajaliste vahendite kasutajad olid tablettide tarvitajatest pigem vanemad. Üle 35 aasta vanustest naistest eelistas tablette ligikaudu 20%, samas kui umbes 50% pidas paremaks emakasiseseid vahendeid. Samuti olid pikaajaliste meetodite eelistajad sagedamini abielus või elasid koos partneriga ja suuremal hulgal neist oli ka juba kaks või enam last.

Eelised

Meditsiinilisest aspektist on pikaajalistel meetoditel lühiajaliste ees mitmeid eeliseid. Kõige olulisem – nende meetodite kasutajate hulgas on ebaõnnestumiste arv julgustavalt väike. See väljendub nii kontratseptsiooni kui meetodi tõhususes kui ka selles, et naisel on taolisi vahendeid mugav kasutada ning kasutamisel ei tehta vigu.

Samuti on pikaajalistel meetoditel ka eelised kirurgilise steriliseerimise ees. Meetod on odavam ja sellega ei kaasne operatsioonirisk ning näiteks hormoonspiraali rasestumisvastane tõhusus on sama kui kirurgilisel steriliseerimisel.

Kui naine otsustab ümber ja soovib veel lapsi saada, on võimalik meetodi kasutamine hõlpsasti lõpetada ja viljakus taastub peaaegu otsekohe. Uuringud on tõestanud, et pärast aastast kasutamist on kõik pikaajalised meetodid nii kasutaja kui ka tervishoiusüsteemi jaoks oluliselt odavamad kui lühitoimelised vahendid.

Naised on rahul

Pikaajalisee kontratseptsioonimeetodi kasutajad on rohkem oma valikuga rahul kui lühiajalise meetodi eelistajad. Teadlaste i sõnul on sellele üks lihtne põhjus - mugavus. Sellised meetodid on väga usaldusväärsed, sest naised ei pea meeles pidama kindlaid manustamisaegu.

Hea näide on siinkohal hormoonspiraal. Kui see hormooni sisaldav emakasisene vahend on paigaldatud, vabaneb järgmise viie aasta jooksul emakasse väga vähesel hulgal progestiin levonorgestreeli. Naine on kindlalt soovimatu raseduse eest kaitstud. Väga meeldiva lisana muutuvad pärast algset paigaldamist menstruatsioonid eelnevaga võrreldes lühemaks, väheneb ka vereeritus ja valulikkus.

79% hormoonspiraali kasutajatest ütles, et on oma kontratseptsioonimeetodiga “väga rahul” ja 94% kõigist küsitletutest vastas, et on kas “väga rahul" või “rahul”. Nii pika- kui ka lühiajaliste kontratseptsioonimeetodite hulgas on sellel vahendil kõige suurem hulk austajaid.

Pikaajalise meetodi vahendid

Iga 3 kuu tagant süstitakse lihasesse suur annus progestiini. Süstid pärsivad hormoone ja munarakke tootvate munasarjade aktiivsust reguleerivat hüpofüüsi (ajuripatsit). Progestiinisüstid takistavad rasestumist, sest hoiavad ära ovulatsiooni, muudavad emakakaelakanali (emaka avaus) normaalse sekreedi tihkemaks ja peatavad viljastatud munaraku kinnitumise emaka limaskestale.

Vahendi efektiivsus on 99.97 %, st et aastas rasestub 3 naist 1000st selle vahendi kasutajast. Progestiinisüstide ärajätmisel taastub viljakus mõne aja jooksul. Viimase progestiinisüsti järel jääb naine rasedaks keskmiselt 9 kuu jooksul.

Esineb alljärgnevaid kõrvaltoimeid: kaalutõus, ebaregulaarne ja prognoosimatu vereeritus, suurenenud või vähenenud veritsus menstruatsiooni ajal või ka menstruatsiooni kadumine. Viimased uuringud hoiatavad samuti, et naised, kes kasutasid rasestumisvastast süsti, võtsid kolme aasta jooksul juurde keskmiselt 5 kg ja nende keha rasvasisaldus kasvas 3,4 protsenti.

Progestiinisüstid pärsivad östrogeeni teket inimorganismis ning see vahend ei sisalda östrogeeni. Seetõttu võib östrogeeni nappus pikemas perspektiivis viia luukoe hõrenemiseni (osteoporoos), mis on iseäranis soovimatu noorte naiste jaoks. Sel põhjusel võivad progestiinisüstid olla alternatiiviks vaid neile naistele, kes ei saa kasutada kombineeritud rasestumisvastaseid vahendeid.

Vaskspiraal ehk vasest emakasisene vahend

See on emakasse paigaldatav vaske sisaldav väike plastmassist vahend. Vasest emakasiseseid vahendeid on mitmesuguseid, kõige levinum neist on aga T-kujuline.

Seda rasestumisvastast vahendit soovitatakse kõige rohkem pikaajalist kaitset soovivaile naistele või neile, kes hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid kasutada ei saa. Vaseioonid loovad emakas viljastumiseks ebasoodsa keskkonna ja ei lase viljastunud munarakul emakaseinale kinnituda. Lisaks on spermal raskem liikuda ja jõuda munajuhadesse, kus viljastumine aset leiab.

Vasest T-kujulise vahendi efektiivsus on. 99.5%, st, et aastas rasestub 5 naist 1000st selle vahendi kasutajast. Vaskspiraali võib kasutada 5 aastat.

Soovimatud kõrvaltoimed ei ole kahjuks kuigi haruldased, näiteks võib suureneda vereeritus menstruatsiooni ajal, menses võib muutuda pikemaks ja tihtipeale valulikumaks, on olemas emakavälise raseduse ja emakapõletike kõrge oht, esineda võib valusid alakõhus ja ebaregulaarset vereeritust. Mõnikord võib vahend emakast märkamatult välja libiseda, mistõttu naine peab aeg-ajalt kontrollima, kas niidid on tupes õiges asendis.

Hormoonspiraal ehk hormooniga emakaisene süsteem

Ainus teadaolev hormooniga emakasisene süsteem (ESS), mis kaitseb raseduse eest kuni 5 aasta vältel. Ühtlase kiirusega, kuid väga väikestes kogustes organismi eralduv progestiin peatab emaka limaskesta paksenemise ja muudab emakakaelakanali sekreedi tihkemaks, mistõttu sperma ei pääse emakasse ega saa viljastada munarakku ning rasestumine muutub absoluutselt võimatuks.

See rasestumisvastane meetod vähendab oluliselt emakavälise raseduse riski, lisaks alandab hormoonspiraali kasutamine ka väikese vaagna elundite põletiku riski. Endomeetriumi (emaka limaskesta) ülemäärase paksenemise vältimine aitab vabaneda menstruatsioonivaludest, lühendab menstruatsiooni kestust ja menses muutub vähem vererohkeks või kaob üleüldse.

Vahetult pärast hormoonspiraali paigaldamist võib esineda määriv või ohtram vereeritus suguelundeist ja vähene veritsus võib ka jätkuda. Seega peavad nii naine kui partner kannatust varuma. Hormoonspiraali toime piirdub emakaga, üldine mõju organismile on minimaalne ja munasarjade töö pidurdub haruharva. Naine võib jääda rasedaks esimesel kuul pärast hormoonspiraal eemaldamist.

Hormoonspiraal sobib igas eas naistele, iseäranis aga neile, kes planeerivad laste saamise vahele vahesid või ei kavatse enam rohkem lapsi saada. Vahendi efektiivsus on 99.9 %, st, et aastas rasestub 1 naine 1000st selle vahendi kasutajast. Väärib märkimist, et oma kasutusviisi tõttu on see meetod võrdselt usaldusväärne kõigi naiste jaoks. Samuti on oluline, et oma toime ja mõju tõttu inimorganismile on hormoonspiraal tõhusam ja kasulikum kui tavaline vaskspiraal.

Hormoonidega emakasisene vahend on ideaalilähedane, sest ühendab endas hormonaalse rasestumisvastase vahendi ja emakasisese vahendi eelised, vältides samas suuremat osa puudustest.