Iga paar teab, millised puudutused loovad turvatunnet ning lähedust. On hea, kui seda jagatakse teineteisele ka lapseootuse, sünnituse ja sünnitusjärgse perioodi ajal. Lapseootuse ajal võiks su partner omandada massaažitehnikaid, et leevendada rasedusega seotud vaevusi, näiteks lihaspingeid õlgades, seljas, kätes ja jalgades. Samuti pakub massaaž kehalist lähedust ja aitab leida emotsionaalset tasakaalu. Samamoodi mõjub massaaž sünnituse ajal, lisaks aitab see lõdvestuda ja leevendab sünnitusvalusid.

Tegelikult on lapseootus- ja sünnitusaegne massaaž võrreldav rohkem silitamise kui massaažiga. Seda tehakse rahulikus tempos ja õrnalt. Naine saab öelda, millise rütmi ja tugevusega silitust ta soovib. Lapseootuse ja sünnituse ajal kasutatavad massaaživõtted on lihtsad ja igaühele jõukohased.

Valige massaažiks aeg, mil mõlemad partnerid soovivad teineteisele pühenduda. Leidke mõnus asend, kasutage näiteks patju. Varuge piisavalt aega – need on hetked teile kahele ning ka laps saab sellest osa. Looge meeldiv õhkkond – sobiv muusika ja valgustus aitavad kindlasti kaasa.

Massaažiks võib soovi korral kasutada õli (ka näiteks oliivi-, nisuidu- või päevalilleõli), siis saab nahk lisaks silitustele ka niisutatud.

Mõned näited massaažist

Kui algus on tehtud, leiate kindlasti neile lisaks teisi, just teile meelepäraseid võtteid.

Naine: Istu rätsepistes või põlvita. Võid end ka patjadele või toolile toetada, selg mehe poole. Lõdvesta kael ja õlad.

Mees: 1. Silita selga üles-alla, liigu edasi õlgadele ja käsivartele. Mudi õrnalt käsivarsi ja õlgu ning silita üles-alla. Massaaži ajal pea silmas, et käed on kogu aeg naise kehal, neid ei tõsteta vahepeal ära.

2. Liigu silitusega nimme-ristluu piirkonda, kus tee ringjaid liigutusi suunaga külgedele. Seda ala võid masseerida tugevamalt – pöidla, sõrmeotste, peopesa või sõrmenukkidega. Naine annab teada, millise tugevuse ja rütmiga tundub talle massaaž kõige meeldivam.

3. Aseta käed naise õlgadele ja liigu kätega üle ta selja nimmeristluu piirkonnani. Seejärel liigu üle tuharate, reite, säärte kuni varvasteni. Raputa lõdvestuseks oma käed ja korda silitust. Selline silitus mõjub rahustavalt ning leevendab pinget selja piirkonnas.
Naine: Ole külili või istuli. Et mugavam oleks, saad appi võtta padjad. Sinu käsi on mehe käes.
Mees: 1. Tee mõlema käe pöidlaga ringjaid masseerivaid liigutusi naise peopesas, käelabast sõrmede
suunas. Mudi ka sõrmi. Võta üks sõrm oma peopessa ning liigu ringjate liigutustega sõrmeotsa suunas, justkui tahaksid sõrme õrnalt pikemaks venitada. Seejärel lõpeta käsivarre silitusega sõrmedest õlavarre suunas. Selline silitamine mõjub rahustavalt ja leevendab turseid.

2. Masseeri mõlema käe sõrmedega õrnalt jalalaba. Mudi ka varbaid. Püüa õrnalt venitada iga varvast justkui pikemaks. Kahe käe pöialdega võid õrnalt mudida naise jalataldu ning liikuda sõrmenukkidega suunaga kannast varvaste ja varvastest kanna poole. Kui jalalaba koos varvastega on masseeritud, liigu lõpetuseks õrna silitusega edasi säärele põlve suunas.
Silitus mõjub rahustavalt, leevendab turseid ja annab jalgadele hea tunde. Seda silitust saad ka ise endale teha. Kui mõtled sellele, kui väike osa sinu kehast kannab kogu ülejäänud keha, siis on selge
jalalaba koormuse ja ühtlasi ka tähenduse osa sinu iga päeva - liikumises. Jalatalla piirkonnale tähelepanu pöörata on igati tänuväärne.

Allikas: "Minu 9 kuud", Kristiine Uriko