Kundalini jooga õpetaja Mai­brit Metsaroos õppis sel suvel teadliku raseduse tõdesid USA kundalini jooga õpetaja Tarn Taran Kauri käe all. Nüüd annab ta kundalini jooga ja Yogi Bhajani õpetusel põhinevat tarkust edasi eesti naistele.

Maibrit ise on mitmekülgse ja intensiivse kundalini joogaga tegelnud aastaid ning jätkas harjutamist ka pärast lapseootele jäämist. “See on aidanud mul olla rohkem tasakaalus ja lõdvestunud ning iseenda ja beebiga kontaktis,” räägib ta.

Sõna kundalini tähendab loovat jõudu, elu algenergiat. Harjutuste kompleksid töötas pärast Indiast USAsse emigreerumist 1969. aastal välja joogameister Yogi Bhajan. Naine võib teha joogaharjutusi raseduse algusest kuni lõpuni välja. Esialgu soovitatavalt juhendaja käe all. Hiljem võib lihtsamaid harjutusi teha ka üksi kodus. “Joogaharjutused tuleb valida lähtuvalt tervislikust seisundist,” ütleb Maibrit, kes ise on ka arst.

Enamik harjutusi kundalini jooga rasedate tunnis on väga rahulikud ja lõõgastavad, erandiks on veidi intensiivsemad käte- ja õlavöötmeharjutused. Lisaks harjutuste (ka hingamisharjutuste) tegemisele joogatunnis tantsitakse ja mediteeritakse, vesteldakse emadusest ja sünnitusest.

Lapsed ja loomad hingavad instinktiivselt õigesti, sügavalt, kuid paljud täiskasvanud on selle unustanud. Joogatunnis õpitakse ühe esimese asjana teadlikku sügavat hingamist, mis aitab naisel lõdvestuda ja tunnetada paremini oma keha. Teatud hingamisharjutuste kasutamine aitab muuta vaimset, sealhulgas emotsionaalset seisundit ja saada tänu sellele paremini hakkama igapäevase stressiga. Hingamisharjutused on abiks ka sünnitusel.

Asendid ja harjutused

ª Kui ema ja kõhus olev tita on terved, on hea teha liblikaharjutust, mis aitab venitada reie sisekülje lihaseid ja avada vaagnat sünnituseks (vt harjutust 4).
ª Hea on painutada ennast istuvas asendis ette, kas jalad ees, üks jalg ees või jalad avatuna (raseduse teisel poolel). Ettepainutus venitab alaselga ja stimuleerib närvisüsteemi.
ª Intensiivsemad õlavöötmeharjutused aitavad toime tulla valu ja hirmuga, tugevdavad närvisüsteemi ning valmistavad naist ette sünnitusaegseks keskendumiseks.
ª Kindlasti tuleb treenida vaagnapõhjalihaseid, mis toetavad raseduse ajal vaagnat ja millele langeb sünnituse ajal suur koormus. Oluline on osata neid lihaseid sünnituse ajal lõdvestada.

Mida tuleb vältida?

ª Rase ei tohiks teha tugevaid kõhulihaste harjutusi, selili- või kõhuliasendis harjutusi ja tahapoole painutusega harjutusi.
ª Teha ei tohi teatud hingamisharjutusi (nt tulehingamine, hingamispeetus väljahingamise lõpus jt) ja joogale omaseid energialukke.
ª Vältima peaks turiseisu ja kätel või pea peal seismist.
ª Alates 5. raseduskuust ei tasu lamada selili. Lõdvestuda on hea vasakul küljel lamades, parem käsi ja jalg kõverdatult.
ª Pärast 36. rasedusnädalat ei tohiks teha püsti seistes üles-alla sirutusi.

Jooga pärast sünnitust

ª Pärast sünnitust tuleb anda kehale aega taastumiseks.
ª Kohe võib alustada vaagnapõhjalihaste treenimist. Seda tuleb teha enne kõhulihaste treeninguga alustamist, sest viimane avaldab survet vaagnapõhjale.
ª Poolteist kuud pärast sünnitust võib alustada kergete ja pehmete harjutuste sooritamist.
ª Sõltuvalt naise seisundist võib 4. kuust pärast sünnitust alustada raskemate harjutustega.
ª Olulised on ka käte- ja õlavöötmeharjutused, mis stimuleerivad rinnapiima teket.
ª Alates 6. kuust pärast sünnitust võib jätkata tavapärast kundalini jooga treeningut.

Harjutused aitavad lõdvestuda

Terri Ambur (siinsetel piltidel), õpib joogaõpetajaks:

“Joogaharjutused on aidanud mul püsida raseduse ajal terve, aktiivse ja värskena ning kohaneda kiirete kehaliste muutustega. Raseduse esimesel semestril aitasid jooga ja keskendumine üle olla iiveldusest ja parandasid enesetunnet. Koolitusel oli huvitav teada saada, et kui me emaka vertikaalsete lihaste automaatseid kokkutõmbeid mõjutada ei saa, siis läbi oma meeleseisundi saame soodustada emaka horisontaalsete lihaste lõdvestumist ning sellega ka emaka avanemist ja sujuvamat sünnitust. Sain teada, et sünnitusel on võtme­sõnaks lõdvestumine. Kui naine on lõdvestunud, on ta automaatselt intuitiivne. Kui naine on intuitiivne, on ta koheselt loov ja sellest saab alguse õnnelik elu.”

Tarn Taran Kauri soovitused

ª Tulevane ema peaks rohkem mediteerima – õppima enda sisse vaatama ja kuulama oma keha. See loob hea sideme titaga juba raseduse ajal.

ª Naine peaks õppima rasedana olema neutraalne, õnnelik ja nautima lapseootust.

ª Oluline on kaasata raseduse jälgimisse ja sünnituseks valmistumisse ka mees, et ta ei jääks sel ajal kõrvale. Naisel tasub meeles pidada, et mees on seni harju­nud saama kogu tema tähelepanu.

ª Naisele on võtmetähtsusega 40 sünni­tusjärgset päeva, mil ta taastub sünni­tusest nii psüühiliselt kui füüsiliselt. Ema vajab sel ajal toetust, et ta saaks täielikult pühenduda beebile. See aitab ennetada ka meeleolulangust. Laps vajab silmsidet ja nahk-naha-kontakti emaga, et saada baasturvatunne kogu eluks. Beebi on sündides väga tundlik helidele, selle tundlikkuse säilimiseks peab ta olema vaikses keskkonnas.

ª Esimese 40 päeva jooksul loovad ema, laps ja kogu perekond oma rütmi. Kindla päevarütmi korral on beebi rohkem lõdvestunud ja rahulik. Vanematel tasub abi paluda oma lähedastelt, et saada sel ajal piisavalt puhata ning aidata tital kohaneda uue keskkonna ja oma perega.

Tarn Taran Kaur

Eestis teadliku raseduse koolituse läbi viinud Tarn Taran Kaur Khalsa on jaganud õpetust rasedusest ja emadusest alates 1976. aastast. Ta on teinud sadu koolitusi ja andnud välja mitmeid raamatuid (The Gift of Giving Life, The 40 Day Blessings). Tarn Taran Kaur elab praegu koos abikaasaga New Mexicos. Ta on ühe tütre ema ja kahe poisi vanaema.
Vaata ka www.kundaliniyoga.ee,

www.kundaliniwomen.org.