Mitmekesine toit on parim

Rauapreparaatide võtmine on siiani vaidlusalune teema. Organism on sajandeid harjunud väikese rauapuudusega toime tulema. Raua üleküllusega toimetulek on raskem ja selle tagajärgi võime näha alles aastakümnete pärast.
Normaalselt toituv rase peaks suurenenud rauavajaduse suutma katta rauarikka toidu ja taimsete teedega ilma rauapreparaate juurde võtmata. Vältida tuleks ühekülgset söömist. Soovides normkaalus vastsündinut, pole vaja liialdada ka rauarikaste teede joomisega.
Omapäi ei tohiks rauapreparaate manustada. Ravi määrab verenäitajate põhjal arst. Ka taimsete siirupite võtmine ilma verenäitajaid teadmata on riskantne tegevus.
Kui rauapreparaat on vajalik, ei tohiks kaks tundi enne ja pärast selle võtmist tarbida piimatooteid ega juua karastusjooke, teed ja kohvi, sest rohke valk ja fosfaadid ning tanniin seovad osa rauast, vähendades selle imendumist.

Erinevad preparaadid

Meie apteekides on saadaval mitmeid raud(II) ehk ferroraua sooli. Kahjuks sisaldavad paljud sellised suu kaudu võetavad preparaadid tihti ka askorbiinhapet. Askorbiinhape vabastab raua, kuid vabanenud raud on väga tugev oksüdatiivse stressi tekitaja, võimalikud on seedekulgla põletikud ja haavandid.
Ühe Norras tehtud uuringu kohaselt on suukaudne raud(III)­polümaltoosi kompleks rasedus-
aegse rauavaegus­aneemia ravis
sama efektiivne kui raudsulfaat,
kuid oluliselt ohutum. Selline kompleks on näiteks retseptiravim Ferrum Lek (siirupid ja närimistabletid). Üsna ohutud on ka raudsahharoos, raudmaltoos, rauddekstriin ja -dekstraan.

RAUD TOIDUS

Loomsed toiduained sisaldavad peamiselt seotud ehk heemirauda:
• maks
• veretooted
• punane liha
• munakollane.

Seotuna on raud organismile ohutu ja imendub paremini. Siiski peaksid beebiootel emad piirama maksa söömist selle kõrge A-vitamiinisisalduse tõttu.

Taimsed toiduained sisaldavad ­mitteheemset rauda:
• punapeet
• spinat
• idandid
• maasikad
• viinamarjad ja rosinad
• leib
• porru ja küüslauk
• päevalille- jt seemned, pistaatsiapähklid
• petersell
• seened
• oad
• tomatid jm.

Mitteheemne raud ei ole nii hästi omastatav, seetõttu on tähtis jälgida, millega koos toiduaineid süüa ja kuidas neid töödelda. Raua omastatavus paraneb toidu keetmisel, leotamisel, hapendamisel. Ka seemnete idandamine teeb neis sisalduva raua paremini kättesaadavaks.

Et saada toidust rohkem rauda kätte:

• serveeri toidu juurde C-vitamiinirikast salatit või mahla;
• joo kohvi ja teed toidukordade vahel, mitte toidu kõrvale;
• piimatooteid söö muul ajal, mitte koos põhitoiduga.