Kui sa pole enne rasedust kroonilisest kurgumandlite põletikust lahti saanud, siis nüüd on viimane aeg tegutseda. Nüüd tuleb teha kõik selleks, et haigus ei ägeneks. Paljud raviviisid, mida enne rasestumist sai kasutatud, ei ole nüüdses seisundis enam lubatud. Neile peab leidma ohutu alternatiivi.

Peeglike, peeglike …

Võta väike peegel, tee suu lahti ja suuna laualambi valgus nii, et see valgustaks su kurku, ning ütle „a”. Nüüd näed oma kurgumandleid. Kroonilise tonsilliidi all kannatajatel on mandlid tavaliselt deformeerunud ja suurenenud. Haiguse ägenemise korral muutuvad valulikeks ja punaseks — on kaetud katuga ja on paistes.
Tegelikult ei olegi otsustav mandlite suurus. Need võivad ka väikesed olla ning ikkagi sisaldada terve hulga mikroobe, mis on kahjulikud nii tulevasele emale kui ka lapsele. Et seda ei juhtuks, tuleb mandlid õigeaegselt vabastada mikroobidest, loputades ja määrides spetsiaalsete lahustega. Kahjuks ei õnnestu selliseid protseduure alati kodus teha. Ent midagi saab siiski ka kodus ette võtta. Profülaktikaks loputa hommikuti ja õhtuti kurku meresoola lahusega (1 teelusikatäis klaasi toasooja vee kohta ). Pärast sööki loputa suu keedetud veega, et eemaldada mandlite pinnalt toiduosakesed. Viimased võivad soodustada haiguse ägenemist.

Hooajaline ägenemine

Kui oled kroonilise tonsilliidiga juba tuttav, siis tead, et aeg-ajalt see ägeneb. Nüüd aga võib see veelgi sagedasemaks muutuda. Raseduse ajal on organismi kaitsejõud allasurutud olekus. See on vajalik, et tulevase ema organism ei tõukaks ära tärkavat elu — säilitaks raseduse.

Mandlites pesitsev krooniline infektsioon aga kiirustab seda momenti ära kasutama ning asub ründama. Provotseerivaks faktoriks saab siin külmetus. Ja meie kliimas on see kerge tulema ükskõik mis aastaajal.

Juba esimeste sümptomite puhul tuleb võtta kasutusele abinõud, et kustutada põletikukolle juba eos — enne kui see jõuab mandliteni.

  • Loputa kurku 4-6 korda päevas veega, kuhu on lisatud mentooliõli. Õli peab olema 1%-ne. Lisa 15-20 tilka klaasi vee kohta. Vesi peab olema keedetud ja soe.

  • Kanna villast kõrge kaelusega sviitrit, mis kaitseb su kaela või sooja villast salli kuiva soojuse saavutamiseks. See on koduse füsioteraapia oluline element.

  • Keeda ravimtaimedest lahuseid kurgu loputamiseks ja inhalatsiooniks.

Parimad ravimtaimed kurgumandlite kroonilise põletiku raviks:

  • Pohla- ja piparmündilehed.

  • Naistepuna ja metsosi.

  • Vaarika- , pärna-, leedri- ja pihlakaõied.

  • Väga efektiivne vahend kurgu loputamiseks on segu, mis sisaldab apteegitilli ehk fenkoli seemneid, piparmündilehti, kummeliõisi ja salveilehti (1:3:3:3). Teelusikatäis segu vala üle keeva veega, lase tõmmata 30 minutit ja kurna.

Antibiootikumidest

Kui mandlitel on katt, on palavik ja on raske neelata, siis pöördu arsti poole ravi saamiseks. Sellistel juhtudel on tavaliselt vajalikud antibiootikumid. Raseduse ajal määratakse neid äärmise ettevaatlikkusega. Piisab teadmisest, et ladina keeles tähendab antibiootikum „elu takistajat”. Ent elu on su südame all äsja ärganud. Just seetõttu valivad arstid esimese 4-5 kuu jooksul eriti rangelt antibakteriaalseid preparaate, vältides neid, mis võivad olla ohtlikud lootele.

Raseduse teisel poolel laieneb preparaatide ring, mida soovitatakse kroonilise tonsilliidi raviks. Ent see kõik toimub ikkagi üksnes arsti järelevalve all.

Võtta või mitte?

Tulevasel emal, kes on saanud antibakteriaalse ravimi retsepti, tekivad kindlasti kahtlused. Äkki on see siiski mingil moel lapsele kahjulik? Mida siis teha? Haigus ise on ju samuti oht lapsele. Lapse organismi hakkavad mürgitama veres ringlevad bakteriaalsed toksiinid ja põletiku produktid. Sellest kõigest saavad esmajärjekorras kannatada lapse närvisüsteem ja süda. Tuleb valida kahest halvast vähem halb.

Peamine, ära vähenda määratud antibiootikumi annust, kartuses lapsele halba teha. On oluline, et ravim oleks veres sellises kontsentratsioonis, mis takistab mikroobide paljunemist. Vastasel juhul on see täiesti kasutu.

Küsi arstilt sulle määratud antibiootikumi kohta teavet ning selgita välja potentsiaalne risk. Kui selgitus sind ei rahulda, konsulteeri oma kahtluste hajutamiseks ka teiste spetsialistidega.

Allikas: Moy Rebenok