Rasestumisvastased tabletid on üks tõhusamaid meetodeid soovimatu raseduse välimiseks. Korrektselt kasutades annavad pillid 99.8 - 100% kaitse soovimatu raseduse vastu.

Pillid sisaldavad munasarjade poolt toodetavate looduslike hormoonide (östrogeeni ja progestageeni) sarnaseid hormoone. Pillihormoonid säilitavad püsivat hormoonitaset, mistõttu munasarjade tegevus pidurdub, nad hakkavad vähem hormoone tootma ja munarakk ei saa küpseks ning naine ei jää pillide tarvitamise perioodil rasedaks.

Lisaks rasestumisvastasele toimele reguleerivad osad pillid rasunäärmete aktiivsust, mis aitab tõhusalt vähendada naha ja juuste rasvasust ning vabaneda vistrikest. Kliinilised uuringud on tõestanud, et pillid aitavad tõhusalt vältida emaka-, munasarjavähki, emakavälist rasedust ja aneemiat. Mõningad andmed viitavad, et rasestumisvastaseid pille võtvate naiste hulgas esineb harvemini ka käärsoolevähki, munasarjatsüste ja endometrioosi.

Pillide ajalugu

Esimesed pillid tulid Euroopas müügile 1961. aastal. Alates nende loomisest, on neid saatnud pidev vastuoluline tähelepanu. Pille on süüdisatud seksuaalse lodevuse, viljatuse, haiguste jms põhjustamises. Sageli väidavad pillivastased, et pille on veel vähe uuritud ja seetõttu ei teata nende pikaajalisi toimeid. Tegelikult on pillid maailmas ühed enim uuritud ravimid, mille võimalike terviseriskide kohta on korraldatud tuhandeid uuringuid ning mille suhtes on ka praegusel ajahetkel käimas kümneid.

Pillide väljatöötamine on muutnud ühiskonda, eriti naiste elu. Nende turuletulekust on naistel olnud võimalik oma peret planeerida ja eraldada seksuaalsus soojätkamisest.

Ent sama tähtis kui pillide olemasolu ühiskonnale, on need vahendid tänapäeval tähtsad ka iga naise jaoks. Tänu pillidele on naistel võimalik oma elu juhtida ja oma eesmärkide poole püüelda. Neil on vabadus otsustada, millal ja kui palju lapsi nad soovivad ning võimalus vastutada omaenda keha eest. See tähendab, et rasestumisvastased vahendid aitavad kaasa ka enesehinnangu tõusule, mis omakorda võimaldab elada õnnelikumalt.

Tänaseks kasutab maailmas hinnanguliselt 100 miljonit naist rasestumisvastaseid pille.

Pillide tüübid

Pille on olemas mitut eri tüüpi - neid eristatakse näiteks hormoonide koguse (madaladoosilised ja kõrgedoosilised), sisalduva progestageeni tüübi (näiteks drospirenoon) ja manustamisskeemi (ühefaasilised ja mitmefaasilised) järgi. Kõige populaarsemad pillid maailmas on kombineeritud rasestumisvastased pillid, kuid tasub teada, et on olemas ka nn minipill, mis sobib hästi näiteks imetamise ajal või naistele, kes ei saa kasutada östrogeeni.

Kombineeritud pillid ja minipillid

 Kombineeritud suukaudsed kontratseptiividMinipillid (ainult progestageeni sisaldavad pillid)
ToimeainedKahe naissuguhormooni kombinatsioon: östrogeen ja progestageen.Ainult progestageen.
UsaldusväärsusKõrge usaldusväärsuse tase. Õigel kasutamisel on rasestumisvastane tõhusus 99,9%.Kaitsevad raseduse eest ainult siis, kui tabletivõtmise aegadest peetakse rangelt kinni.
Tsükli tunnusedRegulaarsed, lühemad, väiksema verehulgaga ja vähem valulikud menstruatsioonid.Menstruatsioonivere hulk väheneb, menstruatsioonid võivad ka lakata. Sage ebaregulaarne määrimine või veritsus.
KasutajadKõik fertiilses eas tüdrukud ja naised.Sünnituse järgselt. Naised, kes ei saa mõne haiguse või seisundi tõttu kombineeritud pille kasutada.
KasutusaegKui naine ei soovi rasestuda.Imetamise ajal.
Kasutamise iseärasusedVõetakse iga päev enam-vähem samal ajal.
Juhul kui pilli võtmisega hilinetakse vähem kui 12 tundi, on rasestumisvastane kaitse säilinud.
Võetakse iga päev samal ajal. Juhul kui pilli võtmisega hilinetakse enam kui 2 tundi, siis rasestumisvastane kaitse langeb.
Valik apteekidesLai valik.Eestis on saadaval vaid ühte tüüpi minipillid.

Tänapäevased pillid

Kaasaegsetes kombineeritud rasestumisvastastes tablettides on östrogeeni annus madal: pillid sisaldavad 35, 30, 20 või 15 mikrogrammi etinüülöstradiooli. Mõned naised vajavad tsükli kontrolliks 30 - 35 mikrogrammi, teised 20 mikrogrammi suurust annust. Kõik madaladoosilised pillid on ohutud, kui naine on terve.

Kui naine võtab pille, imenduvad östrogeenid vereringesse, organism töötleb need kiiresti ja eemaldab nad. Kuigi rasestumisvastane plaaster  ja tuperõngas sisaldavad vastavalt 20 ja 15 mikrogrammi vastavat östrogeeni, on selle hormooni kogus veres palju suurem kui pille kasutades, sest vahendist eraldub östrogeeni  pidevalt verre ja see tõstab östrogeeni kogust veres, mis võib põhjustada terviseriske.

Teine kombineeritud pillides sisalduv hormoon on progestageen, mille konkreetne tüüp eristab pille omavahel. Pillides kasutatavad progestageenid võib jagada kahte gruppi, vastavalt sellele looduslikule hormoonile, millest nad toodetud on: mõnesid progestageene toodetakse naissuguhormoonist progesteroonist ning teisi meessuguhormoonist testosteroonist. Progestageenide erinevused on seotud nende päritoluga ning sellest sõltub ka rasestumisvastane toime.

Hiljuti sünteesitud progestiin drospirenoon on oma mõju poolest väga loodusliku progesterooni sarnane. Drospirenooni sisaldav pillid on omataoliste hulgas esimesed, mille võtmisel ei esine vedeliku ja soola (mineraalide) peetust organismis ja sellega kaasnevat kaalutõusu, lisaks aitab see vähendada ka premenstruaalseid (PMS) kaebusi nagu tursed, rinnanäärmete pakitsus, jäsemete ja kogu keha paistetus. Drosprienooni sisaldavad pillid on juba aastaid maailmas kõige populaarsemad, sest nendega esineb vähem kõrvaltoimeid kui vanema põlvkonna pillidega.

Kuidas pille õigesti kasutada

Rasestumisvastaseid pille tuleb võtta iga päev vastavalt ettenähtud skeemile. Iga naine valib ise pilli võtmiseks sobiva aja. Pilli võib võtta hommikul, õhtul või ka päeval. Selle võib siduda igapäevase kindlakskujunenud rutiiniga, nt ülestõusmise, magamaheitmise, koeraga jalutamisega jne. Taoline seos võib aidata pilli võtmist meeles pidada, kuigi rasestumisvastase pilli kasutamise puhul ei ole see range nõue. Kõige olulisem on võtta ette nähtud 21 või 24 järjestikuse päeva jooksul iga päev üks pill. Igapäevane pilli võtmise aeg ei tohiks erineda rohkem kui 12 tundi.

7-päevase pausi või platseebotablettide võtmise vältel algab väga menstruatsiooni meenutav vereeritus (mis võib olla nõrgem, lühem ja põhjustada vähem valusid alakehas). Nende päevade jooksul pillide rasestumisvastane toime säilib, nii et kui sel perioodil leiab aset seksuaalvahekord, pole lisameetmete tarvituselevõtmine vajalik. Pikem paus ei ole lubatud (see võib olla üksnes lühem), sest kui uut pakendit õigeaegselt ei alustata, puudub ka vahendi rasestumisvastase efekti garantii, kuna aja  vältel küpseb munasarjades munarakk ning seda protsessi on võimalik peatada üksnes uuesti pilli võtma hakates. Pikema vaheperioodi korral võib munarakk küpseks saada ja toimuda ovulatsioon ning naine riskib soovimatu rasestumisega.  

Kuidas ja kust pille saab

Et teada saada, millised pillid sulle sobivad, on kõige parem minna günekoloogi juurde või noortekabinetti.

Kui sa kindlalt ei tea, et etteregistreerimist ei ole vaja, helista kõigepealt ja pane aeg kinni, sest sulle on tarvis teha tervisekontroll (nagu iga tänapäevase ravimiga, ei ole teatud terviseprobleemide korral soovitav pille kasutada). Arstiga kohtumine ja rasestumisvastaste vahendite üle arutamine võtab aega rohkem kui viis minutit.

Valmista kodus ette küsimused, millele soovid vastust saada. Ära karda arstile rääkida oma kahtlustest ja hirmudest.

Pille (nagu ka teisi hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid) saab apteegist vaid arsti retsepti alusel. Ilma retseptita on müügil kondoomid ning erinevad spermitsiidtooted (vahud, kuulid), kuid nende poolt antav rasestumisvastane kaitse jätab siiski soovida. Samas tuleb meeles pidada, et kondoom on ainus vahend, mis tagab kaitse seksuaalsel teel levivate haiguste eest. Seetõttu soovitatakse tänapäeval kasutada uue partneriga alati nn topeltkaitset - pille ja kondoomi.

Tutvu kindlasti Internetis ka selliste keskkondadega: www.rasedus.ee, www.perekool.ee, www.amor.ee.