“Kunagi arvasin, et kui laste teema päevakorda tuleb, jätan kõik trennid ära ja tegelen vaid enese hoidmisega,” meenutab ta. “Nüüd, kui olen tegelikult beebiootel, ei kujuta ma ette, et trenni ei teeks.”

Eesti fitness-klubide tavatrennides on kõhuga naised siiski üsna uus nähtus. Rica ütleb, et 10 aastat tagasi üllatas teda üks Rootsi koolitus, kus 150 treenija seas tegi kaasa 20–25 rasedat naist. Kusjuures tegu oli tugeva tantsutreeninguga. “Tookord jäi küll mulje, et Rootsi ühiskonnas suhtutakse rasedana sportimisse julgemalt kui meil.”

Seega, kui tunned end hästi ja tervisenäitajad on korras, soovitab Rica pidada treeneriga nõu ning trennis käimist jätkata. “Samas, kui enne rasedust oled teinud vähe trenni, siis need üheksa kuud pole kindlasti aeg üritada tippvormi jõuda. Lapseootusaegse trenni eesmärk peaks olema vormi säilitamine, mitte parandamine.”

Osa trenne sobib paremini

Rica ise kuulub nende rasedate sekka, kes pole tundnud väsimust ega muid levinumaid rasedus­vaevusi. Kui kõht ei kasvaks, ei saaks ta arugi, et ootab last. Seetõttu pole ta treenimisele pidanud suuri piiranguid seadma.

20. rasedusnädalal andis ta kuus treeningut nädalas: kaks korda fit-palli ja neli korda BodyBalance’i. Intensiivsed ja suure pulsisagedusega trennid oli ta selleks ajaks ära jätnud. “Fit-pall ja BodyBalance on treeningud, mille osas tean julgemalt kaasa rääkida ning mida soovitan kõigile rasedatele. Lapseootuse lõpu­poole tasub kindlasti käia ka spetsiaalses rasedate võimlemises ja joogas.”

BodyBalance on üks Rica lemmik­stiile.

“Oma lapse esimesi liigutusi tundsin just sel­le meditatsiooniosas,” meenutab ta. “BodyBalan­ce’i treeningkontseptsiooni rajajad on programmi ülesehitamisel arvestanud lapse­ootel treenijatega. Näiteks kõhuliasendis harjutusi saab teha ka toengpõlvituses ja äärmuslikud venitusasendid asendada lihtsamatega.”

Kuula oma keha

Rica ütleb, et tema treenimise eesmärk pole kindlasti kehakaalu langetada. See on viimane asi, millele ta praegu mõtleb. “Pilatese ja jooga­harjutustega valmistan keha ette sünnitus­pingutuseks. Näiteks hoian lülisamba juures olevad süvalihased tugevana, et need päästaksid mind võimalikest seljavaludest.

BodyBalance aitab toime tulla muutustega, mis toimuvad kehas raseduse ajal. Tunnen, et mu painduvus ja rüht säilivad, enesetunne on ergas, vaim puhanud. Ehk olengi rasedusvaevustest pääsenud tänu spordile. Pidev liikumi­ne ja tööalane toimetamine ei lase väsimustundel tekkida. Organism toodab endorfiine, mis loovad hea enesetunde ja aitavad peletada lihastest väsimust.”

Kirjeldades oma treenerikogemust üha kasvava kõhuga, kordab Rica tuntud tõde, et treenimisel tuleb kuulata oma keha. Kui ikka teatud harjutused ja asendid on ebamugavad, siis ta neid ei tee. “Mõtlen nii, et kui emmel on hea olla, on beebil kõhus veel parem, ning vastupidi.” Ta soovitab hea tervisega rasedatel mitte trennist loobuda, vaid otsida spordiklubide mitmekesisest valikust endale sobiv ala või stiil.

Heaks abiliseks peab ta pulsikella. “Tuleb jälgida, et organism saaks hapnikku ja beebi poleks hapnikupuuduses. Pulsikellal saab määrata vahemiku, milles soovid treenida. Näiteks rasedal ei soovitata südamelöökide sageduseks üle 140 löögi minutis. Kell annab ületamisest märku ja nii saab kohe koormust vähendada.”

Rica soovitab kasutada pulsikella eelkõige aeroobsetes treeningutes ja kestvusaladel. Kuid raseduse ajal ei tee ka paha, kui pulsikell on peal näiteks power-jooga, Pilatese või BodyBalance’i treeningus, sest pulss võib harjutust muutes äkiliselt kiireneda.

Koos on lõbusam treenida

MyFitnessi Tartu Lõunakeskuse spordiklubis töötav Rica Varul ütleb, et eelmisel treeninghooajal oli trennides näha läbi aegade enim suure kõhuga naisi. “Naljatades nimetasime ühte saalinurka rasedate nurgaks. Mul on hea meel, et naised on läinud treenimisel julgemaks. Samuti oli tore, et nad tulid mind oma lapse­ootusest teavitama. Saime koos läbi arutada alternatiivharjutuste tehnika.”

Klubis käimist tasub Rica sõnul jätkata ka seetõttu, et rühmas on rõõmsam ja innustavam treenida. Hea muusika saatel ja erinevaid treeningvahendeid kasutades on trenn palju lõbusam. “Kahtlen, kas minagi viitsiksin üksinda kodus korrapäraselt võimelda.”

Neile aga, kes eelistavad just omapäi harjutada, koostas Rica oma kogemusi ja enesetunnet arvestades beebiootaja treeningukava. Harjutused telliti temalt raseda elustiili-käsiraamatusse “Lapseootus ja kilod”, mis ilmub trükist lähiajal. Juuresolevad pildid ongi tehtud verivärske raamatu tarbeks.

Harjutus puusaliigese liikuvuse parandamiseks

Vali vastavalt oma võimetele kergem, keskmine või raskem variant. Püsi asendis 30 sekundit.

Harjutus on pärit Rica Varuli ja Inga Neissaare koostatud beebiootaja treeningust, mille leiad peatselt ilmuvast raamatust “Lapseootus ja kilod”.