Järelsünnitus

Ei, lapse välja pressimisega ei ole veel kõik lõppenud. Siis tuleb sünnitada ka platsenta, aga see pole õnneks väga raske töö. Platsenta on pehme ja tuleb üsna lihtsasti välja. Mõnikord võib vaja minna ämmaemanda abi, kes su kõhule vajutab ja/või ravimeid manustab, et platsenta sündida saaks.

Järelvalud

Ka platsenta sünniga ei pruugi veel kõik läbi olla. Paljud naised kogevad mõne tunni või koguni mõne päeva jooksul järelvalusid. Need tunduvad nagu emaka kokkutõmbed ja võivad olla üpriski ebameeldivad. Valuvaigistid aitavad.

See, kui hästi või halvasti sa ennast pärast sünnitust tunned, sõltub suuresti sellest, milline sünnituskogemus sul oli ja kuidas sa sellest tagantjärele mõtled. Hilli kogemus näitab, et naised, kes on rahul sellega, kuidas sünnitus kulges ja kes tunneb, et teda sünnitamise ajal kuulati ja tema soove võeti arvesse, taastuvad kiiremini.

Veritsus

Pole tähtis, kas sünnitasid vaginaalselt või keisrilõikega, üsna võimas verejooks tekib pärast lapse ilmale tulekut kindlasti. Sellega toime tulemiseks vajad kõige võimsamaid hügieenisidemeid (sünnitanud naistele on lausa spetsiaalsed eriti paksud sidemed olemas) ning neid läheb sul vaja päris mitu päeva. Esialgu on voolus erepunane, hiljem muutub tumedamaks ja pärast pruunikaks, aegamööda voolus väheneb, kuid arvesta, et veritsus kestab keskmiselt 2-6 nädalat.

Psühholoogilised mõjud

Lapse sünd muudab üleöö kogu su elukorraldust. Paljude jaoks on see suure õnne ja rõõmu aeg, kuid tõepoolest väga ohtralt on naisi, kes tunnevad ennast sünnitusjärgselt väga õnnetu ja üksikuna. Magamatus, teadmatus ja oskamatus titaga toime tulla võivad mõjuda väga raskelt. Senised sõbrad-tuttavad on tööl, lapse isa samuti ja nii võibki värskel emal tekkida tunne, nagu ta oleks koos lapsega üksikvangistusse määratud. Hormoonidemöll teeb oma töö, nii et võid ühel hetkel nutta, teisel naerda, kolmandal tuimalt kaugusesse vahtida ja neljandal täiesti ülevoolavat armastust oma lapse vastu tunda.

Sellepärast on väga oluline, et värskel emal oleks korralik tugisüsteem ja et ta saaks oma tunnetest ja muredest rääkida. Samas eluetapis sõbrannad on kuldaväärt, neid leiab näiteks beebidele või emmedele mõeldud huviringidest ja trennidest.

Valu

Sünnituse käigus võib paljugi juhtuda. Aga ei pruugi. Raskema sünnituse puhul võivad tagajärjed sind veel mitu nädalat kimbutada. Võid tunda valu või ebamugavustunnet. Kuid pea meeles, et need valud ei tohi kindlasti olla väga tugevad või sellised, mis hakkavad elu segama. Kohe, kui tunned ebatavaliselt tugevat valu, pöördu arsti poole.

Rinnad

Rinnad lähevad paari päeva jooksul piima täis. Kui tita ei jõua kõike kohe välja imeda, võib tekkida piimapais, mis võib üle minna rinnapõletikuks. Piimapaisu aitab leevendada vanaemade nipp — pane rinnahoidja sisse külm kapsaleht! Lüpsa välja täpselt nii palju piima, et ebamugavustunne kaoks. Rohkem mitte, sest miad rohkem lüpsad, seda rohkem rinnad piima juurde toodavad ja pais ei kaogi kuhugi. Rinnapõletiku tunnuseks on tugev valu ja kõrge palavik ja sellega peaksid pöörduma kiiremas korras arsti poole.

Vagiina

Su alumine ots on pärast sünnitust hell ja paistes, kuid kui sünnitus on olnud kerge, läheb kõik üsna kiiresti oma kohale tagasi ja peagi ei märka sa enam mingit vahet. Võib juhtuda, et oled sünnituse käigus saanud rebendeid.Väiksemad paranevad ise, teisi tuleb õmmelda. Õmblused segavad küll mõnda aega elu, kuid paranevad peagi ega jäta olulisi märke. Lahklihalõike puhul ei lubata sul ilmselt paar päeva istuda, et õmblused ilusti kinni jääks, aga mõne aja pärast saab kõik korda. Paistetuste vastu aitab jääkott ja õmblused tuleb hoida puhtana, seetõttu soovitatakse pärast sünnitust pissida duši all.

Muutused kehas

Kuulsused, keda teleekraanil ja ajakirjade esikaantel näeme, jätavad mulje, et naise keha on pärast sünnitust täpselt samasugune nagu enne lapse saamist. See võib nii olla, aga suurem tõenäosus on ikkagi, et su keha muutub ja võib muutuda päris palju. Kuna naistelt oodatakse, et nad näeksid alati välja piitspeened ja ülikaunid, tunnevad paljud äsjasünnitanud naised endal tohutut survet kiiresti kaalust alla võtta, põhjustades endale sellega tohutut stressi. Selle asemel, et põdeda mõne lisandunud kilo või uute kehavormide pärast, mõtle parem, millise imelise asjaga sa just hakkama said — sa kasvatasid enda sees uue elu!

Seks

Seksiga soovitatakse oodata kuni vooluse on lõppenud ehk 3-6 nädalat. Naised, kellel on olnud raskem sünnitus, võivad vajada palju kauem aega enne, kui tunnevad, et on seksiks uuesti valmis. Tõenäoliselt sul sellega väga kiire ei ole, sest kui väike beebi on pea 24h ööpäevast sinu küljes (magab, otsib lähedust, imeb rinda jne), ei ole su peas muud mõtet kui „saaks ainult magada” ja igasugune muu voodis tehtav tegevus tundub täieliku ajaraiskamisena. Põhireegel on see, et sa pead ise tundma, millal valmis oled!

Allikas: Independent