Mehi ja naisi on erinevaid. Mõned tulevad rollivahetusega kergelt toime. Teised tunnevad, et neil ei jätku energiat mõlemaks. Laps nõuab tähelepanu, ei maga öösiti. Naisel on palju tegemist, esialgu armsat ja põnevat, varsti aga paljuski rutiinset. Juhtub, et nii mees kui ka naine tunnevad ühel päeval, et uude ellu on tekkinud uudsed pinged. Alljärgnevaid tüüpilisi lugusid elust kommenteerivad erakliiniku Fertilitas juhataja, naistearst Ivo Saarma ning sama kliiniku psühholoog Anneli Salk.

Naisel pole tahtmist

Teist korda emaks saanud naine on ka ise imestunud, kuhu seksiisu kadus. Pesamuna oodati perre kaua, tütreke on üsna hea unega ja naine ei tunne end kurnatuna. Pigem on ta vahel rahulolematu ja pahas tujus. Aga voodis on küll midagi lahti - mehe lähenemine tundub hästi tüütu. Ometi oli esimese sünnituse järel naisel tahtmist rohkem, kui titt aega andis. Mees on juba mõista andnud, et tunneb end tõrjutuna. Naine oletab, et asi on hormoonides.

Naistearsti kommentaar:

Seoses raseduse ja sünnitusega läheb tõepoolest hormonaalne tasakaal paigast. Raseduse ajal mängib tähtsat rolli progesteroon. Suurtes hulkades põhjustab see hormoon meeleoluhäirete teket. Pärast sünnitust on oluline östrogeenide vähesus. Östrogeen kontrollib naise libiidot: kui östrogeeni on vähem, on ka sugutung väiksem.

Rinnaga toitmine on seotud prolaktiiniga. Tegu on ajuripatsi eessagara hormooniga, mille tase hakkab tõusma juba raseduse ajal. Ka see võib, kuigi ei pruugi, vähendada seksihimu. Ent nii mees kui naine peaksid teadma, et kõik need muutused on ajutised.

Psühholoogi kommentaar:

Iga lapse sünd on ainulaadne ning naise meeleolusid pärast sünnitust on raske ette aimata. Millised on naise seksuaalsed vajadused, sõltub palju ka sellest, kas sünnitus oli kerge või raske. Seksist loobumine aga ei tähenda, et naine ei soovi lähedust ja mehe hellitusi. Kui enne rasedust ning raseduse ajal oli mehe ja naise suhe soe, siis see intiimsus ei kao kuhugi. Pärast lapse sündi võib suhtesse palju hellust lisanduda. Juhul kui abikaasade vahel oli juba eelnevalt mittemõistmist ja emotsionaalset külmust, võib seksuaalsus pärast lapse sündi probleemiks muutuda.

Soovitus naisele:

Selgita mehele endas toimuvaid muutusi, nii on tal kergem sind mõista ning ta tunneb end omaksvõetuna. Tõrjutuse tunne tekib mehel tihti sellest, et naise käitumine jääb talle arusaamatuks.

Kui tunned vahekorra ajal füüsilist ebamugavust, räägi sellest naistearstile. Imetades on tupe limaskest õhem ja kuivem, mille puhul aitavad tihti libestavad kreemid. Püüa seada end ka abikaasa olukorda: mees peab seksita vastu paar kuud, kuid pikem paus hakkab probleeme tekitama.

Soovitus mehele:

Pärast sünnitust on naine psüühiliselt tundlik ning eelkõige ootab ta mehelt mõistmist ja turvatunnet. Kui mees suudab naist emotsionaalselt toetada, igatseb ka naine intiimse läheduse järele.

Kohe, kui tunned, et seksist hoidumine hakkab probleemiks kujunema, tasub sellest omavahel rääkida ja vajadusel ka asjatundjalt nõu küsida.

Naisel on valus

Kolm nädalat pärast sünnitust mõtlesid värsked lapsevanemad, et tuletaks õige vanu häid aegu meelde. Ent naudingu asemel tundis naine vahekorra ajal valu ning sai ebameeldiva kogemuse osaliseks. Sealtpeale suhtub ta seksi ettevaatlikult ja kergemini tuleb vastuseks "ei" kui "jaa".

Naistearst:

Muutused naise suguelundites kestavad pärast sünnitust kuni kaheksa nädalat, mõnel veelgi kauem. Selle aja jooksul taandareneb emakas, mis võis suureneda sünnituse ajaks 1 kilogrammini. 2-6 nädala jooksul võivad esineda lohjad - tupest eritub verd ja koejääke.
Peaaegu kõigil sünnitajatel tekib tupe kudedes mikrotraumasid, väikseid verevalandusi lihaste sidekudedes jms. Hormoonide taseme muutused omakorda tingivad selle, et tupp on üsna kuiv ja ka valulik. Nii võib naine pärast sünnitust tunda vahekorra ajal valu ja ebamugavust.

Füsioloogiliselt põhjendatud aeg, mis on soovitatav sugueluga oodata, on vähemalt üks kuu. Seda eelkõige selleks, et hoiduda negatiivsest kogemusest.

Psühholoog:

On palju võimalusi peale seksuaalvahekorra, kuidas pakkuda teineteisele kehalist ja hingelist lähedust. Pärast sünnitust saab proovida erinevaid seksuaalse rahuldamise viise, mis on mõlemale partnerile meele järele.

Sünnitusjärgsel ajal võib seksuaalses mõttes aja maha võtta ja teineteise tundemaailma uuesti avastama hakata.

Soovitus naisele:

Anna mehele teada, kui tunned valu. Tihti ei räägi naine sellest ja mehel tekib asjast valearusaam.

Kuu aega pärast sünnitust ootab naistearst sind ülevaatusele. Siis on võimalus arutada ka sugueluga seotud muresid.

Soovitus mehele:

Kuna silmaga pole midagi näha, on sul ehk raske mõista, et naise suguelundites on sünnitusest põhjustatud vigastusi. Seda on aga oluline teada, et ei tekiks tunnet, nagu oleks kaasa huvi sinu vastu vähenenud. Esimesel sünnitusjärgsel kuul ei maksa talle peale käia. Kui naine kogeb, et suguelu on valulik ja pealesurutud, jääb see alateadvusse negatiivse kogemusena. Kahe kuu möödudes võib ta tegelikult valmis olla, aga kardab, et järsku on ikka valus.

Mehel pole tahtmist

Ma ei erutanud teda enam, leiab naine. Lapse isa lahkus oma vasttekkinud pere juurest pool aastat pärast poja sündi. Juba raseduse ajal tundus naisele, et mees suhtub temasse teisiti - mitte enam kui ihaldusobjekti. Ebameeldiva üllatusena tuli mehele see, et naise keha polnud pärast sünnitusmajast koju jõudmist veel täiuslik. Suhted läksid kiiresti teravaks: naine süüdistas meest armukese pidamises, mees naist frigiidsuses.

Naistearst:

On tõesti teatud protsent mehi, kelle seksuaalsust vähendavad naises juba raseduse ajal toimuvad muutused. Kuid sama palju on mehi, kelle silmis naine muutub sel ajal veel ihaldusväärsemaks.

Kuidas mees pärast sünnitust naisesse suhtub, on väga tihedalt seotud suhtega üldse. Kui raseduse ajal on mees naist toetanud ja osalenud sünnitusel, taastub ka naise seksuaalsus palju kiiremini.

Kõrvaltvaatajale torkab silma, et meestel, kes raseduse ajal naisest kaugenevad, pole olnud ka suurt huvi, et naine sünnitaks. Algusest peale on selline mees naise kõrval natuke teises rollis, mitte kui tulevane isa.

Psühholoog:

On vahe, kas laps on planeeritud ja oodatud või on ta juhuslikult ilmale tulnud. Kui enne rasedust on naine olnud armukese rollis - erutanud mehe meeli ja kütnud fantaasiaid üles -, võib rasedus meest eemale peletada. Mees võib otsida endale uue naise, kes täidab tühjaks jäänud armukese koha.

Mees võib tunda, et teda ei eruta naine, kes on emaks saanud. Tal võib olla alateadlik hirm isaduse ja vastutuse ees, mis kaasneb lapse ilmaletulekuga.

Soovitus naisel

Paarisuhte loomise ajal on arukas endalt küsida: kes ma sellele mehele olen ja kas ma tahan temaga lapsi saada? Samuti on oluline need teemad partneriga läbi arutada.
Raseduse ajal käi perekoolis koos mehega, nii harjute tasapisi lapsevanema rolliga. Samuti võiks end ette valmistada eelseisvateks elumuutusteks - siis lahenevad paljud olukorrad kergemini.

Soovitus mehele:

Kui näitad raseduse ajal välja ükskõikset suhtumist tulevasse lapsesse, talletub see naise alateadvuses. Sa võid vahepeal ümber mõelda, osaleda sünnitusel, olla naisele tore partner ja vaimustuda beebist, aga kord õhku paisatu jääb naist häirima.

Kui kaasa lapseootus tekitab segaseid tundeid ning kardad, et temast saab pärast sünnitust kodukana, pöördu psühholoogi poole. Psühholoog aitab need tunded selgeks mõelda. Tihti valdab mehi naise raseduse ajal soov veel vaba olla ning isarolliga kohanemine võib kesta kauem.

Sünnitusjärgne kurvameelsus

Pärast sünnitust oli naine nagu ümber vahetatud. Ta ei olnud millegagi rahul. Ta tundis, et keegi ei toeta teda emarollis, et kõik on tema kaela jäetud. Ta oli hommikust õhtuni surmväsinud ja mehe seksihuvi tundus lausa solvanguna.

Naistearst:

Sünnitusjärgset meeleoluhäiret, mida kutsutakse ka baby-bluesiks, esineb läänemaailmas igal teisel noorel emal. See algab esimestel päevadel pärast sünnitust ja kestab 10 päeva või kauemgi. Naise meeleolud on heitlikud, ta on kurb ja nutualdis. Maailm tundub must.

Seda seletatakse osaliselt hormoonide tasakaalu muutusega: langeb nende hormoonide sisaldus veres, mis olid eriti olulised raseduse ajal, ning kasvab imetamisega seotud hormoonide osatähtsus. Tavaliselt läheb kurvameelsus ise üle, kuid 20-30% naistest kasvab sellest välja tõsisem depressioon. Seejuures on oluline, kui palju naist toetatakse ja abistatakse. Kaugeltki kõik naised ei saa olukorraga ise hakkama.

Psühholoog

Sellised probleemid kaasnevad sagedamini esimese lapse sünniga ning siis, kui laps sündis natuke nõrgema ja põduramana. Naisel võib olla raske ümber orienteeruda enda vajadustelt lapse vajadustele. Noor ema võib olla mures lapse pärast ning emarolli sisseelamine võtab aega. Esimese kuu möödudes uue eluga tavaliselt kohanetakse ning peresuhted hakkavad laabuma.

Soovitus mehele:

Kui naine on pärast sünnitust emotsionaalne ja nutab sageli, võta asja rahulikult. Ta ei jää selliseks! Püüa olla tähelepanelik ja hoolitsev ning anna talle kodustes toimetustes puhkust. Nii möödub kurvameelsus rutem ja taastub naise soov intiimelu järele. Kõige mõttetum on solvuda: ah, sa ei tahagi mind, no tore, siis mina ei taha sind ka!

Soovitus naisele:

Mees võib su pühendumisest lapsele järeldada, et ta on kõrvale jäetud. Kui tõrjud teda eemale ka voodis, siis armukadedus süveneb. Paraku ei suuda mehed alati mõista naise sünnitusjärgset seisundit ja toeks olla. Tihti pole partneril ettekujutust, kui suur on sinu koormus väikese lapsega.

Kui maailm tundub must ja tööd kuhjuvad, otsi toetust pereliikmetelt ja sõpradelt. Ära häbene pöörduda ka arsti või psühholoogi poole. Sünnitusjärgne meeleolulangus on sageli esinev haiguslik häire, millest saab arsti abiga kiiremini üle.