Läheb lahti! Regulaarsed tuhud, mis tekivad vähem kui seitsme minuti pikkuste vahedega. Kokkutõmbed kisuvad emakakaela emaka poole. Kuidas? Kujutage ette kitsast kõrge kaelusega džemprit — lapse pea venitab kaelust. Kui ämmaemand teid esimest korda läbi vaatab, on emakakael enamasti kaks kuni kolm sentimeetrit avatud. Kuidas avatust mõõdetakse? Kui ämmaemand saab asetada emakakaela kaks sõrme, on emakakael avanenud kolm sentimeetrit. Kui keskmine ja nimetissõrm saavad moodustada V tähe, on avatus neli sentimeetrit. Kaheksa sentimeetrit on saavutatud siis, kui sõrmed saab harali ajada. Kui ämmaemand tunneb lapse pea ümber õhukest serva (kaeluseserv!), olete esimese faasi läbinud.

Üleminekufaas

See faas kulub viimase kahe sentimeetri avanemiseks. Emakakaela avatus peab lõpuks olema 10 cm. Tuhud on nüüd eriti tugevad, sest nüüd on kokkutõmmete eesmärk lapse pead pöörata: algul vaatab laps paremale või vasakule, kuid nüüd surutakse kukal ette ning lõug ja nina alla.

Keeramine võib võtta aega. See on teie jaoks pingeline aeg, sest teil võib tekkida tunne, et midagi ei toimu. On ka sünnitusi, kus üleminekufaas kestab vaid paari tuhu jagu. Ämmaemand võib teile soovitada teist asendit (püsti, külili, rippumine) — kõik see aitab lapse peal vaagnas õigesti liikuda.

Väljutusfaas

Selles faasis surute te last jõuliselt välja. Sünnituse viimane faas algab siis, kui lapse pea on jõudnud vaagnapõhja ja teil tekib vastupandamatu soov pressida! Tunnete, et ei saa ega taha enam passiivne olla. Võib-olla tahate koguni sõimata, karjuda, praalida, vanduda. See on normaalne! Sest avatud suu ja kõri avavad ka sünnitusteed. Ämmaemand toetab teid, kuid korraldus laps välja pressida tuleb teie kehast. Ärge muretsege, teid ei utsitata tagant nagu sportlast. Ning mida rohkem te pressile järele annate, seda paremini saab lahkliha venida, ilma et rebeneks.

Järelsünnitusfaas

Tehtud! Laps on ilmale tulnud. Tema kopsud avanevad, ta hingab sügavalt sisse, võib-olla nutab, kuid võib-olla ainult ohkab kergelt. Hea, kui sünnitusel tekkinud jõud saab nüüd raugeda, andke endale selleks veidi aega. Teie pisike annab endast juba märku, võtke ta endale kaissu. Enamasti hakkab laps juba esimese poole tunni jooksul pärast sündi rinda otsima, pisike suu tõmbub imemiseks kokku ja väike nina otsib piimalõhna. Rinna imemine soodustab ka platsenta väljutamist. Seejärel saate oma kaaslasega lapsele pühenduda. Kui teid on vaja õmmelda, siis sellega annab paar tundi oodata.