Indiana Ülikooli teadlased jõudsid järeldusele, et riski suurus on suurem, kui nad oleksid osanud arvata - üle 45 aastaste isade poolt eostatud laste autismirisk on 3,5 korda suurem, kui noorte isade lastel, kelle vanus on 20-24.

24 korda on aga suurenenud risk üle 45 aastaste isade eostatud lastel biopolaarsete häirete tekkeks ja 13 korda oht ADHD tekkeks.

Vanade isade laste koolis toimetulek on keerulisem, nende akadeemilised tulemused ei pruugi nii head olla. Psüühikahäirete tekke võimaluse suurenemist kinnitab ka nende laste hilisem suurem kalduvus enesetappudele.

Seda teades võiksid mehed, kes lükkavad lapsesaamist edasi, juba 20ndates kaaluda oma sperma külmutamist, soovitavad uuringu läbiviinud eksperdid.

Kui varasemad uuringud on juba tõestanud, et eelkõige isa kõrge vanus suurendab laste autismiriski ja ema kõrge vanus Downi sündroomi võimaliku esinemise riski, siis viimased uuringud näitavad, et psüühikahäirete tekkimise risk on seotud taas isa kõrge vanusega. Sperma kvaliteet on siin määrava tähtsusega.

Ei maksa siiski arvata, et 40ndates ja 50ndates mehed ei tohiks lapsi saada. Enamus ka sellises vanuses isaks saanud mehi saavad siiski terveid lapsi.

Järjest normaalsemaks muutub ühiskonnas see, et teises nooruses mehed loovad endale paarkümmend aastat noorema naisega uue pere ja saavad ka lapsed. Sellegi otsuse tegemisel tuleb võimalike riskidega arvestada.

Senised uuringud on näidanud, et autismioht suureneb koos isa vanusega. Uus uuring näitas, et ka suur vanemate vanusevahe võib olla riskifaktoriks. Kui isa on üle 40 ja ema alla 30, siis on oht autismi ilmnemiseks märkimisväärselt suurenenud - 59 % kõrgem, kui juhtudel, mil lapse saavad noor mees ja noor naine. Võrdluseks: üle 30-aastastel naistel tõusis autismihäirega lapse saamise oht 13 %, kui isa oli üle 40.

Ema vanuse viieaastane suurenemine tõstab autismihäirega lapse saamise ohtu 18 %, 40-aastasel naisel on risk 50 % kõrgem kui naisel, kes sai emaks 20ndate eluaastate lõpul ja 77 % kõrgem kui alla 25-aastasel naisel.

„Autism sageneb iga vanusega vanemate laste seas," väitis Janie F. Shelton, California Davise ülikooli epidemioloogia kraadiõppur, kes oli viimatimainitud uuringu peaautor. „Me ei saa väita, et ainult emaduse vanuse muutumine põhjustab autismi sagenemist."

Allikad: dailymail.co.uk, lapsevanem.ee, Delfi Forte