Mürgel kõhus kella järgi

Raseduse algus ei olnud päris muretu. Emakakaelale tekkis 6. nädala paiku hematoom, mis õnneks ravimitega üsnagi kiiresti kadus.
Veidraid rasedaisusid pole Epp enda puhul täheldanud, tema toidukorrad on väiksemad, aga tihedamad. „Ma pole vist terve elu jooksul nii hea isuga rohelist söönud,“ kirjeldab ta positiivseid muudatusi oma menüüs.
Teisel trimestril on ka enesetunne kõigiti mõnusaks muutunud. „Ei tahaks ära sõnada, aga elu on praegu täielik lill!“ kiidab naine. „Nii kehal kui vaimul on olnud aega kohaneda, tegelane kõhus on juba täitsa lapse nägu ja tegu. Olen mehelegi öelnud, et ma küll jagan temaga hea meelega kõike, aga seda kogemust ja tunnet ei annaks mitte mingil juhul ära.“
Ehkki peatsed vanemad tahaksid kangesti teada, kas tegelane on poiss või tüdruk, on laps võtnud nõuks põnevust säilitada ja selle saladuseks jätta. Seevastu annab ta oma päeva­kavast järjest selgemat märki. „Esimesi liigutusi tundsin 16. nädalal. Neid kirjeldavad kõik erinevalt, kes mullitamise, kes kõditundena, minule meenutasid need lihasvärinat,“ võrdleb Epp. Kuni 20. nädalani olid liigutused pigem aimatavad, aga pildistamise ajaks polnud neis enam mingit kahtlust. Mürgel kõhus on kindlustatud keskpäeval ja kesköösel.

Taaskasutus aitab säästa

Epp on üliõpilane ja loodab lapse kõrvalt lõpetada viimase magistri­aasta. Kodune pesapunumine jäi suve peale, et sügisel, viimastel rasedus­kuudel, õppimisele keskenduda.
Tavapärased suuremad kulutused, nt turvahäll ja käru, jäid nende peres tegemata, sest abikaasa õdedelt-vendadelt on rohkesti titeasju ees ootamas.
„Riideid on varutud ilmselt liigagi palju. Hiljuti saime olematu hinna eest ühelt perelt nende lapsele väikseks jäänud toreda vanamoodsa hälli, mida oma kodu järgi natuke renoveerisime,“­ rõõmustab Epp. Tema silmis on beebi­mööbli ja -riiete taaskasutus väga hea võimalus kulusid kokku hoida.

TASUB TEADA

Kui uni ei taha tulla:

• käi enne uinumist jalutamas;
• naudi sooja vanni mõne tilga
lavendliõliga;
• säti padjad toeks kõhu või selja alla;
• jälgi lapse ööpäevarütmi ja ­mine voodisse kellaajal, mil ta on tavaliselt rahulik.

TEINE TRIMESTER

Lapse areng

17.–20. rasedusnädal

Tunned lapse esimesi liigutusi – liblikatiiva puudutused või väikesed müksud. Laps liigutab end tunnis 3–50 korda, kuid sina kõike veel ei taju. Ta imeb sõrmi ja haarab nabaväädist ning on juba üsna inimese nägu. 20. nädala lõpuks on laps 25 cm pikkune ja kaalub 300 g.

21.–24. rasedusnädal

Kujuneb seedesüsteem, hakkavad kasvama küüned ja juuksed. Ta teeb esimesed hingamis­liigutused, suleb ja avab silmi. 22. nädalast alates kuuleb laps helisid, nii et temaga saab nüüd suhelda. Ta tajub õõtsumist ja kiikumine sinu liikumise rütmis ­meeldib talle. Poisil on moodustunud munandid, mis hakkavad laskuma munandikotti. 24. nädalal on laps 30 cm pikk ja kaalub 600 g.

25.–28. rasedusnädal

Lapsel on vastsündinu proportsioonid. Ta pilgutab silmi, reageerib läbi kõhu paistvale valgusele, kuuleb välishelisid ja tunneb ära ema hääle. Ta suudab eristada magusat, haput, soolast ja mõru maitset. Tema liigutusi on ka väljastpoolt näha.
27. nädalal algab raseduse viimane kolmandik ja selles vanuses sündides on lapsel juba head väljavaated ellu jääda.
28. nädalal on laps 35 cm pikk ja kaalub umbes 1000 g.

Sinu enesetunne

• Ümbermõõt suureneb nüüd kiiresti ja kehakaal samuti. Igal nädalal võtad juurde umbes 300 g. Emakapõhi on tõusnud naba kõrguseni.
• Võimalik, et sul on raskem hingata ja pead sageli tualetis käima. Kõhule tekkivatest rasedustriipudest hoidumiseks kasuta kehakreeme ja -õlisid, vajadusel kanna toetavat pesu.
• Sind võivad kiusata kõrvetised. Et neid vältida, söö vähem korraga, aga tihti. Hoidu rasvasest ja praetud toidust. Ka peotäis tooreid või röstitud kaerahelbeid võib ­aidata.
• Kui sul on veenilaiendid, kanna tugisukki ja määri kriitilisi piirkondi profülaktika mõttes selleks mõeldud salvidega. Kuni pole tekkinud põletikku, ei nõua veeni­laiendid otsest ravi.
• Jalakrampide põhjustajaks peetakse kaltsiumi- ja magneesiumipuudust. Magnee­siumi leidub täisteratoodetes, lihas, kuivatatud ubades, hernestes, pähklites ­ja kõrvitsaseemnetes. Apteegi käsimüügist saab ka kaltsiumi-magneesiumi­preparaate. Tee jalgadele vaheldumisi sooja ja külma dušši.