Ravimid aitavad last saada

Sisearst Anne Kirss selgitab, miks tekib mõnel rasedal tromboos ja kuidas on võimalik vere hüübimisprobleemiga naisel last saada.

Miks võib raseduse ajal või sünnituse järel tekkida veresoonte tromb?
Raseduse ajal toimub naissuguhormooni östrogeeni mõjul organismis rida muutusi, mis parandavad vere hüübivust. Need muutused on vajalikud, et tagada platsentas ema ja loote vere täielik kokkupuude ning vähendada sünnitusjärgset verejooksu. Enamasti see probleeme ei põhjusta, kuid mõne riskiteguri lisandudes võib rasedatel tekkida tromboos.
On leitud ka rida pärilikke häireid hüübimissüsteemis, mille tagajärjel veri hüübib tavapärasest kiiremini – sellist olukorda nimetatakse trombofiiliaks. Trombofiilia puhul võib tromboos tekkida nii raseduse ajal, sünnitusjärgselt kui ka antibeebipille tarvitades.
Kui naisel on trombofiilia, siis raseduse ajal või sünnitusjärgselt on tema tromboosirisk kaheksa korda suurem kui naistel, kellel trombofiiliat ei ole.
Raseduse ajal tekib kõige sagedamini jalgade süvaveenitromboos. Teisel kohal on kopsuarteri trombemboolia ning harva võib tromboos esineda pindmistes, aju või siseelundite (sh platsenta ja loote) veenides.
Tromboosiohtu suurendavad trauma (ka keisrilõige), pikaajaline voodi­režiim, ülekaal, suhkruhaigus ja pikk, üle kaheksatunnine lennureis.

Mis annab tromboosist märku?

Süvaveenitromboosile on omane valu ühes jalas (tihti vasakus) ning kubemes. Jalg on soe, turses ja sinakat värvi.Kopsuarteri trombemboolia korral tekib äkki hingeldushoog ja südamepekslemine, mis võib mõne aja pärast mööduda, kuid kordub taas. Selliste ilmingute puhul tuleks pöörduda arsti poole, hingeldushoo korral kutsuda kiirabi.

Millised võimalused on last saada naisel, kellel on tromboosirisk?
Suurenenud tromboosiriskiga naistele soovitatakse rasedusaegset ravi verd vedeldavate preparaatidega. Neid ravimeid, madalmolekulaarseid hepariine, tuleb süstida 1–2 korda päevas kõhunaha alla. Ravi on tõhus ning väheste kõrvaltoimetega.
Esineda võib allergiline reaktsioon süstekohal, mille korral vahetatakse preparaat teise vastu. Kuna madalmolekulaarsed hepariinid platsentat ei läbi, siis lootele nad toimet ei avalda. Just nende ravimite kasutamine on andnud tromboosiriskiga naistele võimaluse last ohutult kanda ning sünnitada.
Kui patsient kasutab raseduse ajal ravi, pole põhjust soovitada lapse planeerimisest loobuda. Need ravimid on küll kallid, kuid praegu raseduse ajal Eesti haigekassa poolt sajaprotsendiliselt kompenseeritavad.
Trombofiilia korral esineb sagedamini ka raseduse patoloogiat. Kõige enam on neil naistel täheldatud väga varajast rasket preeklampsiat ja loote üsasisest kasvupeetust.

Kas võib juhtuda, et naine peab jäämagi ravimeid võtma?

Raseduseelne seisund taastub kuue nädalaga, seega tuleb ravimeid kasutada just nii kaua. Kui tegu on päriliku häirega, siis see sünnituse järel ei taandu ning olenevalt muutustest võib tõesti vajada eluaegset ravi. Siiski on sünnitusjärgselt võimalik kasutada suukaudseid preparaate.

Kas rasestumisvastased kombineeritud pillid tõstavad tromboosiriski?
Antibeebipillide varasem kasutamine rasedusaegse tromboosi riski ei suurenda.
Küll aga kaasneb suukaudsete kombineeritud rasestumisvastaste vahenditega väike tromboosiriski tõus, sest need sisaldavad nn rasedushormooni östrogeeni. Et östrogeeni sisaldus nendes preparaatides on märkimisväärselt väiksem kui naise organismis raseduse ajal, on antibeebipillide kasutamisel tromboosirisk kolm korda väiksem kui raseduse ajal, aga siiski suurem kui kontratseptsiooni mittekasutavatel ja mitterasedatel naistel.

Ohtlikud veretrombid

Rasedusaegset trombembooliat esineb 0,06–0,13 protsendil naistest. Võrreldes mitterasedatega on risk 5–10 korda suurem.
Kaks kolmandikku süvaveenitromboosi juhtudest ilmneb raseduse ajal. Samas 60% kopsuarteri trombemboolia juhtudest leiab aset 4–6 sünnitusjärgse nädala vältel.
Pooltel rasedusaegse tromboosiga patsientidel tuvastatakse hiljem ka trombofiilia (pärilik vere hüübimishäire).