Õnn ja õnnetus käsikäes

Evelin, kes Postimehe ajakirjas Arter avameelselt oma kordaminekutest ja ebaõnnestki räägib, ei tee saladust, et masendus on kerge tulema. Kui esimestel proovimiskuudel võtab naine negatiivset rasedustesti kui paratamatust (ehk ei peagi kohe näkkama), siis pärast poolt aastat on tuju nullis.
Aga siiski! Viimaks anti lootust ka lootusetule juhtumile - testil oli kaks triipu. Õnne polnud Evelinil ja tema perel aga kauaks, sest rasedus peetus. Naine ei heitnud meelt. "Kui kirjutasin Arteris kolumni oma raseduse katkemisest, püüdsid paar tuttavat mind julgustada, rääkides enese tutvuskonnas aset leidnud õnneliku lõpuga lugudest. Eriti lootustandvalt mõjus jutt, kuidas naisel sündis tütar, mille järel elas ta üle neli katkemist, kuid lõpuks sai ikkagi ka poja."
Tarmukal naisel on kaasvõitlejatele soe sõna varuks, sest toetust pole kunagi liiast. "Soovitan kasutada kõiki abivahendeid, mida meditsiin pakub, ning proovida, proovida ja veel kord proovida! Kuni sünnib väike ime."

Must huumor aitab

Internetis surfates märkas Evelin ka troppide liiga teemat. Troppideks nimetavad end netifoorumites naised, kes on pikka aega soovinud käes hoida positiivset rasedustesti, kuid kel seni pole see õnnestunud.
"Mõtlesin, et vahvad naised, kes   suudavad raskustele vaadata läbi huumoriprillide," tunnustab Evelin.
Tihti on huumor iseenda üle ainus, mis raskel hetkel püsti püsida aitab. Mis parata, see, mida viljakates varakahekümnendates kardetakse enim, võib kolmekümnendates eluaastates kättesaamatuks unistuseks muutuda.
On kasvav trend, et töökad ja tublid naised lükkavad lapsesaamist aina edasi. See pole uudis. Ent uudisena mõjub see, kui levinud on viimasel ajal rasestumisprobleemid noortes perekondades. Piisab pilgust pereteemalistesse netifoorumitesse, et mõista muret ja kuulda nukraid appikarjeid: miks ei õnnestunud sel kuul, sel aastal? Miks ta ei tule?
Kas ootab väike inimene pilvepiiril, kuni on õige aeg? Ja millal on õige aeg - kas siis, kui valmib kodu, kui ootame teda kõige vähem või kui tööstress on maandatud?
Palju küsimusi, vähe vastuseid.
Kaugjuhtimise teel keegi diagnoosi panna ei saa. Seega pole anonüümsed foorumid parim koht, kust vettpidavaid vastuseid otsida, kuid ometi saavad murelikud naised just sealt enim lohutust. Eks omasugused mõista paremini tundeid, millega iga järgmist kehatsüklit tervitatakse või neetakse. Jälle need pagana "punased"!
Naistearst Kai Haldre sõnul tagab anonüümsus turvalisuse. "Kuid internetifoorumites jagatud soovitustesse tuleb küll kriitiliselt suhtuda - on oht valet nõu saada. Lugedes neid soovitusi arsti pilguga, kohtab heade nõuannete kõrval ka jahmatamapanevat rumalust, müüte ja harimatust," paneb dr Haldre südamele.

Survestatud lapsetegu

Pahatihti ripub lapsetul paaril vanemate või sugulaste sõnakirves pea kohal. Igal suguvõsa sündmusel asutab mõni taktitundetu tegelane end väikese napsi julgustusel paarikest pinnima: noh, kas pisikest peret kah juba tuleb? Mille peale niigi õrnas olekus naine tahaks plahvatada, kuid enamasti hoopis nutab vaikselt kodus patja.
Hea on, kui paar on moodustanud ühisrinde ja sugulasi tõrjuda suudab. Parem veel, kui huumoriga ninanipsu annab.
Halvemal juhul on suhte meespool ise surve all ning peab reageerima käsklusele: "Teeme nüüd, on õige aeg!" Et pinged ei kuhjuks, mees töövahendiks ei muutuks ning päevade arvutamine elu põhisisuks ei kujuneks, tuletavad "tropid" üksteisele foorumis meelde: "Ei tohi pingutada nui neljaks, et last teha. Seks ei tohi muutuda lapseteoks. Meest ei maksa kaasata viljakate päevade arvestamisse ja tsükli jälgimisse."

Kas nüüd mõikas?

Triibupüüdjate kogukond viib igal kuul apteekidesse arvestatava summa raha, et lunastada naise kohta rasedustest või paar. "Päevad on kaks nädalat hiljaks jäänud, eelmisel nädalal oli test ikka negatiivne. Ma ei taha neid teste enam teha, alati
ainult üks kriips," algatab üks üritaja varahommikul uue teema.
"Olen püüdnud pingsalt last saada juba terve aasta. Eilsest algas seljas imelik kerge valu, eriti pingutamisel. Valutab ka alakõhus, nagu hakkaks päevad, kuigi sinna on veel aega. Mis see võiks olla?" küsib teine.
Vastused on toetavad. Soovitatakse teha rasedus- ja ovulatsioonitesti (uriinist hormooni määramine) ning pidada basaaltemperatuuri graafikut. Kui esimene neist on lihtne, siis teised kujutavad endast täppisteadust. Iga kogenud triibupüüdja teab, et organismi tuleb jälgida kuude kaupa, alles siis selgub selle talitluse eripära.
Määramaks ovulatsiooniaega, tuleb mõõta järjepidevalt basaaltemperatuuri - kehatemperatuuri pärast ärkamist -, ning kui kraadide tõus tõotab munaraku küpsemist ja vabanemist, tuvastada see testi abil. Siis aga teha, mis tarvis, et titeootele jääda. Lõpuks jääb üle ainult oodata ja testida, kas mõikas.
Ehk on sel kuul müügil vaid kahe triibuga testid!

NETIKLUBID PIKAAEGSETELE TRIIBUPÜÜDJATELE

www.perekool.ee/maarja/index.php?id=55690 - Perekooli rasedus-
teemaline foorum ja troppide liiga kodu.
http://www.perefoorum.com/ - kõik jutud alates suhetest kuni laste kasvatamiseni.
http://www.imedevaikefoorum.pri.ee/ - leht ainult ja ainult rasestumisprobleemidega naistele ning nende peredele.
http://www.rasedus.ee/ - sihtasutuse Väärtustades Elu veebisait, mis pakub rasedusprobleemidega naistele tuge ja nõu.
http://www.fertilityfriend.com/ - virtuaalne kalender naistele, kes süstemaatilist abi vajavad. Võimaldab teha märkmeid kehatemperatuuri ja ovulatsiooni kohta. Paraku inglise keeles.
Enamik sedalaadi netilehtedest eeldab registreerimist.

STATISTIKA ON JULM

Arvatakse, et umbes 70% kõigist rasedustest katkeb. Enamasti juhtub see nii varases järgus, et naine ei teagi, et oli lapseootel.
Kindlaks tehtud rasedustest katkeb 15-25%, seega läheb õnnetult igal 4.-6. teadlikul lapseootajal.
Enamasti katkeb rasedus esimesel kolmel kuul (80%). Mida kaugemale on arenenud lapseootus, seda vähem tõenäoline see on.
Korduvaks raseduse katkemiseks peetakse kolmandat või enamat järjestikust iseeneslikku aborti enne 22. rasedusnädalat või enne loote 500grammiseks saamist.
Kui on olnud üks raseduse katkemine, on teise katkemisoht 15-20%. Kahe katkemise puhul on oht kaotada kolmas laps 35%. Kolme varasema katkemise korral võib see edaspidi korduda juba 50% tõenäosusega.

Allikas: dr Kristiina Rull