Testi tulemus kombineeritakse vereanalüüsi vastuste ja ultraheli näitude põhjal ning see annab vastuse, kas rasedal on kõrgenenud risk sünnitada kromosoomihaigusega laps. Ultraheliuuringut saab teha raseduse 11.-14. nädalal, kui loote suurus seda veel määrata laseb. Kui Maarja jõudis ultrahelisse, selgus aga, et loode on juba liiga suur, et kuklavolti mõõta. Just kuklavoldi paksus aga mängib selles valemis olulist rolli kromosoomihaiguste avastamisel.

„Läksin kohe ämmaemanda juurde ja ütlesin, et olen väga mures,” räägib Maarja. „Ämmaemand pakkus, et võiksime teha Triple testi ehk kolmiktesti vereanalüüsi.” See on 15.-17. rasedusnädalal tehtav kromosoomhaiguste sõeltest, mis võimaldab hinnata loote kromosoomihaiguste ja  seljaajusonga tõenäosust. Et see uuring aga pole nii täpne, kui esimese trimestri sõeltest, siis kasutatakse seda just sellistel juhtudel, kui lootel kuklavolti enam mõõta ei saa.

Kolmiktesti tulemused olid jahmatavad: risk Downi sündroomile 1:67. Seda hinnatakse kõrgeks riskiks ja edasi suunatakse rase geneetiku vastuvõtule ning seejärel tehakse looteveeuuring või koorionbiopsia, mis tähendab juba proovi võtmist emakasiseselt. „Praegugi tuleb klomp kurku, kui kolmiktesti tulemusele mõtlen. Nagu mingi surmaotsus. Jube! Rase inimene ei tohiks midagi sellist ilmaasjata läbi elada,” nendib Maarja nukralt.

Loe ajakirjast 9 Kuud, mis sai Maarjast ja ta beebist edasi!