Väga tihti ei maini naised sünnitusjärgses kontrollis, et neil esineb valu suguelundite piirkonnas puhkeolekus, liikumisel, vahekorras olles või läbivaatuse ajal. Miks? Nad peavad seda tihti normaalseks, paratamatuseks. Füsioterapeut õpetab sulle mõned lihtsad võtted, mis aitavad taastada kudede normaalset liikuvust, vähendada liidete teket ja valmistada keha ette valuvabaks sugueluks.

2. Vaagnapõhjalihaste nõrkus ning lõtvus. Uriinilekked, roojapidamatus, allavajed, tundetu suguelu jms.

30-40% naisi kogeb elu jooksul uriinipidamatust. 10% naistest sekkutakse probleemi kirurgiliselt ja 30% vajab kordusoperatsiooni. Vaagnapõhjalihaste tugevdamine on esmane ravi uriinipidamatusega ja allavajega naistele. Algne ravi hõlmab endas eluviisi muutust, füsioteraapiat ja medikamentoosset ravi. 25-40% naistel on vähenenud lihastunnetus ja ei oska õigesti vaagnapõhjalihaseid pingutada. Samuti tehakse harjutusi ebakorrapäraselt ja ilma piisava pingutuseta. Seetõttu soovitatakse vähemalt kolme kuu pikkust juhendatud treeningut, mis on osutunud tõhusamaks kui iseseisev harjutamine.

Kõhukliinikus kasutatakse vastavalt individuaalsele vajadusele vaagmapõhjalihaste hindamiseks EMG-d, mille käigus pannakse tuppe väike elektrood (ei ole valus), tänu millele on võimalik leida õiged lihased üles, õppida efektiivset harjutuste tehnikat ning tajuda, et vaagnapõhjalihaste pingutamine on tõeline trenn, mitte ainult pissihäda kinni hoidmine. Patsiendile on see väga informatiivne, sest ekraanil on kõik ka näha. Seejärel saab panna paika kodused harjutused. Samuti soovitame kasutada tupekuule.

Aquaflex® vaginaalsed koonused on enimkasutatavad vaagnapõhjalihaste treeningsüsteeme Suurbritannias. Treeningsüsteem on kliiniliselt testitud ning spetsiaalselt disainitud vaagnapõhjalihaste lihastoonuse tõstmiseks. Vaginaalsed koonused aitavad parandada üldist vaagna seisukorda, taastavad kontrolli põie üle ning samas parandavad ka seksuaalelu ning rahuldust.

3. Vaagnapõhjalihaste kõrgenenud lihastoonus. Triggerpunktid. Võib esineda valu, ebamugavust vahekorras olles, aga ka välissuguelundeid puudutades. Valud vaagna piirkonnas.

NB! Kui tugevdada pinges, liikuvuspiiratusega vaagnapõhjalihaseid, siis see võib põhjustada ebamugavustunde suurenemist. Lihast tugevdavad harjutused ei tohi kunagi olla valulikud ega põhjustada valu/ düsfunktsioonide süvenemist.

Triggeripunkt vaagnapõhjalihastes on tihke punkt, mis häirib lihaste loomulikku funktsioneerimist ja tekitab kehas pingeid. Tavaliselt need punktid kiirguvad valu ka teistesse keha piirkondadesse. Tihti tekivad nad ka raseduse kolmandal trimestril või sünnituse käigus. Ka teadlik või alateadlik vaagnapõhjalihaste pidev pinges hoidmine võib tekitada triggerpunkte.

Füsioterapeut õpetab lõdvestumis-hingamistehnikaid, kasutab manuaalteraapiat ja annab kodused juhised.

Füsioterapeut Helle Nurmsalu on läbinud põhjaliku vaagnapõhjalihaste hindamise koolituse Inglismaal 2014.a. ning teostab Tartu Tervishoiu Kõrgkooli rakendusuuringu raames naiste vaagnapõhjalihaste seisundi hindamist EMG-meetodiga. Hellega saab kohtuda 5. mail Tallinnas Ülemiste SpaceX keskuses toimuval minimessil "Jess! Beebi tuleb!"