Rinnahoidjat vali hoolikalt

Tähtis on leida õige suurusega rinnahoidja, raseduse ajal ei tohiks see olla väike ega kusagilt pigistada. Lapse­ootuse ajal suurenevad peale kõhu ka rinnakorv ja diafragma, seetõttu on eelistatud reguleeritava ümbermõõduga rinnahoidja, mida saad oma muutuva kehaga kohandada. Mõnes poes pakutakse rinnahoidja valimisel lausa nõustamist: võetakse mõõdud ning kuulatakse su soove.

Laiemad õlapaelad on mugavamad: pesu istub paremini, kuna keha raskus­kese muutub rasedusega ja kehatelg vajub veidi ettepoole.
Rinnahoidja võiks olla ilma kõvade tugi­kaar­teta, sest rinna suurenedes võib kaar avaldada survet piimanäärmetele ja põhjustada rinna­põletikku juba raseduse ajal. Spetsiaalne, tugi­kaarteta rinnahoidja pakub kõige mugavamat toestust ning hoiab rinna kuju loomulikuna. Ent paljudele naistele sobivad ka raseduse­ ajal kvaliteetsed toestatud rinnahoidjad, mis rindu ei pigista.

Mõnus on naturaalne materjal. Raseduse ja imetamise­ ajal on nahk tundlikum, suurenenud on ka higieritus. Sünteetilisest materjalist pitsid ja muud kaunistused võivad nahka ärritada. Vahetult nahka puudutav osa võiks olla naturaalne ja lasta õhku läbi. Kui rinnad on raseduse ajal eriti tundlikud, tasub valida selline rinnahoidja, mis katab rinda rohkem, kui oled tavaliselt harjunud.
Esimese ekstra imetamiseks mõeldud rinnahoidja võiksid endale soetada nädal või kaks pärast sünnitust, siis on tõenäosus, et leiad õige numbri, kõige suurem.

Püksikud suuremaks

Ämmaemand soovitab lapseootuse ajal stringidest loobuda ning eelistada naturaalsest materjalist mugavaid püksikuid. Nimelt suureneb rasedatel mõnevõrra nakkusoht – hormonaalsed muutused põhjustavad rohkem higistamist ja tupevoolust, samal ajal on organismi vastupanuvõime nõrgem. Stringe kandes on suurem risk, et pärasoolest pärit bakterid pääsevad tupe piirkonda ja põhjustavad seal põletikku. Higistamist ja haudumust ennetades on parim valik kanda naturaalsest materjalist püksikuid, mis on elastsed ja sobiva suurusega, vältida tuleb liigset survet kõhule.

Loomulikult aitab põletikku ennetada õige hügieen. Pesukaitse asemel vaheta sagedamini pesu, vajadusel mitu korda päevas, sest ka umbne pesukaitse võib soodustada infektsiooni või põhjustada hõõrdumist ja haudumist, eriti koos stringidega ja värskelt depileeritud alal.

Tugisukkpüksid hoiavad jalgu

Jalgu toetavad tugisukkpüksid, -sukad või -põlvikud on head kõigile, kel on veenilaiendid või soodumus nende tekkeks. Tugisukad ei ravi ega võta veenilaiendeid ära, kuid need aitavad jalgu hoida. Eriti vajalikud on sukad neile, kel tuleb palju ühe koha peal seista. Mõnes apteegis on konsultandid, kes aitavad valida õigeid tugisukki või -sukkpükse.
Rasedate tugisukkpükstel on elastne ja veniv kõrgem värvliosa ja neid on mugav kanda ka siis, kui kõht on juba suur.

Vältimaks trombide teket, võiks tugi­sukki kindlasti kanda pikal lennureisil ja isegi mitte ainult lapseootuse ajal, vaid iga kord, sest sukad on heast materjalist ja ilusad. Jalatursete korral aitavad tugisukad väga hästi vere­ringet stimuleerida, nende kandmine aitab leevendada ka õhtust jalavalu.
Tugisukki on kergem jalga panna hommikul, kui jalad veel turses pole, ning seda võib teha lamades, jalad taeva poole.

Bandaaž toetab

Suurenevat koormust alaseljale ja kõhule aitab vähendada elastne tugiside ehk bandaaž. Ent vaevuste ennetamiseks ja vähendamiseks soovitatakse siiski eelkõige võimlemist ja kehalist aktiivsust: heas toonuses selja- ja ­vaagnapõhjalihased tekivad võimlemise, ujumise, kõnni või muu rasedale sobiva liikumisviisiga.

Bandaažist on abi näiteks mitmikuid oodates, samuti selgroovigastuse, mõne günekoloogilise operatsiooni, kubemesonga jm korral. Kuid selle vajaduse üle on mõistlik arutada oma ämmaemanda või arstiga. Räägi temaga kõigist oma vaevustest, mõningal juhul on just tugisidemest väga palju abi.

Bandaaži ostes tasub nõu pidada müüja või ämmaemandaga, et otsustada, kas sobivaim oleks näiteks pehme vöö püksikute küljes või hoopis eraldi elastne vöö. Tugiside sobib nimelt igaühele eri moodi ning mõnele rasedale ei istu see üldse, ta tajub pigem ebamugavust ja kõhutoonust.

Kui tunned raskust häbemeluu juures, tuleks bandaaž peale panna pikali olles – nii vajub püsti tõustes raskus kenasti bandaažile ning abivahend toetab piisavalt.
Vajadusel võid bandaaži ämmaemanda juurde kaasa võtta – tema näitab, kuidas on hea seda ümber kõhu sättida ning kinnitusi reguleerida. Vahel tekib ebamugavustunne tõesti seetõttu, et bandaaž on valesti peale asetatud (kas pandud oma kohale püsti olles või nihutatud liiga kõrgele).

Tugisidet kantakse päevaaskeldusi, näiteks koristustöid tehes ja pikemale jalutuskäigule minnes. Ööseks, õhtuks ja puhkeajaks tuleks see ära võtta. Rase­dusarme bandaaž vähendada ei aita, nagu vahel arvatakse.
Pärast sünnitust võiks bandaaž sind vajadusel toetada umbes kuu aega, kuid äärmiselt tähtis on ise oma kõhu- ja vaagnapõhjalihaseid võimlemisega tugevdada.

Ilus pesu raseduse ajal

Eliise (29) kannab oma kolme­nädalast poega Randot imetades Change’i imetamisrinnahoidjat ja peab seda superheaks. „See on ilus pitsiline, suurepärase toestusega, seda on väga lihtne avada ja sulgeda, klõps käib hästi kergelt – see on imetamisel tähtis,“ kiidab Eliise.

Ta ei võtnud lapseootuse ajal kaalus väga palju juurde, ent rinnahoidja ümbermõõt kasvas 65 sentimeetrilt 70 sentimeetrini, samuti suurenes rinnakorv kahe korvi võrra. Nii tuli osta suuremaid rinnahoidjaid. Üldiselt peaks rinnahoidjal kogu toestus langema küll horisontaalsele paelale, mitte õlapaeltele, ent raseduse ajal pidas ta oluliseks, et miski ei tekitaks survet kasvavale kõhule.

Eliise ei tundnud vajadust osta ekstra rasedatele mõeldud rinnahoidjat. „Kandsin hästi toestavat ja ilusat push-up’i, see oli väga mugav ja säilitas naiselikkuse,“ kirjeldab ta. Paljud naised ei ole Eliise teada üldse valmis vahetama raseduse ajal oma kena seksikat pesu välja igava puuvillase vastu. „Toetavat ja heast materjalist rinnahoidjat otsides tasub vaadata hoopis sportrinnahoidjate poole või küsida uudsest hästi hingavast materjalist Tactelist rinnahoidjaid,“ soovitab Eliise.