Raseduse 16. - 24. nädal

Raseduse teisel trimestril (16.-28. rasedusnädalal) külastad Sa ämmaemandat või naistearsti 4 - 5 nädala järel.

Igal külastusel Sind kaalutakse, hinnatakse kaaluiivet, küsitletakse tursete esinemise kohta ja mõõdetakse vererõhk. Alates 16. rasedusnädalast mõõdetakse emakapõhja kõrgust. Selle mõõtmine ja dünaamika jälgimine võimaldab kaudselt hinnata loote kasvu. Alates raseduse 20. nädalast küsitletakse Sind looteliigutuste olemasolu kohta ja kuulatletakse loote südamelööke, et hinnata loote heaoluseisundit.

19.-21. rasedusnädalal suunatakse Sind teisele ultraheliuuringule, mille eesmärgiks on loote väärarendite avastamine. Uuringu käigus täpsustatakse loote arengu vastavus raseduse suurusele, lootevee hulk, platsenta asukoht ning uuritakse põhjalikult loote organsüsteemide arengut.

Raseduse 24. - 28. nädal

24.-28. rasedusnädalal korratakse kõrge riski grupi rasedatel glükoosi taluvustesti, kui see esimesel trimestril oli normis. Samuti suunatakse GTT-le naised, kelle kehamassiindeks raseduseelselt oli >25 kg/m² või kellel on raseduse jooksul tekkinud liigne kaaluiive, suhkur uriinis või kahtlus loote liigkasvule. Reesus-negatiivsetel naistel määratakse korduvalt verest reesusantikehad.

24.-28. rasedusnädalal korratakse kliinilise vere analüüs hemoglobiinitaseme hindamiseks ja veresuhkru analüüs.

Alates 24. rasedusnädalast korratakse igal visiidil ka uriini analüüsi.