D-vitamiini puudust ei peaks alahindama. Kui organismis on D-vitamiini vähe, on häiritud luude mineralisatsioon, luud muutuvad pehmemaks ning hakkavad deformeeruma ja murduma. Kui D-vitamiinist on pidev puudus, suureneb osteoporoosi risk. Seetõttu on isegi külma ilmaga soovitatav iga päev veidi aega värskes õhus veeta.
Kuigi lausa 80–90% D-vitamiinist peaks tulema päikesevalgusest, saab seda kasvavale organismile väga olulist vitamiini ka toiduga: seda on rasvases kalas (nt lõhes või heeringas), munades, vähem punases lihas ning teistes toodetes (D-vitamiiniga margariinis, fermenteeritud juustus, rasvases piimas).

Kaltsium ja D-vitamiin ka juustupulgas

Oma seose tõttu kaltsiumiga on D-vitamiin eriti oluline lastele. Kuid rasvane kala ja munad ei ole harilikult lapse lemmiktoitude hulgas. Seetõttu lisavad paljud tootjad teadlaste soovitusi järgides oma toodetesse D-vitamiini – nendeks päevadeks, kui päikest ei ole.
Üks sellistest toodetest on Pik-Niku Twilleri juustupulgad, mis sisaldavad kaltsiumi ja seda omastada aitavat D-vitamiini.
100 g tootes on 100% päevasest D-vitamiini normist, ühes juustupulgas lausa 20% hambaid ja luid tugevdava kaltsiumi päevasest normist. Lisaks on selles laste seas armastatud tootes palju valku, A-vitamiini ja fosforit, mistõttu sobib see suurepäraselt suupisteteks ning reisisnäkiks.

Jaga
Kommentaarid