Rahulikeks öödeks ja tugevateks luudeks

Muretsemiseks on tõesti põhjust – D-vitamiin on organismile oluline seetõttu, et aitab omastada kaltsiumit ja fosforit, mis vastutavad tugevate luude ning lihaste eest. Kui sellest on puudu, võib olla häiritud luude mineralisatsioon, luud muutuvad pehmemaks ja võivad hakata deformeeruma. Seetõttu on D-vitamiin eriti oluline kasvavale organismile – lastele ja noorukitele.
Kuid ka täiskasvanud ei peaks sellesse ükskõikselt suhtuma, D-vitamiini vaegus on vanemas eas üks peamisi osteoporoosi tekkimise põhjuseid. Lisaks tagab D-vitamiin täiskasvanute luude normaalse struktuuri, mistõttu on abiks luumurdude ennetamisel, kui porilombid jääga kattuvad. Piisav D-vitamiini kogus organismis aitab lihaste nõrkuse, unetuse, kroonilise väsimuse ja tähelepanupuudusega seotud murede vastu.

D-vitamiini allikas: juustupulgad

Kust saada D-vitamiini, kui lühikesed püksid ja kleidid kapis kevadet ootavad? Vaadake üle oma toitumine! D-vitamiini on rasvases kalas (heeringas, lõhes) ja munades. Veidi leidub seda ka loomamaksas, juustus ning rasvases piimas.
Kui kala ja mune iga päev süüa ei taha, sööge D-vitamiiniga suupisteid. Tootjad rikastavad mainekate teadlaste toitumissoovitusi järgides oma tooteid D-vitamiiniga – et kevadpäikest oleks lihtsam oodata. Üks sellistest toodetest on Pik-Niku Twilleri juustupulgad. 100 g suupistes on 100% päevasest D-vitamiini normist. Lisaks on ühes juustupulgas lausa 20% kaltsiumi (mida aitab omastada D-vitamiin) päevasest normist, samuti valku, A-vitamiini ja fosforit. Twilleri juustupulki armastavad lapsed, kuid need sobivad suurepäraselt ka täiskasvanutele.

Jaga
Kommentaarid