1. Sa pead beebi unehääli ärkamiseks

Vastsed vanemad on väga tähelepanelikud ja kohati ülehoolitsevad. Nad on iga pisemagi häälitsuse peale kohal, haaravad lapse sülle, kaisutavad, kussutavad, hakkavad mähet vahetama, toitma, et lapsel oleks parem. Mõni ema on sedasi öösiti iga tunni aja järel püsti oma beebiga tegelemas. Tegelikkus on aga see, et vastsündinud on üpriski lärmakad magajad! Nad naeratavad, kilkavad, nuuksuvad, ümisevad läbi une. Seega, paljud vanemad reageerivad unehäältele kiire toitmise või mähkmevahetusega ning see äratabki beebi üles.

Lahendus – kuula hoolega, kuidas su beebi läbi une häälitseb. Tegutse ainult siis, kui sa näed, et ta tõesti ärkas üles, muul ajal lase tal edasi nohiseda.

2. Sa ei tunne ära tita väsimuse märke

Vastsündinu uni on juhitud instinktidest. Kui ta on väsinud, vajab ta kohest und, kuid saab seda enamasti teha vaid siis, kui tingimused on tema jaoks õiged. Kui ta sel hetkel aga uinuda ei saa, muutub ta õnnetuks, lülitab end muust maailmast välja ning hakkab nutma, kuni lõpuks nuuksudes uinub.

Lahendus – püüa jälgida oma beebit ning mõista, milliseid märguandeid ta sulle enne und annab, mis võiksid viidata ta väsimusele. Silmade hõõrumine ja haigutamine on üsna selged viited, kuid mõni beebi ei ole nii kergestimõistetav – ta võib lihtsalt näiteks mänguasjade vastu järsku huvi kaotada, sagedamini silmi hakata pilgutama. Kui mõistad, millised on sinu beebi väsimuse märgid, siis püüa ta alati kohe nende ilmnemisel magama viia. Nii uinub ta kiiremini ja rahumeelsemalt.

3. Halvad nõuanded

Uue beebi sündides on sul äkki kõikjal ümber inimesed, kes kõiges nõu tahavad anda. Küsid sa seda või ei, kõik kipuvad ikkagi õpetama ning oma kogemust ja arvamust avaldama. Asja kõige häirivam pool on aga see, et suur osa nendest õpetustest on vale või iganenud, kohati lausa ohtlik.

Lahendus – loe, loe, loe! Nagu ka iga muu uue teadmise ja oskuse omandamisel elus, peaksid end kõigepealt teemaga kurssi viima, tegema endale selgeks fundamentaalsed alused. Mida rohkem sa asja kohta tead, seda enam hakkad eristama head nõu halvast. Nii tunned end ise palju enesekindlamana ja saad rahulikult sukelduda lapsevanemaellu.