Küsitlusest selgus ka, et lapsed kurdavad selja-, kaela- ja peavalusid. Lastel on õlavöötmepinged, nad käivad küürus, mõnel lapsel käib õhtul pea ringi. Enim kannatavad raske koolikoti all noorimad, 1.-6. klassi õpilased. Koolikott võib 1.-3. klassi õpilastel kaaluda kuni kolm, 4.-6. klassi õpilastel kuni kolm ja pool ja 7.-9. klassi õpilastel kuni neli ja pool kilo.

Eesti kiropraktikute liidu juht Gerly Truuväärt ütles, et kui tema 11 aastat tagasi kiropraktikuna alustas, olid tal noorimateks patsientideks, kes seljavalu kaebasid, kõrgkoolide tudengid, nüüd aga on noorimad juba 14-15-aastased. “Vanuseklass on kolinal kukkunud ja ma ei ole enam üldse üllatunud, kui minu juurde tuleb kaheksa-aastane patisent, kes kurdab seljavalu,” lisas ta.

Kõige halvem, mis lapse seljaga juhtuda võib, on Truuväärti sõnul rühimuutus. “Laste selgroogu võib võrrelda noore puuga, mis paindub just sinna poole, kuhu asetatakse suurem raskus,” selgitas ta. “Selle tulemusena tekivad lülisamba muutused, mis tegelikult ei ole vajalikud. Kui lülisammas on viltu, võibki näida, et üks jalg on lühem kui teine. Kui lülisammas inimest ei kanna, mõjutab see kõike. Alaseljavalu on muide ka üks sagedasi põhjuseid, miks inimesed töölt koju jäävad.”

Loe pikemalt ajalehest Pealinn!