Kuldne lint

1997. aastal leidis väike grupp USA lapsevanemaid, et oleks vaja universaalset sümbolit, et tõmmata tähelepanu vajadusele vähendada kahjustusi ja surmasid, mis lapseea vähiga kaasnevad. Ja nad otsustasid kuldse lindi kasuks. Sellest alates on kuldne lint rahvusvahelise vähihaigete laste päeva sümbolina kasutusel kogu maailmas, sümboliseerides toetust ja solidaarsust lapseea vähi vastase võitlusele.

gold ribbon cci

„Kuld on väärtuslik metall. Meie lapsed on aga meie kõige väärtuslikum vara. Samuti on kuld ideaalne sümboliseerimaks teekonda, mis tuleb lapseea vähiga läbida. Selleks, et saada tugevaks, läbib kuld tuleproovi. Vähki põdevad lapsed läbivad sarnase teekonna - nad muutuvad vastupidavamaks ja tugevamaks, kui seisavad silmitsi raskete ja valusate väljakutsetega, mis lapseea vähk pakub."

Ebavõrdsus elulemuse osas

Igal aastal haigestub terves maailmas vähki rohkem kui 300 000 kuni 19-aastast last, Eestis haigestub keskmiselt 35 last aastas.

Maailma madalama sissetulekuga piirkondades on laste suremus vähki suisa 4 korda kõrgem, kui kõrge sissetulekuga piirkondades. Seoses sellega kuulutas 2018. aastal Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO), et võtab pikemaajalisemaks eesmärgiks lahendada maailmas valitsevat ebavõrdsus laste elulemuse osas. Selleks on lubanud WHO näiteks tagada paremad võimalused haiguste õigeaegseks diagnoosimiseks ning parandada raviks vajalike ravimite ja tehnika kättesaadavust. Selle tulemusena peaks vähihaigete laste elulemuse protsent aastaks 2030 kõikjal maailmas olema vähemalt 60%. See tähendab, et ravi tõhusus peaks kahekordistuma ning selle tulemusena peaks kümne aasta jooksul ellu jääma miljon last rohkem, kui praegu.

Rahvusvahelise vähihaigete laste päeva kohta saad lugeda siit.