Ära muretse, ühe eelistamine teisele on laste arengus täiesti normaalne periood ega kesta tavaliselt kuigi kaua. See on mudilase jaoks üks viis oma iseseisvumist näidata. Ta tahab tõestada, et ta oskab ise otsuseid langetada. Samamoodi nõuab ta ühte ja sama muinasjuturaamatut igal õhtul ja keeldub ilma oma lemmikkahvlita ampsugi võtmast. Teine põhjus võib olla see, et laps on lihtsalt rutiinis kinni ja rutiin on mudilaste jaoks ülioluline — kui ema loeb talle igal õhtul muinasjuttu ja ühel õhtul istub voodiäärele isa, lööb see lapse jaoks olukorra pahupidi ja ta nõuab valjuhääselt, et ema tagasi tuleks, sest nii on alati olnud.

Muidugi on raske rahulikuks jääda, kui su armas laps sind igal võimalikul juhul tõrjub ja su lähedust ei kannata. Samuti on keeruline süütunnet tõrjuda, kui sina ise oled see, kes on parasjagu heas nimekirjas ning laps on sinu külge justkui kleebitud ega taha teisest vanemast midagi kuulda. Peaksid teadma ja ka partnerile selgitama, et selline periood on ajutine ja mudilaste seas väga tavaline ning siin ei ole midagi tegemist sellega, kumb on parem lapsevanem või laps armastab ühte või teist vanemat rohkem. Samuti peaksite arvestama sellega, et homnepäev võivad rollid muutuda — see vanem, kelle külge laps viimased paar nädalat justkui kinni keevitatud oli, võib üleöö muutuda väga ebapopulaarseks.

Mida siis teha?

Esiteks — säilitada rahu ja pidada meeles, et see on mööduv faas. Kuni olukord jälle normaliseerub, proovi neid nippe:

Jaga populaarsust. Kui sina oled parasjagu see populaarne vanem, hoolitse selle eest, et sa ei krabaks kõiki huvitavaid ja lapsele meeldivaid tegevusi endale. Anna teisele vanemale rohkem ülesandeid, mis lapsele rõõmu valmistavad, näiteks ujuma minek, pannkookide küpsetamine, unejutu lugemine jne. Nii annad partnerile võimaluse end lapse silmis uuesti heasse kirja saada.

Tõmba korraks tagasi. Su kallimal on lihtsam lapse usaldust tagasi võita, kui sind pidevalt pildil pole. Ka siis, kui laps pole väga vaimustuses ebapopulaarse vanemaga kodus olemisest, mine ikkagi mõneks ajaks välja ja jäta nad kahekesi toimetama. Tunnist-paarist korraga piisab.

Lase partneril särada. Koduseid toimetusi tehes lase teisel vanemal juhtohjad enda kätte võtta. Leia endale mingi teine tegevus, kui teine vanem parasjagu põrandal klotsidest maja ehitab või last riidesse panema hakkab. Ütle rõõmsalt: „Kallike, mul on praegu tegemist, issi/emme aitab sind!” ja mine teise tuppa ning püüa vastu panna oma soovile partneri igat liigutust juhtida ja õiendada, kui ta „valet” värvi sukkpüksid lapsele jalga paneb või klotsi teise koha peale asetab.

Näita armastust, ka siis, kui laps su tagasi lükkab. Muidugi on valus, kui laps kallistab, musitab ja paitab teist vanemat, kuid pistab kriiskama iga kord, kui sina teda sülle võtta püüad. Sellegipoolest ei tohiks sa alla anda, sest sel moel klammerdub laps veelgi rohkem teise vanema külge. Laps peab tundma ja teadma, et oled ta jaoks igal ajahetkel olemas!

Loo uusi traditsioone. Lapsega kahekesi veedetud aeg on ülioluline, kuid nüüd, kui sa pole eriti populaarne, on eriti tähtis, et saaksid end parimast küljest näidata ja temaga koos lustida. Sea sisse mõned uued traditsioonid, mis kuuluvad ainult teile kahele, näiteks lillede või lehtede korjamine jalutuskäigul, turul käimine, söögi valmistamine vms.

Allikas: whattoexpect.com