Jarek:
“Ma ei taha siin olla, siin on liiga palju lapsi! Tahan emmega koos olla nagu siis, kui ma haige olin. Ma tahan kodus oma autodega mängida. Ma kardan, et kasvataja pahandab minuga.”

Kasvataja:
“Pole hullu, küll ta ära harjub. Eks esimesed päevad ole ikka rasked. Aga pikapeale harjuvad kõik.”

Ema:
“Oh taevas! Vaevu hakkas ta lasteaiaga harjuma, kui tuli haigus. Kas tõesti hakkab kõik otsast peale? Ma lihtsalt ei jaksa seda kõike uuesti läbi teha.”

Kommentaar
Lapsed on erinevad. Üks sööstab pärast lasteaiast eemal oldud aega kaaslaste seltsi ega tee ema enam märkamagi, teisele on kohanemine raske. Lapsel võib olla valusaid kogemusi varasemate vanematest lahkumistega, mis teeb ta sarnastes olukordades haavatavaks. Võib-olla on Jarek loomu poolest häbelik ja tagasihoidlik ega talu muutusi. Võib-olla on talle lihtsalt liiga vara olla pikka päeva lastekollektiivis, sest paistab, et ka eelmine kohanemine läks vaevaliselt.
Nii või teisiti, vanematel ja kasvatajatel tuleb nüüd olla abiks, et poisi sisseelamine läheks kergemalt.

Nõuandeid

● Lasteaiaga (taas)harjutamisel võiksite püüda korraldada nii, et lapse esimesed päevad oleksid lühemad.
● Võtke aega, et algul lapsega koos rühmatoas olla. Leidke talle köitev tegevus.
● Kui lapsel on mõni lemmiklelu või armas kaisutekk, andke see talle kaasa. Turvaese meenutab talle teid ja annab kindlust.
● Ärge hiilige salaja minema, vaid öelge lapsele rahulikult, et lähete nüüd tööle ja tulete talle kindlal ajal järele. Leppige kokku, et lehvitate üksteisele aknalt, ja lahkuge julgustava naeratusega.
● Ärge jääge hiljaks, kui olete lubanud tulla pärast lõunaund või õhtuoodet. Pidage sõna, see annab lapsele turvatunnet.
● Vaadake endasse: kuidas on lugu teie enda lahkuminekuängiga? Teie laps ei pruugi lahusolekut kogeda nii dramaatilisena, nagu ehk teie seda lapsena kogesite. Mõnikord on vanematel oma lapsepõlvest halvad mälestused ja seetõttu on nad liigselt ärevuses, kui peavad lapse aeda jätma. Äng on aga nakkav, teie laps tajub teie tundeid ning võib samuti ärevusse sattuda.