Vaatamata sellele, et õigusaktidega on teatud kemikaalide kasutamine mänguasjades keelatud või piiratud, leitakse pisteliste kontrollide käigus mänguasjadest siiski selliseid ohtlikke kemikaale, mida ei tohiks kasutada.

Hiljuti leiti ohtlikke aineid laste hulgas ülipopulaarsete heegelkummide koostisest, millised kummid ohtlikke kemikaale sisaldasid, sellest loe SIIT

Miks on lapsed eriti tundlikud?
Kemikaalid imenduvad laste organismi kiiremini ja kaovad sealt aeglasemalt, kuna nende immuun- ja närvisüsteem on veel arenemisjärgus.

Lapsed on toksiliste kemikaalidega kokkupuute suhtes palju tundlikumad kui täiskasvanud, kuna neil on oma kehakaalu suhtes suurem nahapind, suurem hingamismaht ja kiirem ainevahetus — nende kehasse jõuab rohkem toksilisi aineid kui täiskasvanu omasse. Nende immuunsüsteem ja närvisüsteem alles arenevad ning mürkide väljutamise süsteemid nende kehas ei funktsioneeri veel täielikult. Peale selle on väikelapse nahk täiskasvanu omast oluliselt õhem ning nahk ei ole veel piisavalt välja arenenud, et toimida kaitsebarjäärina. Lapsed puutuvad erinevate allikate kaudu kokku paljude ohtlike kemikaalidega — mitte ainult nahahooldustoodete ja mänguasjade vahendusel, vaid ka igapäevaste toodete kaudu nagu näiteks rõivad, toit või mööbel.

Mõned ohtlikud ained, eriti hormoonsüsteemi (endokriin) kahjustajad, võivad avaldada tõsist mõju isegi juhul, kui inimene puutub kokku väga väikese kemikaalide kogusega.

Hea nõu!

  • Vähem on parem! Ostke vähem mänguasju, eelistage kvaliteeti kvantiteedile.
  • Vältige väga odavaid mänguasju, kuna need sisaldavad sageli rohkem ohtlikke kemikaale.
  • Ärge ostke mänguasja, millel on tugev kemikaali või parfüümi lõhn.
  • Pakkige kõik uued mänguasjad lahti ja jätke need mõneks ajaks õue, et osa ohtlikest kemikaalidest saaks ära lenduda.
  • Kõigil ELis turustatavatel mänguasjadel peab olema CE-vastavusmärgis, mis on tootja kinnitus selle kohta, et mänguasi vastab kõigile peamistele ohutusnõuetele. Siiski ei ole üldised tooteohutusnõuded kemikaalide kohta kuigi spetsiifilised ning neid ei pruugita rakendada piisaval määral.
  • Lisainfot küsige Tarbijakaitseametist või Terviseametist.

Kvaliteetsete ja ohtlike kemikaali vabade mänguasjade valikul on abiks näiteks ökomärgised:


ÖkoTex 100 - kasutatakse tekstiilmänguasjadel või tekstiilist mänguasjaosadel ning näitab, et kasutatud tekstiilimaterjalid ei sisalda ohtlikke kemikaale.
 

Sinine Ingel - kasutatakse puidust mänguasjadel ning näitab, et toode ei sisalda ohtlikke aineid.


Põhjamaade Luik - Kasutatakse puidust, metallist, plastist või kummist mänguasjadel ning tekstiili ja pehme täidismaterjali puhul.

Allikas: Minulaps.ee